Η Γαλλία αναζητά επιπλέον SCALP για την Ουκρανία, πως σχετίζεται η Ελλάδα – Πτήση
Σε μια εντατική και μυστική προσπάθεια υπό την κωδική ονομασία ”Operation Chrysalis” έχει επιδοθεί η Γαλλία από την αρχή της χρονιάς, για την εξεύρεση όσο το δυνατόν περισσότερων πυραύλων πλεύσης SCALP, για την Ουκρανία. Όπως αναφέρεται όμως σε άρθρο του rfi.fr, βασικός στόχος είναι η ενίσχυση των Ουκρανών να μην επηρεάσει τα στρατηγικά αποθέματα των […]
Σε μια εντατική και μυστική προσπάθεια υπό την κωδική ονομασία ”Operation Chrysalis” έχει επιδοθεί η Γαλλία από την αρχή της χρονιάς, για την εξεύρεση όσο το δυνατόν περισσότερων πυραύλων πλεύσης SCALP, για την Ουκρανία. Όπως αναφέρεται όμως σε άρθρο του rfi.fr, βασικός στόχος είναι η ενίσχυση των Ουκρανών να μην επηρεάσει τα στρατηγικά αποθέματα των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Και γι’ αυτό έχει ακολουθηθεί μια διαδικασία με δύο στάδια.
Το πρώτο είναι η εξεύρεση όλων των πυραύλων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της Γαλλικής βοήθειας προς το Κίεβο. Έτσι έχουν εντοπιστεί κάποιοι από παλαιότερες παρτίδες παραγωγής, όπου αν και έχουν ”λήξει” (δεν έχουν υποστεί επαναπιστοποίηση), βρίσκονται εντός του προστατευτικού κάνιστρου. Ενώ βρέθηκαν και αρκετοί πύραυλοι “κανιβαλισμένοι” για αφαίρεση ανταλλακτικών.
Royal Air Force Typhoon loaded with a pair of Storm Shadow missiles
Σε δεύτερο στάδιο, τα βλήματα υφίστανται μια γρήγορη και απλουστευμένη διαδικασία αναβάθμισης, χωρίς πρόβλεψεις μακρόχρονης αποθήκευσης. Η διαδικασία αυτή έχει εξασφαλίσει ένα σημαντικό αριθμό βλημάτων και μάλιστα σε κόστος που δεν ξεπερνά το 25% ενός νέου πυραύλου, ενώ χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από τη Γαλλία.
Γαλλικοί SCALP χτυπούν γέφυρες στην Κριμαία – τι «βγήκε στην επιφάνεια»;
Γιατί όμως τέτοια ζήτηση για τους SCALP;
Η Ουκρανία έχει ανάγκη κάθε διαθέσιμο βλήμα, ειδικά όσα έχουν ικανότητες προσβολής στρατηγικών στόχων και οι SCALP τα έχουν καταφέρει αρκετά καλά. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε την καταστροφή ρωσικού κέντρου διοίκησης στο Luhansk, την καταστροφή ενός αποβατικού πλοίου και ενός υποβρυχίου στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, την προσβολή της γέφυρας του Κερτς, την καταστροφή του κέντρου διοίκησης του Στόλου Μαύρης Θάλασσας του Ρωσικού Ναυτικού κ.α.
Φωτό: Ουκρανικό Su-24M σε πτήση με 2 πυραυλους SCALP-EG
Ο κύριος λόγος όμως που το βλήμα προτιμάται από την Ουκρανική πλευρά, είναι πως μπορεί να επιχειρεί σε ζώνες “άρνησης σήματος GPS” μιας και διαθέτει τόσο αδρανειακή καθοδήγηση όσο και οπτική μέσω συσχετισμού με αποθηκευμένη βιβλιοθήκη εικόνων (TERPROM, TERrain PROfile Masking), ενώ πλέον δύναται να εξαπολύει και αντίμετρα για την αντιμετώπιση της εχθρικής αεράμυνας.
Το βέλος δείχνει το σημείο όπου είναι εγκατεστημένος εκτοξευτής θερμοβολίδων στον SCALP
Οι Γαλλικοί SCALP όμως δεν είναι αρκετοί
Οι Γάλλοι αναζητούν όμως τους ίδιους πυραύλους και σε κάθε χώρα που τους έχει προμηθευτεί – η Βρετανία έχει ήδη στείλει στην Ουκρανία πολλούς Storm Shadow (βρετανική έκδοση των SCALP)- όπως τους:
Ελλάδα με πάνω από 90 βλήματα σε τρεις διαφορετικές παραγγελίες το 2000, 2003 και 2021, ενδεχομένως με μικροδιαφορές μεταξύ τους. Αίγυπτο με πάνω από 100 βλήματα Ιταλία με 200 βλήματα σε μια παραγγελία από το 1999. Ινδία με απροσδιόριστο αριθμό βλημάτων από το 2016 ως πακέτο μαζί με τα αεροσκάφη Rafale. Κατάρ με 140 βλήματα από το 2015. Σαουδική Αραβία με απροσδιόριστο αριθμό βλημάτων. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με απροσδιόριστο αριθμό από το 1997, της έκδοσης Black Shaheen.
Βέβαια μιας και τα εξαγωγικά βλήματα έχουν διαφορές μεταξύ τους, κυρίως στο κομμάτι του λογισμικού, θα πρέπει όσα βρεθούν για παραχώρηση, να υποστούν μια διαδικασία ομοιοτυπίας, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα. Όπως σημειώνει Γάλλος αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας, το ιδανικό σενάριο θα ήταν η απευθείας μεταβίβασή τους στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με παραγγελία για νέα βλήματα προς αντικατάστασή τους, με σαφώς ευνοϊκούς όρους.
Βίντεο: Τί είναι καλύτερο από ένα πύραυλο SCALP; Δύο πύραυλοι SCALP!
Εδώ ίσως υπάρχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, καθώς τα βλήματα της δικής μας πρώτης παραγγελίας μετρούν ήδη 24 χρόνια σε υπηρεσία και τα νεότερης παραγωγής ενσωματώνουν σημαντικές βελτιώσεις, σε λογισμικό και δομή. Επομένως μια κυκλική διαδικασία ανταλλαγής, εφόσον συνοδευόταν και από χρηματοδοτικό πλαίσιο, θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά βελτιωμένα βλήματα για την Π.Α. και ίσως και αρκετά περισσότερα μιας και είναι σήμερα το μόνο μας “στρατηγικό όπλο”.
ΓΔΑΕΕ και MBDA υπέγραψαν την εργοστασιακή συντήρηση πυραύλων SCALP της ΠΑ
Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τουςκι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτήέγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοποςδιατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέατους.