Η συνολική επέκταση της εγχώριας ζήτησης από την Κίνα είναι θετική για την παγκόσμια οικονομία
Σε μια εποχή αυξανόμενων παγκόσμιων αβεβαιοτήτων, η ολοκληρωμένη επέκταση της εγχώριας ζήτησης από την Κίνα θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των προσδοκιών, θα
Προς το τέλος του 2024, η Κίνα έστειλε ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο, ανακοινώνοντας ότι θα λάβει μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σε μια εποχή αυξανόμενων παγκόσμιων αβεβαιοτήτων, η ολοκληρωμένη επέκταση της εγχώριας ζήτησης από την Κίνα θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των προσδοκιών, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη, θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και θα ωφελήσει την παγκόσμια οικονομία.
Ορισμένοι αναλυτές τονίζουν ότι η Κίνα, ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, παρουσίασε το 2023 εντυπωσιακά στοιχεία: οι συνολικές λιανικές πωλήσεις κοινωνικών καταναλωτικών αγαθών έφτασαν τα 47,1 τρισεκατομμύρια γιουάν, ενώ η κλίμακα των επενδύσεων σε πάγια στοιχεία ενεργητικού αγγίζει τα 50,3 τρισεκατομμύρια γιουάν. Αυτά τα δεδομένα, τόσο στην κατανάλωση όσο και στις επενδύσεις, ανοίγουν τεράστιες ευκαιρίες για την παγκόσμια αγορά. Η επέκταση της εγχώριας ζήτησης σε όλους τους τομείς ανταποκρίνεται στις αναγκαίες ανάγκες της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας και θα ενισχύσει τη συνολική παγκόσμια ζήτηση, προσφέροντας σταθερή ώθηση στην παγκόσμια οικονομία.
Αυτή τη στιγμή, η παγκόσμια οικονομία διατηρεί μια σταθερή πορεία ανάπτυξης, αν και αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις. Μερικές χώρες έχουν προσπαθήσει να κλιμακώσουν τις εμπορικές εντάσεις και να ενθαρρύνουν αθέμιτες προστατευτικές πολιτικές, αυξάνοντας έτσι την αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνολική επέκταση της εγχώριας ζήτησης από την Κίνα προσφέρει σημαντική υποστήριξη στην παγκόσμια οικονομική σταθερότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών, ενισχύοντας παράλληλα την παγκόσμια εμπιστοσύνη στην οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Τελωνείων της Κίνας, τους πρώτους 11 μήνες του 2024, η συνολική αξία του εμπορίου αγαθών της Κίνας έφτασε τα 39,79 τρισεκατομμύρια γιουάν, σημειώνοντας αύξηση 4,9%. Η Κίνα εισήγαγε αγαθά αξίας 2,55 τρισεκατομμυρίων γιουάν από την ASEAN, τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, καταγράφοντας αύξηση 3%, και 8,22 τρισεκατομμύρια γιουάν από χώρες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος», με αύξηση 3,4%.
Η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης σε όλους τους τομείς θα βοηθήσει επίσης τις χώρες να αποφύγουν τις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις, να αποσυνδέσουν τις αλυσίδες και να ενισχύσουν τις αμοιβαίως επωφελείς συνεργασίες. Η επέκταση της εγχώριας ζήτησης στην Κίνα θα ενισχύσει περαιτέρω την αναβάθμιση των εγχώριων βιομηχανιών και θα προάγει την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας. Αυτό θα βοηθήσει στη βελτιστοποίηση και αναβάθμιση των παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Παράλληλα, η επέκταση της εγχώριας ζήτησης αναμένεται να προσελκύσει περισσότερες παγκόσμιες επενδύσεις στην κινεζική αγορά, προσφέροντας οικονομική στήριξη στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας της κινεζικής οικονομίας και ευκαιρίες για διεθνείς επενδυτές. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, το 2024, τα πρώτα 11 μήνες παρουσίασαν αύξηση 8,9% στις ξένες άμεσες επενδύσεις, με 52.379 νέες επιχειρήσεις να συστήνονται στην Κίνα.
Η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης προορίζεται επίσης να συμβάλει στον πράσινο μετασχηματισμό, ο οποίος στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Το 2023, οι εξαγωγές πράσινων προϊόντων από την Κίνα, όπως ηλεκτρικά οχήματα, ηλιακοί συλλέκτες και μπαταρίες ιόντων λιθίου, ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα τρία τρισεκατομμύρια γιουάν, με αύξηση 29,9%, προσφέροντας ισχυρή ώθηση στον πράσινο μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας. Φέτος, η Κίνα προώθησε έναν νέο γύρο αναβάθμισης εξοπλισμού και αντικατάστασης παλαιών καταναλωτικών αγαθών με νέα, ενισχύοντας την οικονομική ανάκαμψη και τον πράσινο μετασχηματισμό με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, παράλληλα με την επέκταση της εγχώριας ζήτησης. Ταυτόχρονα, η Κίνα επικεντρώνεται στην αναβάθμιση της βιομηχανικής της δομής και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, ενισχύοντας τη λογική κατανομή και χρήση των παγκόσμιων πόρων.
Σήμερα, η κινεζική οικονομία συνεισφέρει περίπου το 30% στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, χάρη στον μηχανισμό σταθερής ανάπτυξής της, στον αυξανόμενο χώρο για βιώσιμη ανάπτυξη και στις θετικές δευτερογενείς επιδράσεις. Η διεύρυνση της εγχώριας ζήτησης σε όλους τους τομείς θα βοηθήσει την Κίνα να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο της ως η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και να προσφέρει μεγαλύτερη βεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.