Η φοροδιαφυγή «μετακομίζει» στην ηπειρωτική Ελλάδα
Καθώς ο κλοιός της εφορίας σε νησιά και δηµοφιλείς τουριστικούς προορισµούς έχει σφίξει, η φοροδιαφυγή «µετακοµίζει» στην ηπειρωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, όπου τα τελευταία χρόνια προσελκύει αυξηµένο αριθµό επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων.
Στην ηπειρωτική Ελλάδα φαίνεται ότι έχει µεταφερθεί η φοροδιαφυγή στην εστίαση, στα καφέ-µπαρ και στα καταστήµατα λιανικής, µε πρώτη την Πελοπόννησο που προσελκύει τα τελευταία χρόνια πολλούς τουρίστες τόσο Ελληνες όσο και ξένους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η µη έκδοση απόδειξης δεν αποτελεί εξαίρεση στην περιοχή, αλλά κανόνα, µε τους ιδιοκτήτες εστιατορίων να προσκοµίζουν στους πελάτες δελτία παραγγελιών (αντί αποδείξεων), ενώ δεν λείπουν και οι «συναλλαγές». Συγκεκριµένα, στην περίπτωση που το ποσό το οποίο πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται στα 50 ευρώ γίνεται µια έκπτωση 5 ευρώ, φυσικά χωρίς απόδειξη. Ετσι λοιπόν ο καταστηµατάρχης κερδίζει τον ΦΠΑ, ενώ το εισόδηµα µπαίνει στην τσέπη του αφορολόγητο.
Μπορεί λοιπόν όλα τα εµβληµατικά µέτρα να έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία (διασύνδεση ταµειακών µε POS, ηλεκτρονικά βιβλία κ.λπ.) και να συµβάλλουν στην προσπάθεια περιορισµού της φοροδιαφυγής, ωστόσο δεν «πιάνουν» τη µη έκδοση αποδείξεων.
Αντίθετα, στα νησιά φαίνεται ότι έχει εµπεδωθεί κάποιο κλίµα φορολογικής συµµόρφωσης καθώς οι καλοκαιρινές αποβάσεις ελεγκτών και τα λουκέτα έχουν φοβίσει τους καταστηµατάρχες. Το περυσινό έτος είχε καταγραφεί ρεκόρ λουκέτων στα νησιά, όπως για παράδειγµα στην Ανδρο και στην Πάρο. Φέτος τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι σε αυτά τα δύο νησιά κόβουν αποδείξεις.
Λαϊκές αγορές
Εκτός από τη µη έκδοση αποδείξεων, πρόβληµα καταγράφεται και στις λαϊκές αγορές. Τα συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι εξαφανισµένα (∆ΙΜΕΑ). Η ∆ΙΜΕΑ είναι η αρµόδια αρχή για τη διενέργεια των ελέγχων, τη βεβαίωση παραβάσεων και την επιβολή των προστίµων. Για παράδειγµα, σε λαϊκή αγορά στην περιοχή του Παπάγου ο παραγωγός επικαλέστηκε, όταν πελάτης ζήτησε να πληρώσει µε κάρτα, ότι το POS δεν είναι συνδεδεµένο µε την ταµειακή καθώς η ΑΑ∆Ε καθυστερεί τις διαδικασίες (!) και ως εκ τούτου πρέπει να πληρώσει µε µετρητά. Ισως εάν ο παραγωγός ήταν υποχρεωµένος να έχει µια ταµπέλα αντίστοιχη µε αυτήν που υπάρχει στα καταστήµατα που αναγράφει ότι ο πελάτης δεν υποχρεούται να πληρώσει εάν δεν λάβει απόδειξη, θα βοηθούσε. Η ταµπέλα θα πρέπει, δηλαδή, να αναγράφει ότι ο πελάτης δεν υποχρεούται να πληρώσει όσους αρνούνται την πληρωµή µε κάρτα. Παράλληλα, τα αρµόδια υπουργεία θα πρέπει να προχωρήσουν σε µια καµπάνια ενηµέρωσης των πολιτών για τη χρήση της κάρτας στις λαϊκές αγορές και στα ταξί.
Σύµφωνα µε τη νοµοθεσία, στους επαγγελµατίες που δεν αποδέχονται τα ηλεκτρονικά µέσα πληρωµής ή δεν έχουν εγκαταστήσει POS, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιµο ύψους 1.500 ευρώ. Τα πρόστιµα επιβάλλονται µε απόφαση του αρµόδιου οργάνου της υπηρεσίας στην οποία υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα που διαπίστωσαν την παράβαση. Σε περίπτωση που η υπηρεσία στην οποία υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα δεν είναι αρµόδια για την επιβολή κύρωσης, τα πρόστιµα επιβάλλονται µε απόφαση του οργάνου της υπηρεσίας που είναι αρµόδια για την επιβολή κύρωσης, στην οποία διαβιβάζεται η σχετική έκθεση ελέγχου.
Το σχέδιο ελέγχων
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το θερινό σχέδιο της εφορίας, µε τους ελεγκτές βρίσκονται σε τουριστικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οι έφοδοι, όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, σε τουριστικούς προορισµούς θα πραγµατοποιούνται από κλιµάκια ελεγκτών άλλων περιοχών. Αυτό σηµαίνει ότι η χωρική αρµοδιότητα παύει να υφίσταται, όπως και το περυσινό έτος. Η κεντρική υπηρεσία θα εκπονεί σχέδιο αιφνιδιαστικών εφόδων για τις επόµενες 48 ή 72 ώρες και κλιµάκια ελεγκτών θα κάνουν «απόβαση» είτε µε πλοία της γραµµής είτε µε αεροπλάνα.
Στο στόχαστρο µπαίνουν οι επιχειρήσεις και τα καταστήµατα µε στόχο να διαπιστωθεί εάν οι διασυνδέσεις ταµειακών µηχανών και POS λειτουργούν κανονικά, εάν διαβιβάζουν ηλεκτρονικά τις αποδείξεις στο ηλεκτρονικό σύστηµα της ΑΑ∆Ε και εάν εκδίδουν αποδείξεις.
Σε όσες επιχειρήσεις διαπιστωθεί αλλοίωση των µηχανισµών ή εντοπιστούν επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν αποδείξεις, θα επιβάλλονται λουκέτα.
Σηµειώνεται ότι το επιχειρησιακό πλάνο προβλέπει σε ετήσια βάση τη διενέργεια τουλάχιστον 42.000 µερικών, επιτόπιων ελέγχων.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Η Ελλάδα έχει το τρίτο μεγαλύτερο «κενό» ΦΠΑ ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.
Φοροδιαφυγή: «Λαβράκια» στην ΑΑΔΕ από καταγγελίες πολιτών
Κ. Χατζηδάκης: Παρά τη δυσαρέσκεια πρέπει να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News