Η αλήθεια των αριθμών και των πολιτικών στην οικονομία
Η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για αποτίμηση της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας και των προοπτικών της. Ο χρόνος ήταν επαρκής για να διατυπωθούν οι εκτιμήσεις, οι διαπιστώσεις και οι θέσεις όλων, αλλά από ό,τι φάνηκε και αυτή τη φορά οι πολιτικοί δεν έδειξαν διάθεση για ανταλλαγή επιχειρημάτων. Αντιθέτως, επαναλήφθηκαν […]
Η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για αποτίμηση της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας και των προοπτικών της. Ο χρόνος ήταν επαρκής για να διατυπωθούν οι εκτιμήσεις, οι διαπιστώσεις και οι θέσεις όλων, αλλά από ό,τι φάνηκε και αυτή τη φορά οι πολιτικοί δεν έδειξαν διάθεση για ανταλλαγή επιχειρημάτων. Αντιθέτως, επαναλήφθηκαν υπερβολές, τσιτάτα και ενίοτε εξυπνάδες παιδικού τύπου, όταν δεν είχαμε… ψεκασμένες θεωρίες. Η οπτική με την οποία βλέπει κάθε κόμμα την οικονομία ασφαλώς είναι διαφορετική και δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσουν όλοι σε όλα. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διαβάζουν τους αριθμούς σωστά και να μη λέγονται τερατώδη ψέματα που αδικούν ακόμη και εκείνους που τα διατυπώνουν. Το χειρότερο είναι πως τέτοιες προσεγγίσεις συμβάλλουν στην καλλιέργεια μύθων που εκτρέφουν τον λαϊκισμό και την τοξικότητα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης θα έχει την ευκαιρία στην ομιλία του να αλλάξει το κλίμα με πιο συγκροτημένες θέσεις και λιγότερες υπερβολές από τα στελέχη του.
Η κυβέρνηση διά του μετριοπαθούς υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη παρουσίασε τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και ορθώς εστίασε στις προοπτικές που υπάρχουν με βάση τα σημερινά δεδομένα. Απέφυγε επιμελώς τις θριαμβολογίες, αλλά ως πολιτικός που σέβεται τη θέση του είπε και δυο κουβέντες παραπάνω για τις επιτυχίες που πράγματι σημειώνει η χώρα στην αισθητή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Είναι απτά και συγκεκριμένα τα αποτελέσματα, αλλά αυτό δεν αποκλείει τις διαφορετικές προσεγγίσεις για το πού και πώς πρέπει να διατεθούν οι αποδόσεις των φορολογικών μέτρων. Η νέα αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ, με τις τοποθετήσεις της πλειονότητας των στελεχών του, δεν απέφυγε τον πειρασμό της υπερβολής και ενίοτε της δημαγωγίας. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα χάθηκαν ακόμη και σοβαρές – ρεαλιστικές θέσεις του κόμματος, όπως για παράδειγμα εκείνες που αφορούν τη στέγη και τη μείωση των επιβαρύνσεων από τις χρεώσεις των τραπεζών. Ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης θα έχει την ευκαιρία στην ομιλία του να αλλάξει το κλίμα με πιο συγκροτημένες θέσεις και λιγότερες υπερβολές από τα στελέχη του. Η αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση, όπως έχει δικαίωμα και υποχρέωση, δεν σημαίνει ότι είναι αμαρτία να αποδεχθεί και τα θετικά που έχουν επιτευχθεί μετά τόσα χρόνια θυσιών και ταλαιπωρίας των πολιτών. Αντιθέτως, ενισχύουν την αξιοπιστία του κόμματος που φιλοδοξεί να κυβερνήσει. Η αναμενόμενη αντιπαράθεση του κ. Ανδρουλάκη στη Βουλή με τον πρωθυπουργό, για πρώτη φορά από τη νέα του θέση, είναι μια ακόμη ευκαιρία που θα αξιολογηθεί αναλόγως από τους πολίτες που θέλουν να υπάρχει εναλλακτική για τον τόπο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να περάσει με επιτυχία τις πολλές δοκιμασίες και έχει προφανώς μεγαλύτερη άνεση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι εύκολα μετά πέντε χρόνια στην εξουσία. Αν όμως οι πολιτικοί του αντίπαλοι καταφεύγουν στις συνήθεις ακρότητες, κάνουν τη δουλειά του πιο εύκολη, καθώς σε αυτό το επίπεδο οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες.