Η δίκη για τις προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ και οι υποδείξεις του Άδωνι Γεωργιάδη που «μάλωσε» την έδρα του δικαστηρίου!
Ο άγριος προπηλακισμός της φρουράς του υπουργού Υγείας σε βάρος του δικηγόρου Γιάννη Απατσίδη. Η κατάθεση Πολάκη που άναψε τα αίματα και οι παράνομες προσλήψεις που έχουν στείλει στο σκαμνί τον υπ. βουλευτή της ΝΔ Σταμάτη Πουλή και την «παρέα» του για κακουργήματα.
Πρωτοφανή ήταν τα όσα συνέβησαν κατά την συνέχεια της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείο Κακουργημάτων στη δίκη για τις 22 παράνομες προσλήψεις με πρωταγωνιστή τον Άδωνη Γεωργιάδη και μέλη της προσωπικής του φρουράς.
Ο υπουργός Υγείας ήταν παρών στο ακροατήριο, ενώ κατέθετε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.
Ο Γεωργιάδης είχε ολοκληρώσει την κατάθεσή σε προηγούμενη δικάσιμο. Ωστόσο επειδή οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων είχαν αναφέρει ότι θα καταθέσουν αίτημα για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση μεταξύ Πολάκη και Γεωργιάδη, βρέθηκε στο ακροατήριο.
Κάποια στιγμή και ενώ ο Παύλος Πολάκης δεχόταν ερωτήσεις από μια εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων τη δικηγόρο Μαριλένα Παπαχρήστου, ο Γεωργιάδης παρενέβη χωρίς φυσικά να έχει κανένα δικονομικό δικαίωμα. Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας διέκοψε τη διαδικασία λέγοντας ««τι διαδικασία είναι αυτή; Ο κ. Πολάκης διευθύνει τη δίκη;».
Στο σημείο εκείνο αντέδρασε ο γνωστός δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης.
«Τι είναι αυτά τα πράγματα, από που και ως πού ο κ. Γεωργιάδης παρεμβαίνει στη διαδικασία. Επειδή είναι υπουργός;», ενώ σημείωσε ότι ο υπουργός θα πρέπει να περάσει εκτός αίθουσας.
Στο σημείο εκείνο ο επικεφαλής της αστυνομικής φρουράς του Γεωργιάδη πλησίασε το δικηγόρο μαζί με δύο ακόμη αστυνομικούς και τον απώθησε βίαια. Η αντίδραση του δικηγόρου ήταν άμεση και ζήτησε την προστασία της έδρας. Επικράτησε πανδαιμόνιο. Ο δικηγόρος Απατσίδης κάλεσε τηλεφωνικά την Άμεση Δράση να φτάσει στο σημείο, ενώ ανέφερε ότι θα καταθέσει μηνύσεις.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι εξέφρασε την πρόθεσή του για την υποβολή μηνύσεων τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσο και η αστυνομική του φρουρά αποχώρησαν ανενόχλητοι από την αίθουσα.
Λίγο πριν αποχωρήσει ο Γεωργιάδης έδωσε ακόμη ένα ακόμη σόου μέσα στο δικαστήριο. Συγκεκριμένα μετά το πανδαιμόνιο που επικράτησε λόγω της επίθεσης του φρουρού του Γεωργιάδη στο δικηγόρο Απατσίδη η δίκη διεκόπη για τις 13 Μαρτίου. Τότε ο κ. Γεωργιάδης πλησίασε στην έδρα και ανέφερε σε έντονο ύφος τα εξής:
«Παρακαλώ πολύ και εγώ έχω εργασίες αλλά είμαι εδώ και είναι απαράδεκτο ότι διέκοψε το δικαστήριο για να κάνει τις δουλειές του. Όλα έχουν κάποια όρια» τόνισε κάνοντας στην ουσία υποδείξεις προς την έδρα του δικαστηρίου, με τους δικαστές να μην αντιδρούν.
Είναι πραγματικά απαράδεκτό εν ενεργεία υπουργός να απευθύνεται κατ αυτό τον τρόπο σε δικαστές, περιφρονώντας στην ουσία το δικαστήριο. Λίγες μέρες μάλιστα μετά το «ράπισμα» του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στη χώρα μας.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Γεωργιάδης δεν είχε κληθεί από κανένα δικαστήριο για να παραβρίσκεται σήμερα εκεί καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Θα μπορούσε να βρίσκεται εκτός και σε περίπτωση που το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα για αντιπαράσταση εξέταση, τότε να εμφανιζόταν.
Να σημειώσουμε ότι το θέμα με την παράνομες προσλήψεις και τις δίκες που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα σοβαρό.
