Γερμανός πιλότος αποκαλύπτει ότι κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν με τα αεροσκάφη τους μία ή δύο συγκρούσεις με πουλιά
Με αφορμή την αεροπορική τραγωδία στη Νότια Κορέα, Γερμανός πιλότος εξηγεί αναλυτικά τι γίνεται στην περίπτωση του «bird strike»
Με αφορμή την αεροπορική τραγωδία στη Νότια Κορέα, Γερμανός πιλότος εξηγεί αναλυτικά τι γίνεται στην περίπτωση του «bird strike»
Ασημίνα Αγγελίνη
30.12.2024, 12:27
Το αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Jeju Air αφού χτυπήθηκε από σμήνος πουλιών, προσγειώθηκε χωρίς οι πιλότοι να μπορέσουν να ανοίξουν τον μηχανισμό προσγείωσης με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να προσκρούσει σε τοίχο και στο τέλος να εκραγεί.
Ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 179 από τους 181 που επέβαιναν στο Boeing, ενώ ως εκ θαύματος, επέζησαν δύο αεροσυνοδοί που βρίσκονταν κοντά στην ουρά του αεροσκάφους.
Με αφορμή την αεροπορική τραγωδία στη Νότια Κορέα, η εφημερίδα BILD ρώτησε έναν έμπειρο πιλότο που πετάει στους αιθέρες ανά τον κόσμο εδώ και χρόνια προκειμένου να εξηγήσει αναλυτικά τι γίνεται στην περίπτωση του «bird strike» (χτύπημα από πουλιά);
Πόσο επικίνδυνη είναι η σύγκρουση με πτηνά και πώς εκπαιδεύονται οι πιλότοι για να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση;
«Η σύγκρουση με κάποιο πουλί ή ένα σμήνος μπορεί να συμβεί στο παράθυρο του πιλοτηρίου, στα φτερά ή ακόμα και στα πτερύγια προσγείωσης ή όπως έγινε και στο δυστύχημα της Νότιας Κορέας, στον κινητήρα του αεροπλάνου».
Πόσο συχνά όμως να συμβεί η σύγκρουση αεροσκαφών με πουλιά;
«Μπορείτε να υπολογίσετε ότι κάθε πιλότος που πραγματοποιεί διαδρομές μικρών ή μεσαίων αποστάσεων, αντιμετωπίζει μία ή δύο συγκρούσεις με πτηνά κάθε χρόνο», λέει ο Γερμανός εμπειρογνώμονας υπό καθεστώς ανωνυμίας στη γερμανική εφημερίδα και προσθέτει:
«Όταν πλησιάζει το αεροσκάφος για προσγείωση, κινείται με ταχύτητα 270 έως 280 χιλιομέτρων την ώρα. Ένας ελιγμός για να μπορέσει να αποφύγει το πτηνό είναι αδύνατος».
Πόσο επικίνδυνο είναι το χτύπημα ενός πουλιού;
«Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Για παράδειγμα, εξαρτάται από το μέγεθος του πουλιού ή των πτηνών. Ως πιλότος, μερικές φορές δεν παρατηρείς καν εν πτήσει τα μικρότερα πουλιά, όπως είναι τα σπουργίτια ή οι δρυοκολάπτες, αλλά βλέπεις μόνο τα φτερά στον κινητήρα μετά την προσγείωση κατά τη διάρκεια του εξωτερικού ελέγχου.
Το πρόβλημα ωστόσο λαμβάνει άλλες διαστάσεις όταν πρόκειται για μεγάλα πουλιά όπως οι χήνες, τονίζει.
Τον Ιανουάριο του 2009, μετά την απογείωση ενός αεροσκάφους από τη Νέα Υόρκη, ένα σμήνος χηνών εγκλωβίστηκαν στις μηχανές του Airbus A320.
Οι δύο κινητήρες σταμάτησαν ξαφνικά να λειτουργούν με αποτέλεσμα ο πιλότος Chesley Sullenberger να αναγκαστεί να προσγειώσει με μαεστρία το αεροπλάνο στον ποταμό Hudson. Και οι 155 επιβαίνοντες κατάφεραν να διασωθούν καθώς είχαν την τύχη με το μέρος τους.
Γιατί δεν προστατεύονται οι κινητήρες των αεροσκαφών με γρίλιες;
«Αυτό δεν θα είχε κανένα νόημα», επισημαίνει ο έμπειρος πιλότος στην εφημερίδα Bild εξηγώντας τον συλλογισμό του:
Πόση καταπόνηση μπορούν να αντέξουν οι κινητήρες από χτυπήματα πουλιών;
Ο έμπειρος πιλότος υποστηρίζει επίσης ότι, «οι κατασκευαστές αεροσκαφών και κινητήρων δοκιμάζουν τους κινητήρες ρίχνοντας πάνω τους μισοπαγωμένα πτηνά με ταχύτητα παρόμοια με αυτή ενός χτυπήματος από πουλιά, δηλαδή περίπου 280 χιλιόμετρα την ώρα. Τόσο πρέπει να μπορούν να αντέχουν οι κινητήρες».
Πώς εκπαιδεύονται οι πιλότοι για τυχόν χτυπήματα από πουλιά ;
«Κάθε πιλότος πρέπει να βιώσει κάτι αντίστοιχο στον προσομοιωτή δύο φορές το χρόνο. Δεν έχει δηλαδή σημασία αν ο κινητήρας σταματήσει να λειτουργεί λόγω ενός χτυπήματος από πουλί ή ενός τεχνικού προβλήματος. Κάθε πιλότος είναι εκπαιδευμένος να προσγειώνει ένα αεροσκάφος με χαλασμένο κινητήρα ή, εάν είναι απαραίτητο, ακόμη και να το απογειώνει», υπογραμμίζει ο Γερμανός πιλότος.
Η επίσημη έκθεση καταλογισμού: Η ΑΑΔΕ ζητάει €8,3 εκατ. από τη Μαρία και τον Γιάννη Τράγκα
Δεκαοκτώ χρόνια από τον απαγχονισμό του Σαντάμ Χουσεΐν που σόκαρε τον πλανήτη
Ασημίνα Αγγελίνη
30.12.2024, 12:27
Δείτε Επίσης