Η «ατμομηχανή» της Ευρώπης καταρρέει – Οι 5 προκλήσεις για το 2025
Δύσκολη χρονιά αναμένεται να είναι το 2025 για τη Γερμανία, η οποία θα έρθει αντιμέτωπη με στασιμότητα, δημοσιονομική αβεβαιότητα, γεωπολιτικούς κινδύνους, υψηλό κόστος ενέργειας και μια αποδυναμωμένη αυτοκινητοβιομηχανία.
Δύσκολη χρονιά αναμένεται να είναι το 2025 για τη Γερμανία, η οποία θα έρθει αντιμέτωπη με στασιμότητα, δημοσιονομική αβεβαιότητα, γεωπολιτικούς κινδύνους, υψηλό κόστος ενέργειας και μια αποδυναμωμένη αυτοκινητοβιομηχανία. Αν δεν επιβληθούν μέτρα για να «ξεκλειδώσουν» οι επενδύσεις και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ακόμα σοβαρότερα προβλήματα.
Η Γερμανία, που άλλοτε θεωρείτο «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει πλέον μία από τις χαμηλότερες προβλέψεις ανάπτυξης στις ανεπτυγμένες χώρες και οι εξωτερικοί παρατηρητές λένε ότι είναι αναγκαία πια μια στρατηγική αναδιάρθρωση στους τομείς-κλειδιά της οικονομίας.
Σύμφωνα με το Euronews, οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το 2025 είναι οι εξής:
1) Στασιμότητα και σταθερά χαμηλότερη επίδοση
Από το 2019, η γερμανική οικονομία έχει αναπτυχθεί οριακά και οι προβλέψεις για το 2025 ανέρχονται περίπου στο 0,2% ή και ακόμα χαμηλότερα. Πρόκειται για αποτέλεσμα των χαμηλών εξαγωγών, της ασθενούς ιδιωτικής κατανάλωσης και των μειούμενων επενδύσεων. Τις πιέσεις κλιμακώνουν οι προσπάθειες απανθρακοποίησης, ψηφιοποίησης και το δημογραφικό, αφήνοντας τους αναλυτές να διερωτώνται αν πρόκειται για προσωρινή δυσκολία ή μόνιμο εμπόδιο στην ανάπτυξη.
2) Εκλογές και δημοσιονομική αβεβαιότητα
Οι ομοσπονδιακές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του 2025 αναδεικνύουν την οικονομική και την πολιτική αβεβαιότητα. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την κατάσταση, αναμένοντας ότι μια νέα κυβέρνηση θα φέρει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να πυροδοτήσει την ανάπτυξη. Βέβαια, παράλληλα με το μεγάλο δημοσιονομικό περιθώριο που έχει, η Γερμανία εμφανίζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά χρέους προς ΑΕΠ ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες εξαιτίας του «φρένου χρέους», ενός συνταγματικού μέτρου που εξετάζεται να καταργηθεί. Στην περίπτωση όμως αυτή γεννώνται προβληματισμοί σχετικά με το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα στα δημοσιονομικά της χώρας. Πολλοί αναλυτές πάντως προειδοποιούν ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει αναπτυξιακά μέτρα, όπως φορολογικά κίνητρα και δαπάνες στις υποδομές, διαφορετικά ενδέχεται να μείνει πίσω σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
3) Απώλεια ανταγωνιστικότητας στην αυτοκινητοβιομηχανία
Ο κλάδος των αυτοκινήτων, βασικός πυλώνας της γερμανικής οικονομίας, συνεχίζει να χάνει σταδιακά την ανταγωνιστικότητά του σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι άλλοτε κυρίαρχοι «παίκτες» της αγοράς, όπως η VW, η BMW και η Mercedes-Benz, χάνουν σταθερά το μερίδιό τους στη διεθνή αγορά έναντι αμερικανικών και κινεζικών εταιρειών. Σύμφωνα με την Goldman Sachs: «Η Κίνα εξελίχθηκε από βασική αγορά της Γερμανίας σε βασικό της ανταγωνιστή», ιδίως σε τομείς όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπου πλέον οι γερμανικές εταιρείες έχουν μείνει πίσω. Σημειώνεται ότι «βαρίδι» στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι και το υψηλό ενεργειακό κόστος, αλλά και η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την εμπορική πολιτική.
4) Γεωπολιτικοί κίνδυνοι: Εμπορικές εντάσεις και προστατευτισμός
Δεδομένου ότι η γερμανική οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές, είναι εκτεθειμένη στην αύξηση του προστατευτισμού, ιδίως από τις ΗΠΑ. Οι εμπορικές πολιτικές που αναμένεται να εφαρμόσει η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα επηρεάσουν δυσανάλογα τη Γερμανία. «Παρότι το μέγεθος οποιωνδήποτε δασμών παραμένει αρκετά αβέβαιο, οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι μεγάλο μέρος της επιβάρυνσης στην ανάπτυξη είναι πιθανό να προέλθει από την μεγαλύτερη αβεβαιότητα στο εμπόριο», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs. Ηδη, ακριβώς λόγω της ασάφειας στην εμπορική πολιτική, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία έχει πέσει κατακόρυφα. Οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες για τον τομέα των αυτοκινήτων και των μετάλλων, που ανέκαθεν αποτελούσαν πυλώνα για την εξαγωγική οικονομία της Γερμανίας.
5) Ανοδος του κόστους ενέργειας και πληθωριστικές πιέσεις
Οι υψηλές τιμές ενέργειας εξακολουθούν να επιβαρύνουν σημαντικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η Bundesbank υπολογίζει ότι η παραγωγή στις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά 10 έως 15% λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, ενώ το περιθώριο ανάκαμψης το 2025 είναι μικρό. Το κόστος της ενέργειας εντείνει τα προβλήματα στους κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, που αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε πολλά μέτωπα, μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους και αυξάνοντας τις σκέψεις για μετεγκατάσταση στο εξωτερικό.
Από εδώ και στο εξής το πιο αισιόδοξο σενάριο για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εξαρτάται από τη στάση που θα πάρει η επόμενη κυβέρνηση. Οι αναλυτές θεωρούν ότι απαιτούνται μέτρα για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις, ανάπτυξη των υποδομών και αντιμετώπιση των κενών στην αγορά εργασίας μέσω μετανάστευσης και πολιτικών αύξησης της απασχόλησης. Χωρίς τέτοιες πολιτικές, πιθανώς να διακυβεύεται η ανάπτυξη της χώρας για πολλά χρόνια ακόμα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Euronews
Διαβάστε επίσης:
Γερμανία: «Μαύρο» το 2025 για τους επιχειρηματίες
Γερμανία: Βουλιάζουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες εν μέσω της αβεβαιότητας
Bundesbank: Μετά βίας θα αναπτυχθεί η γερμανική οικονομία το 2025
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News