Αν και το περασμένο καλοκαίρι το ΔΣ του ΕΟΔΥ με πρόεδρο τον καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη αποφάσισε να δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη κατηγορίας ενώπιον του Γ΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη για τις 74 παράνομες προσλήψεις και ανέθεσε σε δικηγόρο τη νομική εκπροσώπηση, εντούτοις στις 9 Φεβρουαρίου 2024 δεν παρέστη εκπρόσωπος του οργανισμού στο δικαστήριο.
Είναι η δεύτερη «κωλοτούμπα» της διοίκησης του ΕΟΔΥ σχετικά με τη νομική εκπροσώπησή του σε δίκη για παράνομες προσλήψεις, έπειτα από αυτήν που έκανε στα μέσα του περασμένου Γενάρη για την υπόθεση των 22 παράνομων προσλήψεων που ήδη εκδικάζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και κάνουμε λόγο στο σημερινό ρεπορτάζ. Μάλιστα η δίκη είχε διακοπεί για σήμερα 21 Φεβρουαρίου προκειμένου να εξεταστεί ως μάρτυρας ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτό το έγγραφο αίτημα που είχε καταθέσει προκειμένου να κληθεί ως μάρτυρας.
Τον Ιούνιο του 2023 επρόκειτο να ξεκινήσει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη για τις 74 παράνομες προσλήψεις του ΚΕΕΛΠΝΟ της περιόδου 2011-14. Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδ. Παπαδημητρίου, ο συνεργάτης του Αδωνη Γεωργιάδη, πρώην εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμ. Πουλής, η σύζυγός του Ανδρ. Θεοφιλάτου, επίσης μετακλητή συνεργάτρια του νυν υπουργού Υγείας όπως προκύπτει από πρόσφατη απόφασή του, και η πρώην οικονομική διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ Αικ. Πολύζου, η οποία είχε διοριστεί στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Πρόκειται για «προσλήψεις-συνεργασίες» διάφορων ειδικοτήτων, είτε διοικητικών υπαλλήλων είτε γιατρών. Τα αδικήματα που τους αφορούν κατά περίπτωση είναι για τις κακουργηματικές πράξεις της απιστίας κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακή πράξη άνω των 120.000 ευρώ και της συνέργειας στην ως άνω πράξη.
Λίγες ημέρες πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης (Ιούνιος 2023) συνεδρίασε το ΔΣ του ΕΟΔΥ. Αποφασίστηκε η υποβολή δήλωσης από την πλευρά του οργανισμού για την παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας ενώπιον του Ε΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Στο πλαίσιο αυτό ανέθεσε σε δικηγόρο του ΕΟΔΥ τη νομική εκπροσώπηση ώστε να προβεί σε όλες τις σχετικές ενέργειες. Επίσης το ΔΣ αποφάσισε ότι ο ΕΟΔΥ θα υποβάλει και πάλι δήλωση προς υποστήριξη της κατηγορίας σε περίπτωση που το δικαστήριο αναβάλει ή διακόψει την εκδίκαση της υπόθεσης. Την περίοδο εκείνη πρόεδρος του ΔΣ του ΕΟΔΥ ήταν ο καθηγητής Παιδιατρικής Θ. Ζαούτης.
Πράγματι, την ημέρα της εκδίκασης εμφανίστηκε στο δικαστήριο ο νομικός εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ στον οποίο το ΔΣ είχε αναθέσει την εκπροσώπηση. Η δίκη ωστόσο δεν ξεκίνησε. Έπειτα από αίτημα των κατηγορουμένων το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση για τις 9 Φεβρουαρίου 2024.
Τον Σεπτέμβριο του 2023 ο καθηγητής Ζαούτης υπέβαλε παραίτηση από τη θέση του προέδρου του ΕΟΔΥ. Οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου στα ΜΜΕ την απέδωσαν στη «συνεχή απουσία του στο εξωτερικό». Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο λόγος της παραίτησης είχε να κάνει με τις κάκιστες σχέσεις που είχε με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Στη θέση του καθηγητή Ζαούτη τοποθετήθηκε άλλος πανεπιστημιακός, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χριστάκης Χατζηχριστοδούλου. Αν και αρχικά έδειξε ότι θα τηρήσει τη γραμμή Ζαούτη σε ό,τι αφορά τη νομική εκπροσώπηση του ΕΟΔΥ στις δίκες της «παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ», τελικά έκανε στροφή 180 μοιρών.
Τον Οκτώβριο του 2023 ο δικηγόρος που είχε αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του ΕΟΔΥ στη δίκη με τις 74 προσλήψεις υπέβαλε παραίτηση. Προτού φύγει ενημέρωσε για τις εκκρεμότητες που υπήρχαν στις νομικές υποθέσεις που απασχολούν τον ΕΟΔΥ. Μεταξύ αυτών και για τη δίκη που είχε πάρει αναβολή για τις 9 Φεβρουαρίου.
