Η απίστευτη ιστορία μιας Αφρικανής πριγκίπισσας που τώρα ζει στη Ρωσία
Η Gouandegno Ngongwè Suzy Naomie είναι δισέγγονη του πρώτου βασιλιά της Γκαμπόν – Έχουν περάσει ήδη 17 χρόνια από τότε που μετακόμισε στη Ρωσία
Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Η Σούζι Ναόμι ζει εδώ και ένα χρόνο στο Σότσι. Μετά τη Μόσχα και τη Σιβηρία, νιώθει ιδιαίτερα σαν στο σπίτι της εκεί. Και, ενώ οι ντόπιοι παλεύουν με την υγρή καλοκαιρινή ζέστη των 40 βαθμών Κελσίου, τυπική για την υποτροπική περιοχή της Ρωσίας, ένα κορίτσι από την Αφρική τα πάει πολύ καλά με αυτό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όλα τα εγχειρίδια ιστορίας της Γκαμπόν έχουν το όνομα του προπάππου της, «King Denis» (Antchouwé Kowe Rapontchombo). Ήταν ο αρχηγός της μεγάλης φυλής Mpongwe, αλλά αργότερα ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και υπέγραψε μια συνθήκη για να τεθεί η Γκαμπόν υπό γαλλική προστασία.
«Όταν αναφερόταν το όνομα του προπάππου μου στο μάθημα της ιστορίας, οι μαθητές αγανακτούσαν και τον αποκαλούσαν προδότη. Έτσι, σιωπούσα και έκρυβα την καταγωγή μου», λέει η Σούζι για τα χρόνια της στην πατρίδα της.
Πως έφτασε στη Ρωσία
Η Σούζι Ναόμι κατέληξε στη Ρωσία λόγω μάλλον δραματικών συνθηκών. Το 2007 γράφτηκε σε ιατρικό πανεπιστήμιο στην Γκαμπόν. Και εκεί, συνάντησε μια φοιτητική συμμορία που ταπείνωνε τους νεοφερμένους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Στην αρχή δεν με άγγιζαν, αλλά μια μέρα, με άρπαξαν, με έσπρωξαν σε ένα αυτοκίνητο και ήθελαν να με πάνε κάπου. Πήδηξα από το αυτοκίνητο και έφυγα τρέχοντας», θυμάται η Σούζι.
Το σκάνδαλο της απαγωγής έγινε ευρέως γνωστό και οι χούλιγκαν δεν άγγιξαν άλλο την κοπέλα, αλλά οι γονείς της εξακολουθούσαν να ανησυχούν και αποφάσισαν ότι έπρεπε να σπουδάσει μακριά από εκεί.
Ένας συγγενής που είχε σπουδάσει στη Ρωσία συνέστησε ένα ιατρικό πανεπιστήμιο στη Μόσχα. Η Σούζι επέλεξε την ενδοκρινολογία ως ειδικότητά της, καθώς ήθελε να βοηθήσει τη μητέρα της που είχε διαβήτη.
Οι πρώτες δυσκολίες στη γλώσσα
Η μελέτη της ιατρικής στα ρωσικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τόσο δύσκολη. Η Σούζι είχε ήδη γνώσεις ανατομίας, χημείας και βιολογίας. Έπιασε γρήγορα τη γλώσσα και βοήθησαν άλλοι μαθητές από την Γκαμπόν που είχαν ήδη εγκατασταθεί στη Ρωσία.
«Αν χανόμουν στο μετρό, θα έπαιρνα τηλέφωνο τη φίλη μου και θα μου έλεγε αν ακολουθούσα το σωστό δρόμο ή όχι. Πήγαινα στο κατάστημα με ένα λεξικό, με συνήθισαν γρήγορα και, μόλις εμφανιζόμουν με το βιβλίο, οι πωλητές χαμογελούσαν ήδη», λέει.
Με χαμόγελο, η Σούζι θυμάται την πρώτη της επίσκεψη στο φοιτητικό κυλικείο. Δεν ήξερε τι να διαλέξει, καθώς όλα τα πιάτα ήταν άγνωστα. Τότε ήταν που η γυναίκα σερβιτόρος έστρεψε την προσοχή της πάνω της και την ρώτησε: «Είσαι νέα εδώ;» – «Ναι». – «Τότε μπορς!»
