Ηχηρές αλήθειες και συνειδητά ψέματα για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα
Οργανωμένο σχέδιο υπονόμευσης του σχεδίου διάσωσης της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, που υλοποιείται αυτή την περίοδο, καταγγέλλουν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο χώρο των εξοπλιστικών.
Όπως τονίζουν, με συνειδητά ψέματα, παραποιημένες «αλήθειες» και… καθ’ υπαγόρευσιν δημοσιεύματα, επιχειρείται η συκοφάντηση της συμφωνίας που πρόσφατα υπογράφηκε για τη δημιουργία κοινοπραξίας με τον τσεχικό κολοσσό MSM.
Μια συμφωνία η οποία διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ΕΑΣ, δεκάδες θέσεις εργασίας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή της.
Και μάλιστα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, είναι μια συμφωνία που έχει λάβει το πράσινο φως του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και βρίσκεται υπό τον έλεγχο και την προστασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς θα διαθέσει κοινοτικά κονδύλια 33 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον 50 εκατ. ευρώ θα βάλει ο τσεχικός όμιλος, προκειμένου τα ΕΑΣ να «αναστηθούν» και να καταστούν ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά, αποκτώντας νέα τεχνογνωσία και αναλαμβάνοντας δουλειές που ουδέποτε θα μπορούσε να διεκδικήσει.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πίσω από τα υποβολιμιαία δημοσιεύματα και τις διαρροές βρίσκονται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά και πρώην στελέχη των ΕΑΣ. Στα σχετικά δημοσιεύματα υπάρχουν πολλές ανακρίβειες, ψεύτικα στοιχεία και μια προσπάθεια τεχνητής «διόγκωσης» μιας κατάστασης που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.
Για παράδειγμα, ενώ πριν από μερικά χρόνια, και μέχρι πρότινος, η εταιρεία ήταν σε δεινή θέση, κανείς δεν έδειξε τόσο ενδιαφέρον για την επιβάρυνση που είχαν οι Ελληνες φορολογούμενοι και για το αν θα έπρεπε να κλείσει ή όχι. Κι, αίφνης, την ώρα που τίθεται σε εφαρμογή ένα βιώσιμο σχέδιο ανάταξης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, εμφανίζεται «βροχή» δημοσιευμάτων που εν ολίγοις μιλούν για ένα «διαμάντι» της αμυντικής βιομηχανίας που κάποιοι προσπαθούν να ξεπουλήσουν.
Το όμως ισχύει τελικά με τα ΕΑΣ; Είναι πράγματι το μοναδικό σχέδιο σωτηρίας του η συμφωνία με τους Τσέχους, οι οποίοι βάζουν 50 εκατ. ευρώ κι εξασφαλίζεται έτσι και η κοινοτική χρηματοδότηση των 33 εκατ. ευρώ ή συμβαίνει κάτι άλλο;
Μύθος πρώτος: Τα ΕΑΣ ήταν «διαμάντι» που ξεπουλήθηκε στους ξένους
Η αλήθεια είναι ότι η εταιρεία ήταν πλήρως απαξιωμένη, σε τραγική κατάσταση, το εργοστάσιο στο Λαύριο ήταν διαλυμένο και ούτε ο Ελληνικός Στρατός εμπιστευόταν τα ΕΑΣ για παραγγελίες του. Η αναξιοπιστία σε ό,τι αφορά τους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών ήταν κανόνας, τα ΕΑΣ οδηγούνταν σε οριστικό λουκέτο και μάλιστα κάποια στελέχη πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση.
Εκατοντάδες εργαζόμενοι κινδύνευαν να μείνουν στο δρόμο, ήταν σε διαρκή εργασιακή ανασφάλεια και ήταν θέμα χρόνου κάποια κυβέρνηση να αναλάβει το πολιτικό κόστος και να κλείσει την εταιρεία.
