Η Ελλάδα στην πρώτη τριάδα απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, δήλωσε ότι η Ελλάδα αξιοποιεί σωστά τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων.
Μιλώντας στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διεξάγεται στην Πάτρα, ο Δ. Σκάλκος εστίασε στην Πολιτική Συνοχής για μετά το 2027, λέγοντας πως «επειδή η Ευρώπη αλλάζει ραγδαία, θα δούμε αν οι χρηματοδοτήσεις θα συνεχίσουν να είναι το ίδιο γενναίες και με ποιους όρους θα δίνονται».
Ανάμεσα σε άλλα, δήλωσε ότι αξιοποιούμε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ με τον καλύτερο τρόπο, είμαστε στην πρώτη τριάδα απορρόφησης πόρων τα τελευταία χρόνια, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετική και την πορεία μας στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
«Τα προηγούμενα χρόνια πληρώσαμε στην πραγματική οικονομία 5 δισ. ευρώ ετησίως, τώρα πρέπει να απορροφήσουμε 10 δισ. ετησίως στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με τον ίδιο μηχανισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δ. Σκάλκος.
Παράλληλα, ζήτησε απλοποίηση των ευρωπαϊκών κανονισμών και χαρακτήρισε θετικό τον μηχανισμό του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που προβλέπει ότι οι χρηματοδοτήσεις προχωρούν με βάση την αποτελεσματικότητα ενός έργου.
Ο καθηγητής και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλης Αργυρού, ανέφερε ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που υποστηρίζουν τη συνέχιση των χρηματοδοτικών πόρων. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο τα χρήματα της ΕΕ να γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα, ιδίως μετά τη διεύρυνση, γιατί θα καλύπτουν μεγαλύτερες ανάγκες, οπότε και η αποτελεσματικότητά μας στην απορρόφηση πρέπει να είναι μεγαλύτερη.
Δήλωσε αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα μας βοηθούν να καλύψουμε το επενδυτικό κενό που μας κληροδότησε η κρίση, προσθέτοντας ότι τα ποσά που παίρνουμε τώρα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι διπλάσια σε σχέση με το σχέδιο Μάρσαλ που απογείωσε την οικονομία τη δεκαετία του ’60.