Η Ελλάδα, χωρίς πολιτικούς κλυδωνισμούς σε μια ασταθή ΕΕ
Η Ελλάδα, χωρίς πολιτικούς κλυδωνισμούς σε μια ασταθή ΕΕ | Liberal.gr
Χωρίς καμιά αμφιβολία η Νέα Δημοκρατία δεν πήρε το αποτέλεσμα που προσδοκούσε. Και δυστυχώς κάποια στελέχη της κάνουν πως δε το βλέπουν. Πολιτικός κομφορμισμός μαζί με ανεπάρκεια. Από την άλλη πλευρά οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία, είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δε γνωρίζει πρόβλημα κυβερνητικής αστάθειας. Ενώ οι κυβερνήσεις άλλων χωρών βλέπουν να κλυδωνίζεται η συνοχή τους, η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα.
Δεν είναι τόσο το 28,5% της Νέας Δημοκρατίας, όσο το 15% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λειτουργεί εξ αντικειμένου σταθεροποιητικά για την πολιτική κατάσταση, καθώς είναι αυτονόητο ότι εντελώς διαφορετικό θα ήταν το τοπίο αν ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε ένα π.χ. 22%.
Τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεπερνώντας όπως ξεπέρασε τον κάβο των ευρωεκλογών, παίζει μπάλα μόνος του απέναντι στον εαυτό του. Δηλαδή είναι στο χέρι του να ανασυνταχθεί η παράταξή του και το 2027 να διεκδικήσει μια 3η τετραετία. Είναι στο χέρι του να κινητοποιήσει αυτούς που προχθές απείχαν, δείχνοντάς τους ένα χειροπιαστό κυβερνητικό έργο και δίνοντας τους το κίνητρο, με την ψήφο τους, να το επιδοκιμάσουν. Μπορεί;
Αυτή η εικόνα της πολιτικής σταθερότητας που εκπέμπει η Ελλάδα έχει τη σημασία της για το πώς θα μας αντιμετωπίσουν οι ξένοι οίκοι και οι επενδυτές την επόμενη τριετία.
Φυσικά θα πρέπει να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει πίσω και η κυβέρνηση καλόν θα είναι να αποφύγει να δαπανά πολιτικό κεφάλαιο και χρόνο σε πολιτικά κοστοβόρες ρυθμίσεις, αμφιβόλου νομιμότητας – όπως η πρόσφατη για την πυροπροστασία – που την πήρε πίσω άρον – άρον. Η Ελλάδα χρειάζεται πρωτίστως μεταρρυθμίσεις και όχι περιστασιακές ρυθμίσεις. Βέβαια, κάποια κυβερνητικά στελέχη συγχέουν τη μεταρρύθμιση με τη ρύθμιση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους πολίτες κυβερνητική σταθερότητα και οι πολίτες, με τον τρόπο τους, τού την έδωσαν. Έχει την τύχη να συγκαταλέγεται στους ελάχιστους Ευρωπαίους πολιτικούς που δε βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μια πολιτική κρίση.
Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, είναι τέσσερις από τις χώρες που οι ηγεσίες τους βρίσκονται υπό αμφισβήτηση. Μάλιστα, όπως είναι γνωστό, στη Γαλλία προκηρύχθηκαν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα να ζούσαμε κι εμείς μια παρόμοια κατάσταση, τώρα, μόλις ένα χρόνο μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Ας μη σκεφτόμαστε καν αυτό το εφιαλτικό σενάριο.
Τα παθήματα να γίνουν μαθήματα ώστε να μην επαναληφθούν.
ΥΓ. Κάποιοι συγκρίνουν άστοχα τις ευρωεκλογές του 2014 με τις προχθεσινές. Να υπενθυμίσω στους αμνήμονες πως το 2014 η Νέα Δημοκρατία ηττήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα παραμένει πρώτο κόμμα με 13,5 μονάδες διαφορά. Δεν έχει κανένα λόγο να πανικοβληθεί και να κάνει σπασμωδικές κινήσεις.