Η κυβερνητική πολιτική στον τομέα της Αποκατάστασης δημιουργεί ένα σύγχρονο Καιάδα (VIDEO)
Η κυβερνητική πολιτική στον τομέα της Αποκατάστασης δημιουργεί ένα σύγχρονο Καιάδα (VIDEO) | 902.gr
Η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας για τον κίνδυνο να κλείσει το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Αμφιλοχίας παρά τις τεράστιες ανάγκες αποκατάστασης στην περιοχή συζητήθηκε σήμερα, Παρασκευή, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης ανέφερε, αρχικά, ότι η Δυτική Ελλάδα στερείται δημόσιων δομών για άτομα με διάφορα είδη αναπηριών και ότι βιώνουν μια «εξαιρετικά προβληματική αγωγή υποκατάστασης» λόγω έλλειψης δομών και μη λειτουργίας υφιστάμενων δομών.
«Το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας σήμερα λειτουργεί υποτυπωδώς. Παρότι υπάρχουν οι υποδομές και η δυνατότητα για 24ωρη ολοκληρωμένη λειτουργία 60 κλινών για κλειστή νοσηλεία αποκατάστασης, σήμερα δεν λειτουργεί καμία. Αυτή τη στιγμή στο ΚΕΦΙΑΠ εργάζεται μόνο ένας φυσικοθεραπευτής, ο οποίος συνταξιοδοτείται, με αποτέλεσμα μετά από αυτό να σταματήσει ουσιαστικά η λειτουργία του κέντρου.Επίσης σύγχρονα μηχανήματα παραμένουν στις αποθήκες αναξιοποίητα και σκουριάζουν για χρόνια», πρόσθεσε.
Τόνισε ακόμα ότι είναι φανερό ότι η λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ οδηγείται κυριολεκτικά στο κλείσιμο, όταν σε όλη την Δυτική Ελλάδα υπάρχουν μόνο 10 κρεβάτια αποκατάστασης (Πανεπιστημιακό Ρίου) που και αυτά λειτουργούν με τεράστια προσπάθεια του ελάχιστου προσωπικού που διαθέτει, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν μόνο για τη Δυτική Ελλάδα 200-250 κρεβάτια.
Επισήμανε ότι στη χώρα «στα χαρτιά» υπάρχουν πάνω από 20 ΚΕΦΙΑΠ, ενώ στην πράξη δεν λειτουργούν, καθώς η συντριπτική τους πλειοψηφία οδηγείται σε κλείσιμο, με τα μηχανήματά τους να σαπίζουν και πολλά κρεβάτια τους να μην έχουν αποσυσκευαστεί ποτέ.
Ο Ν. Παπαναστάσης ρώτησε τον υπουργό τι μέτρα θα λάβει για να μην κλείσει το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας και να αναπτυχθεί ως ένα σύγχρονο, δημόσιο κέντρο αποκατάστασης, πλήρως αναπτυγμένο, στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό, με δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς τους ασθενείς και τους αναπήρους της ευρύτερης περιοχής και για να ενισχυθεί το τμήμα αποκατάστασης του Ρίο με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και με νέα κρεβάτια για να καλυφθούν οι ανάγκες για αποκατάσταση στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αχαΐα και σε όλη τη χώρα για να σταματήσουν οι ασθενείς, τα ΑμεΑ και οι οικογένειές τους να είναι αντικείμενα άγριας εκμετάλλευσης των επιχειρηματιών του χώρου.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά την ομιλία του παρουσίασε μία τελείως διαφορετική εικόνα ότι «όλα πάνε καλά», την οποία, όπως είπε στη δευτερολογία του, τού την παρείχε η υπηρεσία, απαντώντας πως το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας αποτελεί διατομεακό τμήμα του Νοσοκομείου Αγρινίου απαρτίζεται από έναν ορθοπαιδικό, δύο φυσιοθεραπευτές, ένα λογοθεραπευτή, έναν Κοινωνικό Λειτουργό και δύο νοσηλευτές. Πρόσθεσε ότι παρέχει υπηρεσίες σε όλες τις ηλικίες, ενώ το 2024 είχε 1.963 επισκέψεις ασθενών, με παρεχόμενες υπηρεσίες από διάφορες ειδικότητες. Ο υπουργός επέμεινε, στο τέλος, ότι «το ΚΕΦΙΑΠ λειτουργεί και παρέχει σημαντικές υπηρεσίες σε σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού».