Μύθος δεύτερος: Ο επενδυτής είναι απατεώνας
Η αλήθεια είναι ότι σήμερα, το εργοστάσιο στο Λαύριο έχει αρχίσει να ξαναζωντανεύει μετά από χρόνια αδράνειας και μετά από σοβαρές προσπάθειες ενός διεθνούς επενδυτή μέσω πρωτοβουλιών και επενδύσεων που δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει η κρατική εταιρεία από μόνης της. Για πρώτη φορά η εταιρεία έχει εξασφαλίσει από κοινού το ποσό των 33 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον ξένο επενδυτή να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη με άλλα 50 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση της επένδυσης.
Σε ό,τι αφορά τις 400 θέσεις εργασίας που έχουν προβλεφθεί στο επιχειρηματικό πλάνο, έχουν ήδη γίνει 20 προσλήψεις, έχουν ήδη αγοραστεί εξοπλισμοί, έχουν εισαχθεί πρώτες ύλες, ενώ, ήδη, εισρέει στην εταιρεία η κορυφαία τεχνογνωσία ενός παγκόσμιου παίχτη της βιομηχανίας και της παραγωγής πυρομαχικών.
Μύθος τρίτος: Η Κομισιόν δεν θέλει τη σωτηρία των ΕΑΣ
Η αλήθεια είναι ότι μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης γίνεται η μεγάλη προσπάθεια ανάταξης της εταιρείας. Η ιστορία λέει ότι το καλοκαίρι του 2023, όταν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ήταν σε απαξίωση και στον ορίζοντα δεν υπήρχε κανείς να βάλει λεφτά και να τα σώσει, ούτε καν υπήρχε ενδιαφέρον για παραγγελίες πυρομαχικών, ήρθε ένα «προσκλητήριο» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναβάθμιση και ανακαίνιση των γραμμών παραγωγής.
Η πρωτοβουλία αυτή ενθάρρυνε ειδικά την διεθνή συνεργασία με άλλους ευρωπαϊκούς (καθώς μη ευρωπαϊκοί εταίροι δεν είναι αποδεκτοί) κατασκευαστές για να μεγιστοποιηθεί το ποσό της χρηματοδότησης. Τα ΕΑΣ έστειλαν αιτήματα συνεργασίας σε άλλες εταιρείες του κλάδου. Μόνο ένας ήταν έτοιμος και πρόθυμος να συνεργαστεί με τα ΕΑΣ – και αυτός ήταν ο όμιλος CSG. Το έργο, που εκτιμήθηκε σε 83 εκατομμύρια ευρώ, υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία τον Φεβρουάριο του 2024 αποδέχτηκε την κοινή πρόταση με χρηματοδότηση 33 εκατομμυρίων ευρώ, μία από τις υψηλότερες επιχορηγήσεις στην Ε.Ε. Η τσεχική MSM, που είναι θυγατρική της CSG, δεσμεύτηκε να επενδύσει το υπόλοιπο ποσό που κυμαίνεται γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Μύθος τέταρτος: Κλείνει η γραμμή παραγωγής πυρομαχικών
Η αλήθεια είναι ότι στο εργοστάσιο του Υμηττού μια γραμμή που παρήγαγε τους κενούς κορμούς για το βλήμα 155 χλ. Το εντυπωσιακό είναι ότι το τελευταίο ενεργό έργο αυτής της γραμμής παραγωγής ήταν η προμήθεια πυρομαχικών στον Σαντάμ Χουσεϊν κατά τη διάρκεια του Ιρανο – Ιρακινού πολέμου, δηλαδή την περίοδο 1980-88.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής είναι ανενεργή εδώ και πολλές δεκαετίες. Είναι επίσης απολύτως ψευδείς οι ισχυρισμοί ότι με μια επένδυση της τάξης των 3 εκατ. ευρώ, μπορεί αυτή η γραμμή παραγωγής να πάρει μπροστά. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η διοίκησης των ΕΑΣ έστειλε αιτήματα σε προμηθευτές για να επαναλειτουργήσουν τη γραμμή και η πιο φθηνή προσφορά που παρέλαβαν ήταν περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ.
Πέραν τούτου, τόσο η γραμμή παραγωγής κενών κορμών στον Υμηττό όσο και η παραγωγή για τα έργα IRIS-T και Patriot, ανήκει αποκλειστικά στα ΕΑΣ και η εταιρεία είναι ελεύθερη να την ξεκινήσει αν το αποφασίσει ή αν ο μέτοχός της επενδύσει στην επαναλειτουργία της. Η MSM έχει ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για την προμήθεια όλων των κενών κορμών από τα ΕΑΣ.
