Η Ελλάδα υπερασπίζεται τη δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε την ανάγκη για μια «δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη» στην Ουκρανία…
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε την ανάγκη για μια «δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη» στην Ουκρανία κατά τη Διεθνή Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία, που έλαβε χώρα στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας το Σαββατοκύριακο 15-16 Ιουνίου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να σημαίνει συνθηκολόγηση της Ουκρανίας σε καμία περίπτωση. «Η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία, ώστε να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος και όχι αδυναμίας», δήλωσε ο Μητσοτάκης στον ελληνικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Στη Σύνοδο, 101 χώρες και διεθνείς οργανισμοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την ανάγκη επίλυσης διαφορών μέσω του Διεθνούς Δικαίου, υποστηρίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε χώρας στην εδαφική της κυριαρχία και καταδικάζοντας την αλλαγή συνόρων με τη βία.
Ωστόσο, δεν υπέγραψαν όλες οι χώρες το Κοινό Ανακοινωθέν για ένα Πλαίσιο Ειρήνης για την Ουκρανία, το οποίο επικεντρωνόταν σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας, επισιτιστικής ασφάλειας και ανταλλαγής κρατουμένων. Καμία χώρα δεν προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τη συνέχεια των συνομιλιών. Ο Μητσοτάκης ανέδειξε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως διεθνές ζήτημα και τη σημασία μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες.
«Χώρες από όλο τον κόσμο ήταν εδώ στην Ελβετία, επιβεβαιώνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αφορά ολόκληρο τον πλανήτη», είπε στην ΕΡΤ, σημειώνοντας τις μεγάλες διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και τις τιμές των βασικών τροφίμων. Ο πόλεμος επηρεάζει και την Αφρική, ειδικά χώρες που αντιμετωπίζουν την κλιματική κρίση, υπογράμμισε ο Μητσοτάκης.
Τόνισε τη σημασία του σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως η Γάζα και το Σουδάν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε την προστασία των αμάχων, την ασφαλή επιστροφή παιδιών που απομακρύνθηκαν παράνομα, και την απελευθέρωση παράνομα κρατουμένων πολιτών και αιχμαλώτων πολέμου.
Ο Μητσοτάκης συμμετείχε σε θεματική ομάδα για την επισιτιστική ασφάλεια, τονίζοντας την ανάγκη αδιάλειπτης παροχής βασικών προμηθειών τροφίμων. Υπογράμμισε τη σημασία των ανοιχτών θαλάσσιων διαδρομών στη Μαύρη και Ερυθρά Θάλασσα και τον ρόλο της Ελλάδας, με τον εμπορικό της στόλο, στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Στο τέλος της Συνόδου, περισσότερες από 80 χώρες υπέγραψαν το Κοινό Ανακοινωθέν για ένα Πλαίσιο Ειρήνης, το οποίο τονίζει τη σημασία του διαλόγου για την επίτευξη ειρήνης, τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, την επισιτιστική ασφάλεια, και την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.
Διαβάστε επίσης: