Η συμπόρευση με το ΚΚΕ απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και την συναινετική αντιπολίτευση δεν είναι συγκυριακή (AUDIO)
Η συμπόρευση με το ΚΚΕ απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και την συναινετική αντιπολίτευση δεν είναι συγκυριακή (AUDIO) | 902.gr
Στην δυσαρέσκεια που εκφράζεται προς την κυβέρνηση «από την εφαρμογή μιας πολιτικής που έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλα αδιέξοδα σε λαϊκά νοικοκυριά από την ακρίβεια, από την αύξηση των τιμών, από την ανασφάλεια που υπάρχει εν γένει για τις εξελίξεις, όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό», αναφέρθηκε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84» σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Υπογράμμισε πως το γεγονός πως τα κόμματα της «συναινετικής αντιπολίτευσης» δεν εισπράττουν αυτή τη δυσαρέσκεια, έχει να κάνει με το ότι υπηρετούν τις στρατηγικές επιλογές αυτής της πολιτικής, φέρνοντας ως παράδειγμα τη στάση που κράτησαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ κ.α. στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.
«Ένας κόσμος που εμείς θέλουμε να γίνει ακόμη περισσότερος, συμπορεύεται με το ΚΚΕ. Ένας κόσμος μπορεί να το εκφράζει αυτό με απογοήτευση, με παραίτηση κ.τλ. Όμως θεωρούμε ότι στη βάση κάποιων συμπερασμάτων που βγαίνουν από όλη αυτή την πολιτική κατάσταση, πρέπει να ενισχυθεί η οργάνωση, η συμμετοχή, η μαχητικότητα. Και θεωρούμε ότι το ΚΚΕ κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να εκφράσει αυτού του είδους τα ζητήματα με τις πρωτοβουλίες του».
Ο Γ. Γκιόκας εξήγησε πως η συμπόρευση που εκδηλώνεται και δημοσκοπικά, αλλά όχι μόνο δημοσκοπικά, με το ΚΚΕ, «δεν είναι μια συγκυριακή συμπόρευση. Είναι μια συμπόρευση που δοκιμάζεται σε χώρους δουλειάς, σε λαϊκές γειτονιές, σε μια σειρά μέτωπα τα οποία υπάρχουν στην καθημερινότητα για συλλογικές συμβάσεις, για να μπει φραγμός στους πλειστηριασμούς, για να υπάρχει απεμπλοκή της χώρας μας από όλους αυτούς τους πολεμικούς σχεδιασμούς που φουντώνουν στην περιοχή μας. Άρα είναι μια συμπόρευση η οποία έχει πιο στέρεα χαρακτηριστικά και πιο γερούς δεσμούς στη βάση και μιας συσσωρευμένης πείρας».
Όπως είπε, σήμερα δεν είμαστε στην περίοδο του 2012-2015 όπου κάτω από το βάρος των αντιλαϊκών πολιτικών των μνημονίων φούντωσαν μια σειρά αυταπάτες ότι με μια αλλαγή κυβέρνησης εντός των τειχών «με ένα νόμο και ένα άρθρο» μπορούν να καταργηθούν τα πάντα. «Πλέον υπάρχει πείρα σε ευρύτερες εργατικές – λαϊκές δυνάμεις ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές, ριζικές ανατροπές», σημείωσε. «Γιατί ζούμε σε μια εποχή που αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε χώρες της Ευρώπης κάνουν καταγραφή καταφυγίων. Αυτό δεν είναι να το πω έτσι κάτι συγκυριακό. Δείχνει τα τεράστια αδιέξοδα τα οποία υπάρχουν σε αυτό το σύστημα, που φορτώνεται η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία. Και εδώ χρειάζονται ριζικές ανατροπές τις οποίες προβάλλει, προτείνει το ΚΚΕ με την πρόταση διεξόδου που καταθέτει στο λαό», ανέφερε.
Εξηγώντας τη στάση του ΚΚΕ στην τροπολογία για την χρηματοδότηση των Σπαρτιατών, το οποίο ψήφισε «παρών», τόνισε πως δεν είναι μια καινούργια στάση του ΚΚΕ, καθώς είχε ψηφίσει «παρών» και το 2013, όταν πέρασε ένας νόμος για τη διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. «Γιατί όπως και τότε, έτσι και τώρα, μπαίνει στο νόμο η επίκληση του άρθρου 187 Α του Ποινικού Κώδικα που είναι ο λεγόμενος τρομονόμος. Ο τρομονόμος δεν αφορά κάποιες εγκληματικές οργανώσεις. Ο τρομονόμος, ουσιαστικά, μέσα από τις διατάξεις του φωτογραφίζει τη δράση του εργατικού λαϊκού κινήματος», είπε, συμπληρώνοντας πως το ΚΚΕ ζήτησε να αποσυρθεί αυτό το άρθρο που «ανοίγει πολύ επικίνδυνος δρόμους».
Το δεύτερο σημείο της διαφωνίας του ΚΚΕ ήταν ότι απαλείφθηκε ο όρος που υπήρχε ότι η εγκληματική δράση θα πρέπει να γίνεται στο όνομα του κόμματος ή στο πλαίσιο της δράσης κόμματος. Όπως ανέφερε, εάν ίσχυε αυτή η τροπολογία παλαιότερα, θα έπρεπε να διακοπεί η χρηματοδότηση στο ΠΑΣΟΚ γιατί είχε μια ευρωβουλευτή η οποία κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. «Αυτό αντικειμενικά χρεώνεται σε όλο το κόμμα. Άρα, κατά τη γνώμη μας, ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους, πέρα από το γεγονός ότι το φασιστικό φαινόμενο και η φασιστική δράση δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τέτοιες διατάξεις, αλλά μέσα από την ίδια την πάλη του λαού και της νεολαίας», πρόσθεσε.