Η Ελλάδα στέλνει τη φρεγάτα ΨΑΡΑ κατά των Χούθι – Ανοιχτά τα μέτωπα από την ΥΔΡΑ
Τη φρεγάτα ΨΑΡΑ θα στείλει άμεση η ελληνική κυβέρνηση στην επιχείρηση EUROVAVFOR ASPIDES, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής
Τη φρεγάτα ΨΑΡΑ θα στείλει άμεση η ελληνική κυβέρνηση στην επιχείρηση EUROVAVFOR ASPIDES, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ενώ άλλα δημοσιεύματα αναφέρονται στην υψηλή επικινδυνότητα και την έλλειψη επαρκών αμυντικών συστημάτων, που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή του πληρώματος, με αποτέλεσμα τον πρόωρο επαναπατρισμό της φρεγάτας ΎΔΡΑ, που ήταν το πρώτο πλοίο που απεστάλη.
Με το ζήτημα του πρόωρου επαναπατρισμού της φρεγάτας ΥΔΡΑ από την Ερυθρά Θάλασσα, να παραμένει ανοιχτό, το υπουργείο Άμυνας έχει ήδη αποφασίσει την αποστολή της φρεγάτας ΨΑΡΑ στη θέση της στην επιχείρηση EURONAVFOR ASPIDES στην Ερυθρά Θάλασσα για την αντιμετώπιση της απειλής των Χούθι.
Αν και η επιχείρηση ASPIDES εξελίσσεται υπό ευρωπαϊκό μανδύα και τα ζητήματα της ασφάλειας ναυσιπλοΐας αποτελούν μείζονα για την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και τον έλεγχο του πληθωρισμού, πολλές ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται απρόθυμες να δεσμεύσουν δυνάμεις στην επιχείρηση, αυξάνοντας δυσανάλογα το βάρος για την Ελλάδα και οδηγώντας ενδεχομένως σε αίτημα συμμετοχής και άλλων χωρών και ενδεχομένως μετάβασης της επιχείρησης στο πλαίσιο του NATO.
Ενδεικτικό είναι ότι σχεδόν πέντε μήνες μετά την έναρξη της επιχείρησης, ο στόχος που έθεσε το στρατηγείο της επιχείρησης για οκτώ φρεγάτες και δύο πλοία γενικής υποστήριξης παραμένει άπιαστος. Στην περιοχή, για λογαριασμό της επιχείρησης Aspides, εκτός από την Ελλάδα, παραμένουν μονάδες από την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και το Βέλγιο.
Προβλήματα και …λύσεις
Εκτός αυτού, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει την κρίση που προκάλεσε σε επίπεδο προσωπικού η έλλειψη σύγχρονων συστημάτων αντιμετώπισης απειλών από drone, καθώς -σύμφωνα με δημοσιεύματα- για τον πρόωρο επαναπατρισμό της φρεγάτας ΥΔΡΑ, ευθύνονται αιτήσεις εσπευσμένης μετάθεσης από το πλήρωμα της φρεγάτας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, στο ΨΑΡΑεγκαταστάθηκε νέο σύστημα αντί-drone με μεγαλύτερη ισχύ και εμβέλεια, ώστε να προκαλεί παρεμβολές σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη από μεγάλες αποστάσεις. Εκτός από τα αμιγώς επιχειρησιακά θέματα. Επίσης, αναθεωρήθηκαν ζητήματα διοικητικής μέριμνας ώστε να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες για τη διαβίωση των 195 μελών του πληρώματος, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται μια ομάδα ΟΥΚ και το πλήρωμα του οργανικού ελικοπτέρου. Η διάρκεια της αποστολής του ΨΑΡΑ υπολογίζεται σε τρεις μήνες, ενώ, η μονάδα που θα το αντικαταστήσει εκτιμάται ότι θα είναι η φρεγάτα F-453 ΣΠΕΤΣΑΙ.
Γεωπολιτικό ρίσκο
Σε γεωπολιτικό επίπεδο, όσο το Ισραήλ καθυστερεί τη συμφωνία για εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός οι Χούθι υλοποιούν τις απειλές τους για διεύρυνση του πλασίου των επιθέσεων και κλιμάκωση της έντασής τους. Εκτός από τους κινδύνους που αντιμετώπισε η ΥΔΡΑ, που χρειάστηκε ν καταρρίψει drones με το κεντρικό της πυροβόλο και με τον ατομικό οπλισμό της ομάδας ΟΥΚ που επέβαινε σε αυτή, έχουν πυκνώσει οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία και μάλιστα σε ελληνόκτητα. Συνδυαστικά, η συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση ASPIDES θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη για την αύξηση του κινδύνου που αντιμετωπίζουν πλοία που ανήκουν ή τα διαχειρίζονται ελληνικές εταρίες.
Το ταξίδι της ΨΑΡΑ
Η F-454 ΨΑΡΑ, σύμφωνα με την Καθημερινή. αναμένεται να ξεκινήσει το ταξίδι της ακόμη και στα μέσα της εβδομάδας, με κατεύθυνση αρχικά το Σουέζ και στη συνέχεια το στενό Μπαμπ Ελ Μαντέμπ, ώστε να καταπλεύσει στο λιμάνι του Τζιμπουτί για ανεφοδιασμό. Έπειτα θα αναλάβει την κρίσιμη αποστολή της στο νότιο τμήμα του κόλπου του Άντεν, που είναι η συνοδεία και η προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Tags: γεωοικονομίαγεωπολιτικήγεωπολιτικό ρίσκοΝΑΥΤΙΛΙΑΠολεμικό ΝαυτικόΠόλεμος στη ΓάζαΧούθι