Από πλευράς του, στη δευτερολογία του ο Νίκος Παπαναστάσης είπε στον υπουργό ότι έχει λάβει λανθασμένη ενημέρωση και προέτρεψε να γίνει επίσκεψη στο ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας για να δουν από κοντά την πραγματικότητα που επικρατεί εκεί.
Υπογράμμισε ότι τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες βιώνουν μια τραγική κατάσταση και ωθούνται καθημερινά στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος γιγαντώνεται, αναφέροντας, χαρακτηριστικά, τη μεγάλη αύξηση σε κρεβάτια που έχει σημειωθεί στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τα νοσήλια που κυμαίνονται στις 2.000-3.000 ευρώ/μήνα, ενώ για τα παιδιά εκτινάσσονται στα 7.000 ευρώ/μήνα και την ίδια στιγμή δεν υπάρχει κανένα δημόσιο κρεβάτι στην περιοχή για παιδικές ηλικίες.
«Η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της αντιμετώπισης αυτών των συνανθρώπων μας δημιουργεί κυριολεκτικά ένα σύγχρονο Καιάδα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ένας άνθρωπος που έχει εμπλακεί σε τροχαίο, μπορεί να σωθεί σε ΜΕΘ, αλλά ενδεχομένως να πεθάνει αργότερα από αδυναμία αποκατάστασης των σωματικών του λειτουργιών. Αυτό δεν μπορεί να ονομαστεί παράπλευρη απώλεια, είναι απλά ένα έγκλημα, είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Παπαναστάσης.
Επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ επισήμανε ότι κάθε είδους αναπηρία είναι βασική αιτία φτωχοποίησης, καθώς το 50% των ΑμεΑ ή χρόνια πάσχοντων ζει στο όριο της φτώχειας και συμπλήρωσε πως αν δεν βρίσκονται κοντά σε κέντρα αποκατάστασης, σταματούν τις θεραπείες, γιατί δεν αντέχουν το κόστος μεταφοράς και διαμονής στην περιοχή που βρίσκονται τα κέντρα: «Βιώνουν το γεγονός ότι η μία αντιλαϊκή κυβέρνηση συνεχίζει επάξια το έργο της προηγούμενης».
Σημείωσε, ακόμα, όλες οι κυβερνήσεις επιχειρούν μία μεθοδευμένη υλοποίηση αντιλαϊκών αντιαναπηρικών μέτρων και σε αυτό το σημείο κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, αξιοποιώντας την επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη, για να δώσουν μια σύγχρονη και δωρεάν ευκαιρία ζωής στα άτομα που χρήζουν αποκατάσταση και στους οικείους και να σταματήσει να την μετατρέπει σε κερδοφόρο εμπόρευμα για τους ιδιώτες.
Τέλος, ο Α. Γεωργιάδης συνέχισε να πλέκει το εγκώμιο στην κυβέρνησή του, επιμένοντας ότι «έχει κάνει πολλά» στο κομμάτι της αποκατάστασης και ότι η εικόνα που έχει λάβει ο ίδιος είναι η πραγματική για το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας και ότι δεν μπορεί να δεχθεί ότι η υπηρεσία μπορεί να λέει ψέματα. Στο τέλος, μάλιστα, με θράσος ζήτησε «να μην βαφτίζουμε κάθε “αστοχία” έγκλημα», λόγω και των ημερών, όπως είπε, προσπαθώντας και ο ίδιος, όπως και η κυβέρνησή του, να διαστρεβλώσει, για ακόμα μια φορά, την τραγική πραγματικότητα που ζει ο λαός σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς του.