Η Μόσχα επικρίνει το «αιματοβαμμένο δώρο» του Μπάιντεν στον Ζελένσκι
Η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ σπαταλά τα χρήματα των φορολογουμένων για να υποστηρίξει το «αποτυχημένο ουκρανικό σχέδιο», δήλωσε η ρωσική πρεσβεία
Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Η ρωσική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασε την ανακοίνωση του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν για ένα επιπλέον πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς το ως κυνική κίνηση που στοχεύει στην παράταση της σύγκρουσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, η πρεσβεία υποστήριξε ότι η απόφαση του Λευκού Οίκου να ανακοινώσει το νέο πακέτο βοήθειας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν τόσο κυνική όσο και καλά υπολογισμένη.
«Η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι αυτό το αιματοβαμμένο δώρο στον Ζελένσκι θα συμβολίσει μια ευκαιρία για τη χούντα του Κιέβου να παράσχει “άξια” αντίσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Οι σχεδιαστές εδώ εξακολουθούν να ζουν σε έναν ονειρικό κόσμο, ελπίζοντας να επιφέρουν στρατηγική ήττα στη χώρα μας».
Η πρεσβεία επέκρινε περαιτέρω τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι παρατείνουν αυτό που αποκαλεί ως «σπασμωδικές κινήσεις των νεοναζί στο Κίεβο» και προέτρεψε τόσο τους Αμερικανούς πολίτες όσο και τους Ουκρανούς να εξετάσουν τις καταστροφικές συνέπειες της εμπλοκής της Δύσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η ανακοίνωση του Προέδρου Μπάιντεν έρχεται καθώς πλησιάζει στο τέλος της θητείας του στις 20 Ιανουαρίου. Το πακέτο των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια αξίας 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αντλείται από τα αμερικανικά αποθέματα και επιπλέον 1,22 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω συμβάσεων με τη στρατιωτική βιομηχανία των ΗΠΑ.
Η βοήθεια αναμένεται να περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα πυρομαχικών, προηγμένα συστήματα αεράμυνας και βλήματα πυροβολικού.
Στη δήλωσή του, ο Μπάιντεν ανανέωσε την υπόσχεση στήριξης λέγοντας, «θα συνεχίσω να εργάζεται ακατάπαυστα για να ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας σε αυτόν τον πόλεμο κατά το υπόλοιπο της θητείας μου».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Από τότε που κλιμακώθηκε η σύγκρουση το 2022, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε συνολικά 175 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες που σχετίζονται με την κρίση στην Ουκρανία, με περίπου 117,4 δισεκατομμύρια δολάρια να προορίζονται για προτεραιότητες που σχετίζονται με την άμυνα και 57,4 δισεκατομμύρια δολάρια για μη αμυντικές ανάγκες.
Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο εάν η οικονομική βοήθεια θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό υπό τον εκλεγμένο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου. Ο Τραμπ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι θέλει να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο και πρότεινε δανεισμό αντί για δώρα χρήματα στην Ουκρανία.
Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Ουάσιγκτον πραγματοποίησε την τελική εκταμίευση 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων βάσει του νόμου για τις συμπληρωματικές πιστώσεις ασφαλείας της Ουκρανίας του 2024, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τη σημαντική οικονομική δέσμευση που ανέλαβε η τρέχουσα κυβέρνηση.
Ο γερουσιαστής της Γιούτα Μάικ Λι αποκάλεσε το τελευταίο πακέτο «ξέπλυμα χρήματος» και υπήρξαν δικομματικές εκκλήσεις για ελέγχους για να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η λογοδοσία σχετικά με τον τρόπο χρήσης της βοήθειας των 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Έλον Μασκ, Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, έχει επίσης σταθμίσει την κατάσταση, αναφερόμενος στον Ουκρανό Βλαντιμίρ Ζελένσκι ως «all-time champion» (παγιωμένος πρωταθλητής) για την ικανότητά του να εξασφαλίζει σημαντική αμερικανική βοήθεια. Παρά την παροχή τερματικών διαδικτύου Starlink στον ουκρανικό στρατό, ο Μασκ έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει την επίβλεψη των δυτικών πόρων που αποστέλλονται στο Κίεβο.
Τον Μάρτιο, ο Μασκ δήλωσε ότι το Κίεβο θα πρέπει να δώσει στην Ουάσιγκτον «τον κατάλληλο λογαριασμό για το πώς χρησιμοποιείται [η οικονομική ενίσχυση], αλλά και ένα σχέδιο για την επίλυση της σύγκρουσης». Κατηγόρησε επίσης κορυφαίους αξιωματούχους των ΗΠΑ – κυρίως την πρώην υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, γνωστή για τον ηγετικό της ρόλο στο πραξικόπημα του Μαϊντάν του 2014 στο Κίεβο – ότι «σπρώχνουν αυτόν τον πόλεμο».
Με πληροφορίες από RT