Τα πράγματα όμως δεν έγιναν όπως είχαν αποφασιστεί. Στις 9 Φεβρουαρίου το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης λόγω αποχής των δικηγόρων. Ωστόσο από την πλευρά του ΕΟΔΥ δεν παρέστη κανείς στο δικαστήριο για να υποστηρίξει τα συμφέροντα του δημοσίου, παρά το γεγονός ότι έχει υποβληθεί δήλωση προς παράσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας. Είναι ερώτημα γιατί δεν παρέστη νομικός εκπρόσωπος από την πλευρά του ΕΟΔΥ προκειμένου να υποστηρίξει τα συμφέροντα του οργανισμού παρότι υπήρχε ρητή απόφαση από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ τα μέλη του ΔΣ είχαν ενημερωθεί σχετικά με εξώδικο.
Είναι η δεύτερη παρόμοια «κωλοτούμπα» της διοίκησης του ΕΟΔΥ. Η πρώτη αφορά την υπόθεση που ήδη εκδικάζεται από τις 15 Ιανουαρίου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τις 22 παράνομες προσλήψεις με κατηγορούμενη και πάλι την «παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ». Οι επίμαχες προσλήψεις έγιναν την περίοδο 2013-14 με ζημία του οργανισμού ύψους 251.629 ευρώ. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν κατά περίπτωση τις κακουργηματικές πράξεις της απιστίας κατ’ εξακολούθηση και της συνέργειας στην ως άνω πράξη.
Ωστόσο στις 12 Ιανουαρίου 2024, μόλις λίγα 24ωρα πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης, η διοίκηση του οργανισμού άλλαξε ρότα. Με ψήφους έξι υπέρ έναντι μίας κατά αποφάσισε «να μην προβεί ο ΕΟΔΥ σε δήλωση για την υποστήριξη της κατηγορίας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων», ανακαλώντας την απόφαση του Δεκεμβρίου.
Είναι τόσο ξαφνική η «κωλοτούμπα» της διοίκησης που εύλογα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί εάν συνδέεται με την ανάληψη του υπουργείου Υγείας από τον Αδ. Γεωργιάδη. Άλλωστε δύο από τους κατηγορούμενους, οι Σταμ. Πουλής και Ανδρ. Θεοφιλάτου, είναι στενοί συνεργάτες του, ενώ ο ίδιος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη. Επίσης, λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη της δίκης και ενώ είχε αναλάβει υπουργός Υγείας, συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΕΟΔΥ παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρ. Αγαπηδάκη. Τον Αδ. Γεωργιάδη φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να συνόδευε ο Σταμ. Πουλής.
Να σημειώσουμε ότι το θέμα των παράνομων προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ έχει απασχολήσει ξανά την δικαιοσύνη. Τον Ιανουάριο του 2020 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχο τον πρώην πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Αγγελο Χατζάκη για την κατηγορία της απιστίας κατ’ εξακολούθηση για τις περίφημες παράνομες προσλήψεις (ρουσφέτια) στον οργανισμό. Ένοχη κρίθηκε και η πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ Ολγα Αδράμη για την κατηγορία της απάτης κατ’ εξακολούθησης, για ηθική αυτουργία σε απάτη και για άμεση συνδρομή σε απιστία.
Πρόκειται για τα σκέλη της ίδιας υπόθεσης που αφορούσαν τις παράνομες προσλήψεις και επίδομα που της δόθηκε παρανόμως. Στην ίδια υπόθεση περιλαμβάνονταν και άλλα σκέλη που είχαν να κάνουν με το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως για παράδειγμα συμβάσεις με εταιρεία σεκιούριτι κ.λπ.
Σε βάρος της πρωτόδικης απόφασης ασκήθηκε έφεση από την πλευρά των κατηγορουμένων. Τον Ιούλιο του 2023 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχο σε δεύτερο βαθμό τον Αγγ. Χατζάκη για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος και τον καταδίκασε σε ποινή τεσσάρων ετών. Σε ό,τι αφορά την Ολγ. Αδράμη, το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι είναι αθώα για την ηθική αυτουργία σε απάτη σχετικά με το επίδομα, ενώ την κήρυξε ένοχη για τα αδικήματα της απάτης, της ηθικής αυτουργίας και συνέργειας σε απάτη και της ηθικής αυτουργίας και συνέργειας σε απιστία και της επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης τριών ετών. Προκύπτει λοιπόν τελεσίδικη καταδίκη πρώην στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ για ζήτημα που αφορά παράνομες προσλήψεις.
Πηγή: edolio5.blogspot.com