Η Ελλάδα μπαίνει στον χάρτη της τεχνολογικής καινοτομίας- Οι επιτυχίες και οι μελλοντικές προοπτικές
Τι σημαίνουν τα έργα του «Φάρου» και του HCCC- Οι επιτυχημένες ελληνικές εταιρείες αναδυόμενων τεχνολογιών, οι εξαγορές από πολυεθνικές και το πολύτιμο ελληνικό ταλέντο
Τι σημαίνουν τα έργα του «Φάρου» και του HCCC- Οι επιτυχημένες ελληνικές εταιρείες αναδυόμενων τεχνολογιών, οι εξαγορές από πολυεθνικές και το πολύτιμο ελληνικό ταλέντο
Δύο σημαντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάζουν την Ελλάδα στον χάρτη της τεχνολογικής καινοτομίας στην Ευρώπη.
Η πρώτη αφορά στην δημιουργία του Pharos, του «εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης» (AI Factory). Η Ελλάδα θα είναι μία από τις επτά χώρες που θα φιλοξενήσουν τα οικοσυστήματα ανάπτυξης παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης.
«Ο Pharos δεν θα είναι μόνο ένα εργοστάσιο με υπολογιστές. Θα αποτελεί έναν κοινό τόπο που θα συνδυάζει γνώση, δεδομένα και υπολογιστική ισχύ, προκειμένου να λύσουμε προβλήματα και να φέρουμε την τεχνητή νοημοσύνη στο επίπεδο της κοινωνίας. Θα είναι ένας τρόπος να εκδημοκρατίσουμε την τεχνητή νοημοσύνη» εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Μετάβασης, ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» που θα συμβάλλει καθοριστικά στην τεχνολογική ανάπτυξη της Ελλάδας και θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη του εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης θα είναι έτοιμος στις αρχές του 2026.
Η δεύτερη απόφαση είναι η έγκριση για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της δημιουργίας του πρώτου Κέντρου Ικανοτήτων για Hμιαγωγούς στην Ελλάδα (Hellenic Chips Competence Centre, HCCC).
Όπως εξήγησε στο euronews o Εμμανουήλ Ζερβάκης, πρόεδρος της HETiA, το HCCC θα επικεντρωθεί σε εφαρμογές σε κλάδους αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το IoT και το 5G, ενώ θα προσελκύσει συμμετέχοντες και επενδυτές εντός και εκτός Ελλάδας από παραδοσιακούς τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές και τα ορυκτά.
Μια ισχυρή βιομηχανία made in Greece
Στην Ελλάδα, οι εταιρείες αναδυόμενων τεχνολογιών έχουν κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και απασχολούν πάνω από 3.000 μηχανικούς.
Από τις 5 εταιρείες που ξεκίνησαν το 2015, σήμερα η HETiA μετρά 25 μέλη με ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον σχεδιασμό μικροκυκλωμάτων.
Η χώρα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών τεχνολογικών κολοσσών που έχουν πραγματοποιήσει σειρά εξαγορών ελληνικών start up.
Όπως είπε ο Χάρης Μπακολιάς, Country Manager της Ansys Hellas, στο euronews τα τελευταία έξι χρόνια, οι εξαγορές ελληνικών start up έχουν φέρει στην χώρα πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Ο βασικός λόγος που οι πολυεθνικές της τεχνολογίας «ψηφίζουν» Ελλάδα είναι καταρχάς το ταλέντο και επίσης οι τεχνολογίες που αναπτύσσουν οι ελληνικές εταιρείες.
Όπως επεσήμαναν οι ομιλητές στο Emerging Tech Forum, που διοργάνωσε η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA), οι σύγχρονες γεωπολιτικές εξελίξεις απο- παγκοσμιοποίησης της παραγωγής τεχνολογίας- και κυρίως το εμπάργκο εξαγωγής τεχνολογίας από τις ΗΠΑ προς την Κίνα- ευνοούν την Ελλάδα και μπορούν να την αναδείξουν σε περιφερειακό τεχνολογικό κέντρο.
«Πρέπει να αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία» τόνισε ο Ιάκωβος Σταμούλης, Senior Director Of Engineering at Think Silicon, που παράλληλα προειδοποίησε για τη μεγάλη απειλή που αντιμετωπίζει η Ευρώπη εάν δεν μπορέσει να προλάβει τον ανταγωνισμό.
«Κάντο όπως το Ισραήλ»
Επίσης,η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες για να χτίσει ένα οικοσύστημα καινοτομίας ανάλογο με αυτό που μετέτρεψε το Ισραήλ σε παγκόσμια τεχνολογική υπερδύναμη.
Ο Sol Gradman, πρόεδρος του Israeli High Tech Forum & Israeli Silicon Club, εξήγησε στο euronews πώς το Ισραήλ κατάφερε να εξελιχθεί σε παγκόσμιο κέντρο τεχνολογίας. «Όλα ξεκινούν από το εκπαιδευτικό σύστημα. Χρειάζεται επίσης κυβερνητική στήριξη με χρηματοδοτήσεις», είπε εξηγώντας ότι οι κρατικές ενισχύσεις στο Ισραήλ βρίσκονται σε ανάλογο ύψος με αυτές που δίνει ο ιδιωτικός τομέας.
«Το επόμενο απαιτούμενο είναι η καινοτομία», τόνισε, ενώ «καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι αμυντικές ανάγκες της χώρας που οδήγησαν στην ανάπτυξη ισχυρής αμυντικής υποδομής». Μετά από όλα αυτά, τα διεθνή VC εισέρευσαν στο Ισραήλ. Για την Ελλάδα, ανέφερε ότι τα πλεονεκτήματα της χώρας είναι η γεωγραφική της θέση, η συμμετοχή στην ΕΕ, αλλά και το ανθρώπινο ταλέντο.
Η συμβολή των ελληνικών πανεπιστημίων
Καθοριστικός είναι ο ρόλος των ελληνικών πανεπιστημίων, η έρευνα των οποίων αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του προγράμματος κατασκευής νανοδορυφόρου από φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Ο Αλκιβιάδης Χατζόπουλος, καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και επικεφαλής προγράμματος AcubeSAT τόνισε ότι οι φοιτητές παράγουν τεχνολογίες που για πρώτη φορά αναπτύσσονται στην Ελλάδα και προσέθεσε ότι «καταλαβαίνουν τι σημαίνει να πρέπει να παραδώσεις ένα προϊόν.
Τόνισε επίσης ότι «είναι σημαντικό να διαφημίσουμε την ποιότητα της εκπαίδευσης που προσφέρουμε στους φοιτητές της Ελλάδας. Η ποιότητα είναι πολύ υψηλή και πρέπει να γνωρίζουν στην Ευρώπη ότι έχουμε το καλύτερο υλικό.»