Αυτό, προφανώς, θα εξοικονομήσει χρόνο, μεταφορικά έξοδα και έξοδα αποθήκευσης στην MSM, που θα είχε τον προμηθευτή και συνεταίρο στην «διπλανή πόρτα».
Μύθος πέμπτος: Η συμφωνία είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζόμενων.
Η αλήθεια είναι ότι ο συνολικός αριθμός των μονίμων εργαζομένων στο εργοστάσιο ΕΑΣ στο Λαύριο είναι 20-25, συμπεριλαμβανομένων και των διοικητικών στελεχών. Όλοι οι υπόλοιποι είναι υπάλληλοι που ουσιαστικά είναι «ενοικιαζόμενοι» από την ONEX. Τα ΕΑΣ χρεώνονται περίπου 2.500€ ανά υπάλληλο, όπου ο υπάλληλος λαμβάνει περίπου 850 ευρώ καθαρές απολαβές (κατώτατος μισθός).
Τώρα που η MSM εισήγαγε 20 επιπλέον Έλληνες υπαλλήλους για να βοηθήσουν στην γραμμή παραγωγής του εργοστασίου, αφενός εξοικονομώντας μισθολογικό κόστος για τα ΕΑΣ και αφετέρου δίνοντας σε κάθε νέο υπάλληλο καθαρό μισθό 25% υψηλότερο, συν τα μπόνους και τα έξοδα μεταφοράς προς και από την Αθήνα, τα συνδικάτα βρέθηκαν απέναντι.
Μύθος έκτος: Υπήρχαν παραγγελίες 9 δις από ΗΠΑ αλλά τις… χάσαμε
Σε πρόσφατο δημοσίευμα αναφερόταν ότι οι Αμερικανοί είχαν προτείνει στην Ελλάδα να παράγει 60.000 βλήματα τον μήνα. Είναι βλήματα των 155 χιλιοστών αξίας 9 δις δολαρών για την επόμενη πενταετία.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι πρόκειται για fake πρόταση και για επικοινωνιακό πυροτέχνημα.
Για να αντιληφθεί κανείς την πραγματικότητα αναφέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να βελτιώσει τις δυνατότητες παραγωγής της και ζήτησε από τα κράτη μέλη της την παραγωγή 1.000.000 βλημάτων των 155 χιλιοστών ετησίως.
Είναι δηλαδή εντελώς ψευδής μια πρόταση προς την Ελλάδα να παράξει 3,6 εκατ. βλήματα σε πέντε χρόνια, δηλαδή 760.000 βλήματα το χρόνο, όση σχεδόν όλη η παραγωγή της υπόλοιπης Ευρώπης.
Μύθος έβδομος: Υπήρχε ο «θείος» από την Αμερική και δεν το δεχτήκαμε
Η αλήθεια είναι ότι πως όταν ο μέτοχος (το Υπουργείο Οικονομικών) αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2023 να αποστείλει επιστολές σε ενδιαφερόμενους να υποβάλουν προσφορά για συνεργασία με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, υπέβαλαν προτάσεις 3 εταιρείες.
Η Global Ordnance από τις ΗΠΑ, η AI Armaments από την Ολλανδία και η MSM από τη Σλοβακία. Άρα δεν υπήρξε η πανσπερμία προτάσεων που περιγράφεται στα διάφορα sites.
• Η Global Ordnance: μια επιτυχημένη εμπορική εταιρεία στις ΗΠΑ με 50 υπαλλήλους που προμηθεύεται πυρομαχικά και τα εμπορεύεται παγκοσμίως. Επικεφαλής της είναι ο Marc Morales, ο οποίος προμήθευσε με επιτυχία την Ουκρανία υπό τις ευλογίες της αμερικανικής κυβέρνησης, παρόλο που είχε ερευνηθεί στο παρελθόν για φοροδιαφυγή και παραβίαση κυρώσεων. Το μόνο θέμα είναι ότι ούτε ο Morales ούτε η εταιρεία του έχουν παράξει, ποτέ, ούτε μία σφαίρα. Επιπλέον, στο επιχειρηματικό του σχέδιο, αναφέρει τις εταιρείες από τις οποίες αγοράζει, και ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές του είναι…. η MSM, δηλαδή ο σημερινός εταίρος των ΕΑΣ.
• AI Armaments: Πρόκειται για μια εταιρεία που δεν φαίνεται να έχει καμία παραγωγική μονάδα, κάτι που είναι εντελώς άσχετο, αφού ποτέ δεν υπέβαλε πρόταση στο μέτοχο.
• CSG Group: Είναι ο όμιλος που συμφώνησε τελικά να μπει στα ΕΑΣ. Απασχολεί περισσότερους από 12.000 υπαλλήλους και εργοστάσια παραγωγής που εκτείνονται από τις ΗΠΑ έως την Ινδία. Έχει συμμετάσχει σε κοινοπραξίες με κρατικές εταιρείες στη Σερβία, τη Σλοβακία και την Ισπανία. Έχει πολλαπλασιάσει τον κύκλο εργασιών των εργοστασίων που ανέλαβε τη διαχείρισή τους μέσα σε λίγα χρόνια και σήμερα κατατάσσεται ως ο 3ος μεγαλύτερος αμυντικός βιομηχανικός όμιλος στην Ευρώπη.
Το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπήρξε κανένα σημαντικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για συνεργασία με τα ΕΑΣ, εκτός από τους τρεις αναφερομένους και οι δύο από αυτούς δεν είναι καν παραγωγοί πυρομαχικών.
Στο ερώτημα που θέτουν κύκλοι της αγοράς για το «πώς επιλέχθηκε η MSM» ή «γιατί δεν αξιολογήθηκε η “αμερικανική πρόταση”» η απάντηση είναι απλή. Ο τσεχικός όμιλος ήταν ο μοναδικός πραγματικός ενδιαφερόμενος και ο μοναδικός αξιόπιστος.
Μύθος όγδοος: Ξεπουλήθηκαν στους ξένους οι γραμμές παραγωγής.
Υπήρξαν κατηγορίες ότι τα ΕΑΣ «ξεπούλησαν» τις γραμμές παραγωγής τους σε ξένους, και ότι παρόλο που τα ΕΑΣ κατέχουν το 51% της κοινοπραξίας και όλα τα περιουσιακά στοιχεία (γη, κτίρια, μηχανήματα), δεν θα διαχειρίζεται την εταιρεία.
Η αλήθεια είναι ότι η MSM επενδύει πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ σε μια χρεοκοπημένη εταιρεία και δεν θα έχει κανένα από τα περιουσιακά στοιχεία. Παράλληλα, διαθέτει την τεχνογνωσία και τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας για διάφορους τύπους πυρομαχικών, τα δίκτυα πελατών και την αλυσίδα εφοδιασμού.
Επομένως θα ζητήσει διαχείριση της εταιρείας.
Όσοι απαιτούν να διατηρήσει η κρατική εταιρεία τη διοίκηση, απλά ξεχνούν τα πεπραγμένα των διοικήσεων των ΕΑΣ κατά τα προηγούμενα έτη και τις διοικητικές τους ικανότητες όταν ηγούνταν της εταιρείας. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αναθεωρήσουν τα σχόλιά τους. Η σημερινή διοίκηση τον ΕΑΣ και η κυβέρνηση, τουλάχιστον πήραν κάποιες πρωτοβουλίες να λύσουν ένα πρόβλημα δεκαετιών που δεν εμφανίστηκε σήμερα, με την άφιξη των «ξένων».
Διαβάστε επίσης:
Νέα επιστολή του Κουβανού εμπόρου όπλων Marc Morales στην κυβέρνηση για τα ΕΑΣ και την ΟΝΕΧ
Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Ο Μητσοτάκης, τα κοινοτικά κονδύλια και μια εθνική επιτυχία – Άρθρο παρέμβαση
Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Πήρε το «πράσινο φως» το σχέδιο για joint venture με την τσέχικη Czechoslovak Group
Οργανωμένο σχέδιο υπονόμευσης του σχεδίου διάσωσης της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, που υλοποιείται αυτή την περίοδο, καταγγέλλουν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο χώρο των εξοπλιστικών.
Όπως τονίζουν, με συνειδητά ψέματα, παραποιημένες «αλήθειες» και… καθ’ υπαγόρευσιν δημοσιεύματα, επιχειρείται η συκοφάντηση της συμφωνίας που πρόσφατα υπογράφηκε για τη δημιουργία κοινοπραξίας με τον τσεχικό κολοσσό MSM.
Μια συμφωνία η οποία διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ΕΑΣ, δεκάδες θέσεις εργασίας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή της.
Και μάλιστα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, είναι μια συμφωνία που έχει λάβει το πράσινο φως του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και βρίσκεται υπό τον έλεγχο και την προστασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς θα διαθέσει κοινοτικά κονδύλια 33 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον 50 εκατ. ευρώ θα βάλει ο τσεχικός όμιλος, προκειμένου τα ΕΑΣ να «αναστηθούν» και να καταστούν ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά, αποκτώντας νέα τεχνογνωσία και αναλαμβάνοντας δουλειές που ουδέποτε θα μπορούσε να διεκδικήσει.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πίσω από τα υποβολιμιαία δημοσιεύματα και τις διαρροές βρίσκονται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά και πρώην στελέχη των ΕΑΣ. Στα σχετικά δημοσιεύματα υπάρχουν πολλές ανακρίβειες, ψεύτικα στοιχεία και μια προσπάθεια τεχνητής «διόγκωσης» μιας κατάστασης που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.
Για παράδειγμα, ενώ πριν από μερικά χρόνια, και μέχρι πρότινος, η εταιρεία ήταν σε δεινή θέση, κανείς δεν έδειξε τόσο ενδιαφέρον για την επιβάρυνση που είχαν οι Ελληνες φορολογούμενοι και για το αν θα έπρεπε να κλείσει ή όχι. Κι, αίφνης, την ώρα που τίθεται σε εφαρμογή ένα βιώσιμο σχέδιο ανάταξης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, εμφανίζεται «βροχή» δημοσιευμάτων που εν ολίγοις μιλούν για ένα «διαμάντι» της αμυντικής βιομηχανίας που κάποιοι προσπαθούν να ξεπουλήσουν.
Το όμως ισχύει τελικά με τα ΕΑΣ; Είναι πράγματι το μοναδικό σχέδιο σωτηρίας του η συμφωνία με τους Τσέχους, οι οποίοι βάζουν 50 εκατ. ευρώ κι εξασφαλίζεται έτσι και η κοινοτική χρηματοδότηση των 33 εκατ. ευρώ ή συμβαίνει κάτι άλλο;
Μύθος πρώτος: Τα ΕΑΣ ήταν «διαμάντι» που ξεπουλήθηκε στους ξένους
Η αλήθεια είναι ότι η εταιρεία ήταν πλήρως απαξιωμένη, σε τραγική κατάσταση, το εργοστάσιο στο Λαύριο ήταν διαλυμένο και ούτε ο Ελληνικός Στρατός εμπιστευόταν τα ΕΑΣ για παραγγελίες του. Η αναξιοπιστία σε ό,τι αφορά τους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών ήταν κανόνας, τα ΕΑΣ οδηγούνταν σε οριστικό λουκέτο και μάλιστα κάποια στελέχη πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση.
Εκατοντάδες εργαζόμενοι κινδύνευαν να μείνουν στο δρόμο, ήταν σε διαρκή εργασιακή ανασφάλεια και ήταν θέμα χρόνου κάποια κυβέρνηση να αναλάβει το πολιτικό κόστος και να κλείσει την εταιρεία.