Έτσι, το μπορς έγινε το αγαπημένο ρωσικό πιάτο της Αφρικανής πριγκίπισσας.
Ο γάμος της με Ρώσο
Κάποτε ένας Ρώσος πλησίασε τη φίλη της Σούζι, επίσης Αφρικανή, στο μετρό της Μόσχας. Ήθελε να εξασκήσει τα γαλλικά του. Εκείνη, όμως, δεν ήξερε γαλλικά, αλλά του σύστησε τη Σούζι.
Έτσι γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της. Αποδείχθηκε ότι ήταν ένας τύπος πληροφορικής από το Κρασνογιάρσκ. Μέσα σε έξι μήνες, της έκανε πρόταση γάμου, γιατί ανησυχούσε μήπως, μετά την αποφοίτησή της, η όμορφη κοπέλα επέστρεφε στην πατρίδα της.
Δυστυχώς, το ζευγάρι χώρισε. Όμως, η Σούζι γέννησε έναν όμορφο γιο που ονόμασε Ναούμ. Και έχει μια πραγματική Ρωσίδα γιαγιά, που τον αγαπάει πολύ και κάθε καλοκαίρι τον πηγαίνει στη Σιβηρία.
Η σχέση με τη Ρωσίδα πεθερά μετά το διαζύγιο παρέμεινε εξαιρετική. «Αλλά, στην αρχή έγινε μια παρεξήγηση. Όταν ο γιος μου ήταν 10 μηνών, με ρώτησε, “Πότε θα αρχίσεις να διαβάζεις μαζί του;” Απάντησα, “Στους 10 μήνες; Να διαβάζουμε τι; Μαθηματικά;” Μεγάλωσα σε μια διαφορετική κουλτούρα: Στην οικογένειά μου, οι γονείς δεν έκαναν ποτέ το διάβασμα με τα παιδιά τους. Έμαθα τα πάντα μόνη μου», λέει η Σούζι.
Αλλά, αποφάσισε να μην μπει εμπόδιο και η γιαγιά άρχισε να διδάσκει το παιδί. Φέτος ξεκίνησε την πρώτη δημοτικού στο σχολείο.
«Μια Γκαμπονέζα στη Σιβηρία»
Αυτό είναι το όνομα του βιβλίου που έγραψε η Σούζι στα ρωσικά: Είχε βαρεθεί να επαναλαμβάνει ξανά και ξανά ποια ήταν και από πού προερχόταν.
Επί τέσσερα χρόνια, η κοπέλα ζούσε με τον σύζυγό της στη Σιβηρία, εργάστηκε ως γιατρός και ταξίδευε για ιατρικές επισκέψεις στις μικρότερες πόλεις και χωριά της περιοχής. Έμαθε να ντύνεται σαν γνήσια Ρωσίδα από τη Σιβηρία, με πολλά layers.
Πριν από τρία χρόνια, η Σούζι ήρθε δεύτερη σε διαγωνισμό ομορφιάς του Κρασνογιάρσκ και άρχισαν να την προσκαλούν να εργαστεί ως μοντέλο. Μια φορά, συμμετείχε σε διεθνή διαγωνισμό φωτομοντέλων στο Σότσι.
«Όταν κατέβηκα από το αεροπλάνο, ένιωσα σαν να έφτασα σπίτι! Υπάρχουν λουλούδια όπως τα δικά μας εδώ. Φυσικά, μικρότερα, αλλά οι ίδιες μπανανιές. Και ορισμένα κτίρια, η αρχιτεκτονική, μοιάζει πολύ με τη Λιμπρεβίλ, την πρωτεύουσα της Γκαμπόν».
Η Σούζι συνειδητοποίησε ότι δεν ήθελε να φύγει. Εδώ και ένα χρόνο ζει στο Σότσι και εργάζεται ως ενδοκρινολόγος.
Η «Αφρικανή πριγκίπισσα» παραδέχεται ότι, όπως πολλές Ρωσίδες, πηγαίνει τακτικά σε αισθητικούς και κάνει συχνά θεραπείες ομορφιάς. Και οι φίλοι από την Γκαμπόν θαυμάζουν πάντα τα φρύδια και τα νύχια της. «Στη Ρωσία, οι ειδικοί ομορφιάς είναι οι καλύτεροι στον κόσμο!» λέει.