Η ευρωπαϊκή οικονομία γερνάει μαζί με τις… επιχειρήσεις της
Οι 10 μεγαλύτερες εταιρείες στη… Γηραιά ήπειρο ιδρύθηκαν το 1911. Αντίθετα στις ΗΠΑ μόλις το 1985. Οι κρίσιμες επισημάνσεις του ΔΝΤ και η παρακμή
H εξέλιξη των αλλαγών στο επίπεδο των επιχειρήσεων στην Ευρώπη θυμίζει την εξέλιξη των πολιτικών δυναστειών στην Ελλάδα. Όπως στη χώρα μας, οι πολιτικές δυναστείες που μας κυβερνούν σήμερα είναι οι ίδιες με αυτές που μας κυβερνούσαν πριν από 50 χρόνια, έτσι και στο ευρωπαϊκό επίπεδο οι 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις ιδρύθηκαν το 1911. Αντίθετα στις ΗΠΑ ιδρύθηκαν το 1985.
Πρόκειται για ένα γεγονός πού σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ υπογραμμίζει τη έλλειψη δυναμισμού της ευρωπαϊκής οικονομίας σε σχέση με την αμερικανική. Οι καινοτομίες πού ανατρέπουν το παραδοσιακό και βάζουν στη θέση του το νέο απουσιάζουν από την Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ. Η ανανεωσιμότητα των επιχειρήσεων είναι πολύ μεγαλύτερη στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη.
Αυτό έχει ως συνέπεια, σύμφωνα με την μελέτη ότι «στην Ευρώπη δεν υπάρχει απλά ένα έλλειμμα νέων επιχειρήσεων με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και επιτυχημένων επιχειρήσεων, όπως δείχνει η πληθωρική παρουσία ωρίμων μικροεπιχειρήσεων χαμηλής ανάπτυξης».
Ετσι στην ΕΕ το 20% των εργαζομένων απασχολείται σε επιχειρήσεις 10 η λιγότερων ατόμων. Στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερβαίνει το 10% των εργαζομένων
Η έλλειψη δυναμισμού και καινοτομίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε σχέση με τις αμερικανικές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι πρώτες επενδύουν λιγότερο σε έρευνα και ανάπτυξη σε σχέση με τις δεύτερες. Αυτό φαίνεται καθαρά στον τομέα της τεχνολογίας. Τα τελευταία 20 χρόνια οι επενδύσεις των αμερικανικών επιχειρήσεων στον τομέα αυτό έχουν αυξηθεί κατά 40%, ενώ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έχουν διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα.
Η λύση σύμφωνα με τη μελέτη θα πρέπει να αναζητηθεί στην εμβάθυνση του χώρου της ενιαίας αγοράς έτσι ώστε να αυξηθεί το μέγεθός της. «Το περιορισμένο μέγεθος της αγοράς εμποδίζει την καινοτομία και την ανάπτυξη μεταξύ των πιο παραγωγικών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων» αναφέρει η μελέτη του ΔΝΤ. «Μπροστά σε αυτά τα εμπόδια οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν δυσκολίες να εκμεταλλευτούν τις οικονομίες κλίμακας όπως οι αμερικανικές επιχειρήσεις».
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η μελέτη στην ανάγκη της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών. Η έλλειψη μιας ολοκληρωμένης Ενωσης Κεφαλαιαγορών δημιουργεί περισσότερα προβλήματα άντλησης κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές σε σχέση με τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Τα διάφορα εμπόδια που υφίστανται για την εξεύρεση κεφαλαίων επηρεάζει το 20% των επιχειρήσεων της ΕΕ ενώ μόλις το 8% των επιχειρήσεων των ΗΠΑ φαίνεται να επηρεάζονται από ανάλογα προβλήματα.
Επιπλέον οι ευρωπαϊκές startups προσελκύουν το ήμισυ των χρηματοδοτήσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες αμερικανικές.
Η ευρωπαϊκή οικονομία και οι επιχειρήσεις της έχουν τελματώσει. Κάθε χρόνο διευρύνεται το χάσμα που τη χωρίζει από τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας. Η παραγωγικότητα υποχωρεί και κατά συνέπεια και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών της .Η μελέτη του ΔΝΤ επαναλαμβάνει τις διαπιστώσεις και άλλων εκθέσεων όπως αυτής του Μάριο Ντράγκι.
Ολες σχεδόν οι μελέτες προς το παρόν τουλάχιστον αναζητούν τη λύση εντός της ΕΕ, στην «εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς». Ομως μακροπρόθεσμα -και με την έλευση του νέου Αμερικανού προέδρου- δεν θα εκπλήξει αν πολλές ευρωπαϊκές χώρες αρχίσουν να αναζητούν τη λύση εκτός ΕΕ, στην τόνωση διμερών και πολυμερών σχέσεων με χώρες εκτός ΕΕ.
Οπως π.χ. προτείνει ο Βίκτορ Όρμπαν απηχώντας σε ένα βαθμό τις απόψεις του νεοεκλεγέντος ηγέτη των ΗΠΑ
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.