Μύθος δεύτερος: Ο επενδυτής είναι απατεώνας
Η αλήθεια είναι ότι σήμερα, το εργοστάσιο στο Λαύριο έχει αρχίσει να ξαναζωντανεύει μετά από χρόνια αδράνειας και μετά από σοβαρές προσπάθειες ενός διεθνούς επενδυτή μέσω πρωτοβουλιών και επενδύσεων που δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει η κρατική εταιρεία από μόνης της. Για πρώτη φορά η εταιρεία έχει εξασφαλίσει από κοινού το ποσό των 33 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον ξένο επενδυτή να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη με άλλα 50 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση της επένδυσης.
Σε ό,τι αφορά τις 400 θέσεις εργασίας που έχουν προβλεφθεί στο επιχειρηματικό πλάνο, έχουν ήδη γίνει 20 προσλήψεις, έχουν ήδη αγοραστεί εξοπλισμοί, έχουν εισαχθεί πρώτες ύλες, ενώ, ήδη, εισρέει στην εταιρεία η κορυφαία τεχνογνωσία ενός παγκόσμιου παίχτη της βιομηχανίας και της παραγωγής πυρομαχικών.
Μύθος τρίτος: Η Κομισιόν δεν θέλει τη σωτηρία των ΕΑΣ
Η αλήθεια είναι ότι μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης γίνεται η μεγάλη προσπάθεια ανάταξης της εταιρείας. Η ιστορία λέει ότι το καλοκαίρι του 2023, όταν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ήταν σε απαξίωση και στον ορίζοντα δεν υπήρχε κανείς να βάλει λεφτά και να τα σώσει, ούτε καν υπήρχε ενδιαφέρον για παραγγελίες πυρομαχικών, ήρθε ένα «προσκλητήριο» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναβάθμιση και ανακαίνιση των γραμμών παραγωγής.
Η πρωτοβουλία αυτή ενθάρρυνε ειδικά την διεθνή συνεργασία με άλλους ευρωπαϊκούς (καθώς μη ευρωπαϊκοί εταίροι δεν είναι αποδεκτοί) κατασκευαστές για να μεγιστοποιηθεί το ποσό της χρηματοδότησης. Τα ΕΑΣ έστειλαν αιτήματα συνεργασίας σε άλλες εταιρείες του κλάδου. Μόνο ένας ήταν έτοιμος και πρόθυμος να συνεργαστεί με τα ΕΑΣ – και αυτός ήταν ο όμιλος CSG. Το έργο, που εκτιμήθηκε σε 83 εκατομμύρια ευρώ, υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία τον Φεβρουάριο του 2024 αποδέχτηκε την κοινή πρόταση με χρηματοδότηση 33 εκατομμυρίων ευρώ, μία από τις υψηλότερες επιχορηγήσεις στην Ε.Ε. Η τσεχική MSM, που είναι θυγατρική της CSG, δεσμεύτηκε να επενδύσει το υπόλοιπο ποσό που κυμαίνεται γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Μύθος τέταρτος: Κλείνει η γραμμή παραγωγής πυρομαχικών
Η αλήθεια είναι ότι στο εργοστάσιο του Υμηττού μια γραμμή που παρήγαγε τους κενούς κορμούς για το βλήμα 155 χλ. Το εντυπωσιακό είναι ότι το τελευταίο ενεργό έργο αυτής της γραμμής παραγωγής ήταν η προμήθεια πυρομαχικών στον Σαντάμ Χουσεϊν κατά τη διάρκεια του Ιρανο – Ιρακινού πολέμου, δηλαδή την περίοδο 1980-88.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής είναι ανενεργή εδώ και πολλές δεκαετίες. Είναι επίσης απολύτως ψευδείς οι ισχυρισμοί ότι με μια επένδυση της τάξης των 3 εκατ. ευρώ, μπορεί αυτή η γραμμή παραγωγής να πάρει μπροστά. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η διοίκησης των ΕΑΣ έστειλε αιτήματα σε προμηθευτές για να επαναλειτουργήσουν τη γραμμή και η πιο φθηνή προσφορά που παρέλαβαν ήταν περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ.
Πέραν τούτου, τόσο η γραμμή παραγωγής κενών κορμών στον Υμηττό όσο και η παραγωγή για τα έργα IRIS-T και Patriot, ανήκει αποκλειστικά στα ΕΑΣ και η εταιρεία είναι ελεύθερη να την ξεκινήσει αν το αποφασίσει ή αν ο μέτοχός της επενδύσει στην επαναλειτουργία της. Η MSM έχει ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για την προμήθεια όλων των κενών κορμών από τα ΕΑΣ.
