Γερμανία vs Ελλάδας: Όταν ο Λίντνερ… ζήλεψε τον Χατζηδάκη
«Ύμνοι» από Handelsblatt για την ελληνική oικονομία, που παρουσιάζει πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τη Γερμανία αλλά και την Ευρωζώνη συνολικά
Σεβασμό και επαίνους για τις αντοχές και τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε εποχές μεγάλης κρίσης, αποδίδει στη χώρα μας δημοσίευμα της έγκριτης οικονομικής γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.
Σε άρθρο του ο πολύπειρος δημοσιογράφος της εφημερίδας, Gerd Hohler, προχωρά σε επισημάνσεις ή και συγκρίσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, για την πορεία ανάπτυξης, την δημοσιονομική σταθερότητα και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ολόκληρο το δημοσίευμα έχει ως εξής:
Αθήνα. Κάθε μήνα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης υποβάλλει στοιχεία για τη διαχείριση του προϋπολογισμού. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, είναι πιθανό να ζηλεύει τα τελευταία στοιχεία του Αθηναίου συναδέλφου του. Εξάλλου, τα ελληνικά κρατικά ταμεία είναι καλά γεμάτα.
Το πρώτο οκτάμηνο, τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν τον προϋπολογισμό κατά 1,9 εκατ. ευρώ. Αυτό ήταν σχεδόν πέντε τοις εκατό περισσότερα από τα προϋπολογισθέντα.
Τα πρόσθετα έσοδα οφείλονται εν μέρει στην ισχυρή οικονομία. Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,3% το δεύτερο τρίμηνο. Οι χώρες της Eυρωζώνης πέτυχαν κατά μέσο όρο ανάπτυξη μόνο 0,6%. Ωστόσο, τα υψηλά φορολογικά έσοδα οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι η Ελλάδα καταπολεμά με επιτυχία τη φοροδιαφυγή.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων για την είσπραξη των φόρων έμοιαζαν μάλλον ημιτελείς. Όλες οι συμμαχίες απέφευγαν τη σύγκρουση με ομάδες ψηφοφόρων με επιρροή, όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι επιχειρηματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι.
Στη συνέχεια, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί μία από τις προτεραιότητές του. «Δουλεύει», ανάρτησε χαρούμενος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κυβέρνηση απέδειξε ότι «οι αλλαγές που πολλοί στην Ελλάδα θεωρούσαν αδύνατες, εφαρμόζονται».
Διαβάστε ακόμη
UBS: Τα σενάρια για τη Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις στις αγορές
UniCredit: «Πατάει γκάζι» η ανάπτυξη στην Ελλάδα – Στο 2,3% φέτος (γραφήματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα