Η Τουρκία θα υπογράψει συμφωνία για ΑΟΖ με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας, λένε τουρκικά ΜΜΕ
Την αποκάλυψη έκανε ο Τούρκος υπ. Μεταφορών, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου – Προκαλεί δημοσιογράφος του TGRT Haber λέγοντας πως «η Ελλάδα ανησυχεί για τις κινήσεις της Τουρκίας»
Την αποκάλυψη έκανε ο Τούρκος υπ. Μεταφορών, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου – Προκαλεί δημοσιογράφος του TGRT Haber λέγοντας πως «η Ελλάδα ανησυχεί για τις κινήσεις της Τουρκίας»
24.12.2024, 12:18
Η συμφωνία αυτή, όπως σημείωσε ο υπουργός, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης της Άγκυρας για την επανασύνδεση και ανάπτυξη της Συρίας μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. «Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση. Εργαζόμαστε για ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές και υπηρεσίες επικοινωνίας στη Συρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουράλογλου.
Δείτε το δημοσίευμα της TGRT Haber:
Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, η Τουρκία σχεδιάζει να ενεργοποιήσει εκ νέου τα αεροδρόμια στη Συρία, να αποκαταστήσει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις και να αναβαθμίσει τις οδικές υποδομές της χώρας. Επίσης, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ώστε να υποστηριχθεί η λειτουργία βασικών δομών αλλά και να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.Σε ανάρτησή του στο Twitter ο δημοσιογράφος του TGRT Haber, Φατίχ Ατίκ, προκαλεί, αφού αναφέρεται στην Ελλάδα, λέγοντας πως οι κινήσεις της Τουρκίας προκαλούν ανησυχία στην Αθήνα, ενώ προαναγγέλλει και υποτιθέμενη επερχόμενη συμφωνία της Τουρκίας με την Αίγυπτο για ΑΟΖ. «Η συμφωνία για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας θα επηρεάσει όλες τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά τη Λιβύη, η αλυσίδα των συμφωνιών με τη Συρία αναμένεται να συνεχιστεί και με την Αίγυπτο. Όταν γίνουν αυτές οι υπογραφές, η Τουρκία θα έρθει στο προσκήνιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι δυνατότητες κάνουν την Ελλάδα να σκέφτεται λυπηρά περισσότερο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η γεωπολιτική διάσταση
Η πιθανή συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας αναμένεται να επηρεάσει τη γεωπολιτική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Άγκυρα ήδη να έχει ως «οδηγό» της το τορκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο ωστόσο αναιρεί κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου.
Η προσέγγιση Άγκυρας-Δαμασκού, που έχει επιταχυνθεί μετά την πολιτική αλλαγή στη Συρία, υποδηλώνει την πρόθεση της Τουρκίας να επανακαθορίσει τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες, προωθώντας ταυτόχρονα τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή.
Σε ετοιμότητα η Αθήνα για το ενδεχόμενο ΑΟΖ μεταξύ Συρίας-Τουρκίας
Υπενθυμίζεται πως προ ημερών στο ενδεχόμενο συμφωνίας Άγκυρας – Δαμασκού αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός. Η Αθήνα λαμβάνει τα μέτρα της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας στους εταίρους της χώρας μας κατά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, να υπενθυμίζει ότι «κατά την άποψη της Ελλάδος και της ΕΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο».
Όπως πρόσθεσε, δε, με αφορμή τις δηλώσεις Ακάρ για το ενδεχόμενο συμφωνίας Τουρκίας-Συρίας για ΑΟΖ που θα αποκλείει ουσιαστικά την Κύπρο, κατά το παράδειγμα του τουρκολιβυκού μνημονίου, «προφανώς και εγώ και ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώσαμε τους ομολόγους γι’ αυτές τις συζήτήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ότι θα μπορούσε να καθοριστεί κάποιου είδους ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, που να παραγνωρίζει τα αναμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Άρα υπήρξε μια ενημέρωση για κάτι που σε αυτό το επίπεδο μέχρι σήμερα κινείται στον κύκλο των δημοσιογραφικών πληροφοριών».
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d6fzkc9kts09)
NBA: Ο Εμπίντ αποβλήθηκε και τα έκανε όλα γης Μαδιάμ – Δείτε βίντεο
24.12.2024, 12:18