Αυτό, προφανώς, θα εξοικονομήσει χρόνο, μεταφορικά έξοδα και έξοδα αποθήκευσης στην MSM, που θα είχε τον προμηθευτή και συνεταίρο στην «διπλανή πόρτα».
Μύθος πέμπτος: Η συμφωνία είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζόμενων.
Η αλήθεια είναι ότι ο συνολικός αριθμός των μονίμων εργαζομένων στο εργοστάσιο ΕΑΣ στο Λαύριο είναι 20-25, συμπεριλαμβανομένων και των διοικητικών στελεχών. Όλοι οι υπόλοιποι είναι υπάλληλοι που ουσιαστικά είναι «ενοικιαζόμενοι» από την ONEX. Τα ΕΑΣ χρεώνονται περίπου 2.500€ ανά υπάλληλο, όπου ο υπάλληλος λαμβάνει περίπου 850 ευρώ καθαρές απολαβές (κατώτατος μισθός).
Τώρα που η MSM εισήγαγε 20 επιπλέον Έλληνες υπαλλήλους για να βοηθήσουν στην γραμμή παραγωγής του εργοστασίου, αφενός εξοικονομώντας μισθολογικό κόστος για τα ΕΑΣ και αφετέρου δίνοντας σε κάθε νέο υπάλληλο καθαρό μισθό 25% υψηλότερο, συν τα μπόνους και τα έξοδα μεταφοράς προς και από την Αθήνα, τα συνδικάτα βρέθηκαν απέναντι.
Μύθος έκτος: Υπήρχαν παραγγελίες 9 δις από ΗΠΑ αλλά τις… χάσαμε
Σε πρόσφατο δημοσίευμα αναφερόταν ότι οι Αμερικανοί είχαν προτείνει στην Ελλάδα να παράγει 60.000 βλήματα τον μήνα. Είναι βλήματα των 155 χιλιοστών αξίας 9 δις δολαρών για την επόμενη πενταετία.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι πρόκειται για fake πρόταση και για επικοινωνιακό πυροτέχνημα.
Για να αντιληφθεί κανείς την πραγματικότητα αναφέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να βελτιώσει τις δυνατότητες παραγωγής της και ζήτησε από τα κράτη μέλη της την παραγωγή 1.000.000 βλημάτων των 155 χιλιοστών ετησίως.
Είναι δηλαδή εντελώς ψευδής μια πρόταση προς την Ελλάδα να παράξει 3,6 εκατ. βλήματα σε πέντε χρόνια, δηλαδή 760.000 βλήματα το χρόνο, όση σχεδόν όλη η παραγωγή της υπόλοιπης Ευρώπης.
Μύθος έβδομος: Υπήρχε ο «θείος» από την Αμερική και δεν το δεχτήκαμε
Η αλήθεια είναι ότι πως όταν ο μέτοχος (το Υπουργείο Οικονομικών) αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2023 να αποστείλει επιστολές σε ενδιαφερόμενους να υποβάλουν προσφορά για συνεργασία με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, υπέβαλαν προτάσεις 3 εταιρείες.
Η Global Ordnance από τις ΗΠΑ, η AI Armaments από την Ολλανδία και η MSM από τη Σλοβακία. Άρα δεν υπήρξε η πανσπερμία προτάσεων που περιγράφεται στα διάφορα sites.
• Η Global Ordnance: μια επιτυχημένη εμπορική εταιρεία στις ΗΠΑ με 50 υπαλλήλους που προμηθεύεται πυρομαχικά και τα εμπορεύεται παγκοσμίως. Επικεφαλής της είναι ο Marc Morales, ο οποίος προμήθευσε με επιτυχία την Ουκρανία υπό τις ευλογίες της αμερικανικής κυβέρνησης, παρόλο που είχε ερευνηθεί στο παρελθόν για φοροδιαφυγή και παραβίαση κυρώσεων. Το μόνο θέμα είναι ότι ούτε ο Morales ούτε η εταιρεία του έχουν παράξει, ποτέ, ούτε μία σφαίρα. Επιπλέον, στο επιχειρηματικό του σχέδιο, αναφέρει τις εταιρείες από τις οποίες αγοράζει, και ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές του είναι…. η MSM, δηλαδή ο σημερινός εταίρος των ΕΑΣ.
• AI Armaments: Πρόκειται για μια εταιρεία που δεν φαίνεται να έχει καμία παραγωγική μονάδα, κάτι που είναι εντελώς άσχετο, αφού ποτέ δεν υπέβαλε πρόταση στο μέτοχο.
• CSG Group: Είναι ο όμιλος που συμφώνησε τελικά να μπει στα ΕΑΣ. Απασχολεί περισσότερους από 12.000 υπαλλήλους και εργοστάσια παραγωγής που εκτείνονται από τις ΗΠΑ έως την Ινδία. Έχει συμμετάσχει σε κοινοπραξίες με κρατικές εταιρείες στη Σερβία, τη Σλοβακία και την Ισπανία. Έχει πολλαπλασιάσει τον κύκλο εργασιών των εργοστασίων που ανέλαβε τη διαχείρισή τους μέσα σε λίγα χρόνια και σήμερα κατατάσσεται ως ο 3ος μεγαλύτερος αμυντικός βιομηχανικός όμιλος στην Ευρώπη.
Το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπήρξε κανένα σημαντικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για συνεργασία με τα ΕΑΣ, εκτός από τους τρεις αναφερομένους και οι δύο από αυτούς δεν είναι καν παραγωγοί πυρομαχικών.
Στο ερώτημα που θέτουν κύκλοι της αγοράς για το «πώς επιλέχθηκε η MSM» ή «γιατί δεν αξιολογήθηκε η “αμερικανική πρόταση”» η απάντηση είναι απλή. Ο τσεχικός όμιλος ήταν ο μοναδικός πραγματικός ενδιαφερόμενος και ο μοναδικός αξιόπιστος.
Μύθος όγδοος: Ξεπουλήθηκαν στους ξένους οι γραμμές παραγωγής.
Υπήρξαν κατηγορίες ότι τα ΕΑΣ «ξεπούλησαν» τις γραμμές παραγωγής τους σε ξένους, και ότι παρόλο που τα ΕΑΣ κατέχουν το 51% της κοινοπραξίας και όλα τα περιουσιακά στοιχεία (γη, κτίρια, μηχανήματα), δεν θα διαχειρίζεται την εταιρεία.
Η αλήθεια είναι ότι η MSM επενδύει πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ σε μια χρεοκοπημένη εταιρεία και δεν θα έχει κανένα από τα περιουσιακά στοιχεία. Παράλληλα, διαθέτει την τεχνογνωσία και τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας για διάφορους τύπους πυρομαχικών, τα δίκτυα πελατών και την αλυσίδα εφοδιασμού.
Επομένως θα ζητήσει διαχείριση της εταιρείας.
Όσοι απαιτούν να διατηρήσει η κρατική εταιρεία τη διοίκηση, απλά ξεχνούν τα πεπραγμένα των διοικήσεων των ΕΑΣ κατά τα προηγούμενα έτη και τις διοικητικές τους ικανότητες όταν ηγούνταν της εταιρείας. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αναθεωρήσουν τα σχόλιά τους. Η σημερινή διοίκηση τον ΕΑΣ και η κυβέρνηση, τουλάχιστον πήραν κάποιες πρωτοβουλίες να λύσουν ένα πρόβλημα δεκαετιών που δεν εμφανίστηκε σήμερα, με την άφιξη των «ξένων».
Διαβάστε επίσης:
Νέα επιστολή του Κουβανού εμπόρου όπλων Marc Morales στην κυβέρνηση για τα ΕΑΣ και την ΟΝΕΧ
Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Ο Μητσοτάκης, τα κοινοτικά κονδύλια και μια εθνική επιτυχία – Άρθρο παρέμβαση
Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Πήρε το «πράσινο φως» το σχέδιο για joint venture με την τσέχικη Czechoslovak Group