Η βαλκανική πολιτική του Κ. Μητσοτάκη και το μάθημα από τη μάχη του Στάλινγκραντ
Αφού η Αθήνα βλέπει την κινητικότητα της Αλβανίας στα θέματα δικαιωμάτων των μειονοτήτων, δεν έχει λόγο να ανοίξει ταυτόχρονα δεύτερο μέτωπο, ένα με τα Σκόπια κι ένα με τα Τίρανα
Στη στάση της Ελλάδος απέναντι στις γειτονικές μας, βαλκανικές χώρες αναφέρθηκε ευθέως ή «δια της τεθλασμένης» ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στο Καλπάκι, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση της Ιόνιας Οδού από τα Ιωάννινα έως την Κακαβιά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για τη «φίλη Αλβανία» με την οποία η χώρα μας θέλει στο μέλλον να βρεθεί μαζί στα ευρωπαϊκά σαλόνια, ωστόσο έστειλε ένα διπλό μήνυμα: Πρώτον ότι η ενταξιακή πορεία της χώρας αυτής περνάει χωρίς αμφιβολία από την Αθήνα, και δεύτερον ότι το πρόβλημα με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και τη συμπεριφορά του αλβανικού κράτους απέναντί της δεν είναι διμερές, αλλά ευρωπαϊκό.
Επέμεινε, όμως, ότι «η Ελλάδα επενδύει στις καλές και σταθερές σχέσεις με την Αλβανία., ο δρόμος αυτός γίνεται μια γέφυρα φιλίας», θέλοντας έτσι να κάνει σαφές ότι η πρόθεση της Αθήνας είναι η συμπόρευση με τα Τίρανα στον ευρωπαϊκό τους δρόμο, όχι η δημιουργία εμποδίων, πάντα υπό τις δυο παραπάνω προϋποθέσεις.
Για να δείξει, μάλιστα, τη διαφορά από άλλες χώρες με τις οποίες δεν έχει τις τριβές που ταλαιπωρούν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λίγες ώρες αργότερα, όταν βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης- Δυτικών Βαλκανίων κι αφού προηγουμένως είχε συναντήσει στο Μέγαρο Μαξίμου τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ντούριτς, ρητή αναφορά στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας, λέγοντας ότι πρέπει αυτή η ενταξιακή πορεία να επιταχυνθεί. Η Σερβία αναγνωρίζεται ως «σημείο αναφοράς» από την Ελλάδα για τη γενικότερη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, αποτελεί προνομιακό σύμμαχο της χώρας μας, η δε ενταξιακή της πορεία δεν έχει λόγο να καθυστερεί, καθώς είναι «γεωπολιτική αναγκαιότητα» κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος απέστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, όπου αναφέρεται στην ανάγκη επιτάχυνσης της ενταξιακής πορείας της Σερβίας.
Ρωτήσαμε κυβερνητική πηγή για τα όσα είπε σχετικά με τη «φίλη Αλβανία» η οποία μέχρι πριν λίγους μήνες κρατούσε φυλακισμένο τον Φρέντη Μπελέρη και δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα με τις ιδιοκτησίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας. Η απάντηση ήταν ότι δυο είναι οι κύριοι λόγοι για αυτή την λεκτική «επίθεση φιλίας» στα Τίρανα.
Ο πρώτος είναι ότι η αλβανική πλευρά επιδεικνύει μια αξιοπρόσεκτη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τα θέματα που η Ελλάδα θεωρεί ευαίσθητα και ότι επηρεάζουν την ενταξιακή πορεία των Τιράνων. «Φαίνεται να έχουν αντιληφθεί ότι δεν θα προχωρήσει η ευρωπαϊκή τους πορεία, αν δεν έχουν με το μέρος τους την Ελλάδα» γι αυτό και υπάρχει η σχετική κινητικότητα.
→ Διαβάστε επίσης: Κ. Μητσοτάκης: Η Ευρώπη να διαθέσει περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για την άμυνα
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί τη συνέχιση της αντισυμβατικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης των Σκοπίων. «Ξέρεις γιατί έχασε ο Χίτλερ τη μάχη του Στάλινγκραντ;» ήταν η ρητορική ερώτηση που υπέβαλε ο συνομιλητής μας, ο οποίος απάντησε αμέσως: «γιατί άνοιξε δυο μέτωπα ταυτόχρονα (στο Στάλινγκραντ και στον Καύκασο). Αυτό εμείς δεν θα το κάνουμε ποτέ από επιλογή, παρά μόνον αν είμαστε αναγκασμένοι». Συνεπώς η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μην ανεχθεί σε καμία περίπτωση την παραβίαση των όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, ιδιαίτερα το erga omnes (εφαρμογή της Συμφωνίας παντού, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό). Συνεπώς, αφού η Αθήνα βλέπει την κινητικότητα της Αλβανίας στα θέματα δικαιωμάτων των μειονοτήτων, δεν έχει λόγο να ανοίξει ταυτόχρονα δεύτερο μέτωπο, ένα με τα Σκόπια κι ένα με τα Τίρανα, «εκτός αν αναγκαστούμε» όπως παραδέχεται ο συνομιλητής μας.