Η Ελλάδα διεκδικεί την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κυβερνοασφάλειας
Η χώρα μας στοχεύει να μετατραπεί σε πανευρωπαϊκό hub κυβερνοασφάλειας, με στόχο να καλυφθούν τα μεγάλα κενά εξειδικευμένων στελεχών που υπάρχουν τόσο στην εγχώρια όσο και στην παγκόσμια αγορά.
Η χώρα μας στοχεύει να μετατραπεί σε πανευρωπαϊκό hub κυβερνοασφάλειας, με στόχο να καλυφθούν τα μεγάλα κενά εξειδικευμένων στελεχών που υπάρχουν τόσο στην εγχώρια όσο και στην παγκόσμια αγορά.
Να γίνει η Ελλάδα κόμβος παραγωγής εξειδικευμένου προσωπικού στην κυβερνοασφάλεια που θα διοχετεύεται τόσο στην ελληνική όσο και ευρωπαϊκή αγορά σχεδιάζει η κυβέρνηση, καθώς έχει καταθέσει πρόταση να δημιουργηθεί εδώ η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κυβερνοασφάλειας.
Ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μ. Μπλέτσας δήλωσε πρόσφατα ότι είναι μείζονος σημασίας η προσπάθεια να γίνει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κυβερνοασφάλειας, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει η ενίσχυση των επιπέδων ασφαλείας στις επιχειρήσεις. «Ένα γραμμάριο πρόληψης είναι πολλά κιλά θεραπείας», τόνισε ο κύριος Μπλέτσας, απαντώντας σε ερώτηση περί του κόστους προσαρμογής στην οδηγία NIS2.
Η σταδιακή άνοδος της κυβερνοασφάλειας στην ατζέντα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποτελεί ένδειξη της σπουδαιότητάς της σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας πολιτών και επιχειρήσεων. Ο κ. Μπλέτσας ανέφερε, επίσης, ότι για ακόμη μια φορά η Ελλάδα βγαίνει μπροστά και κάνει μια πρόταση προς την Ευρώπη. «Είναι ένα έργο που προσπαθούμε να κάνουμε γιατί θεωρούμε ότι το θέμα της εκπαίδευσης και του capacity building είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα και είναι από αυτά που κυνηγάμε εδώ και πολύ καιρό», επισημαίνοντας ότι «είναι μια πρόταση που έχει σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας».
Η ελληνική πρόταση καλεί για συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών στο πλαίσιο του European Data Infrastructure Consortium, με στόχο να καλυφθεί το σημαντικό κενό που υπάρχει στον τομέα της κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως, αλλά κυρίως στη χώρα μας.
Μεγάλη έλλειψη στον τομέα της κυβερνοασφάλειας
Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές ελλείψεις σε στελέχη κυβερνοασφάλειας, ενώ τα εκπαιδευτικά προγράμματα προσπαθούν να καλύψουν το κενό. Όπως ανέφερε ο καθηγητής κυβερνοασφάλειας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Α. Γκρίτζαλης, το μέλλον της κυβερνοασφάλειας στη χώρα, απαιτεί άμεσες ενέργειες για την κάλυψη του ελλείμματος ταλέντου, την αύξηση της ανθεκτικότητας των συστημάτων και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας.
Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε ο κ. Γκρίτζαλης, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές ελλείψεις σε στελέχη κυβερνοασφάλειας, με τα εκπαιδευτικά προγράμματα να προσπαθούν να καλύψουν το κενό. Ένα πρόβλημα που είναι πανευρωπαϊκό, καθώς σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ανάγκες της ΕΕ ανέρχονται σε 883.000 επαγγελματίες, ενώ η έλλειψη κυμαίνεται από 260.000 έως 500.000.
Δεν είναι τυχαίο ότι το 32% των οργανισμών και το 59% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δηλώνουν αδυναμία κάλυψης θέσεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Την ίδια στιγμή, το 90% των οργανισμών προβλέπει σημαντική αύξηση στον όγκο και το κόστος των κυβερνοεπιθέσεων το 2025, ωστόσο, μόνο το 26% συμμετέχει ενεργά σε εθνικές ή ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες κυβερνοασφάλειας, γεγονός που υπονομεύει την συλλογική ετοιμότητα. Την ίδια στιγμή, τα προϋπολογισμένα ποσά για την κυβερνοασφάλεια αυξήθηκαν από 0,7 εκατ. ευρώ το 2022 σε 1,4 εκατ. ευρώ ανά οργανισμό το 2024. Ωστόσο, παρά τη γενική αύξηση, το 34% των ΜΜΕ δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στα κόστη συμμόρφωσης με κανονισμούς όπως το NIS2.
Υπενθυμίζουμε πως και προηγούμενη μελέτη της Pylones Hellas είχε αναδείξει ως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις απέναντι στις απειλές των κυβερνοεπιθέσεων, την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και πόρων, ενώ περίπου ένας στους τρείς θεωρεί πρόβλημα την έλλειψη εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού.
Την έλλειψη προσωπικού έχει διαπιστώσει από «πρώτο χέρι» και η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, που μέχρι στιγμής έχει φτάσει στο 50% της στελέχωσής της, περιμένοντας ακόμα την υπογραφή της ΚΥΑ για τους μισθούς της Αρχής που είναι αρκετά χαμηλότεροι έναντι άλλων δημόσιων υπηρεσιών. Όπως ανέφερε ο κ. Μπλέτσας, θα υπάρξουν δράσεις για να ολοκληρωθεί η στελέχωση της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας και θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί για την πρόσληψη προσωπικού.
Ωστόσο επισήμανε ότι αν δεν υπογραφεί η ΚΥΑ για την αύξηση των μισθών στην ΕΑΚ δεν θα μείνει καθόλου κόσμος στην Αρχή. «Θα έρχονται να τους εκπαιδεύουμε και θα τους χάνουμε στη συνέχεια. Θα είναι δύσκολο να κρατήσουμε τον κόσμο».