ΗΠΑ: Ουκρανοί πιλότοι τελειώνουν την εκπαίδευση στα F-16 – Ελληνικά F-16 πωλούνται – ΤΑ ΝΕΑ
Την ώρα που οι Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται στην έρημο της Αριζόνα, περνώντας από τους προσομειωτές στα F-16, η Ελλάδα βάζει πωλητήριο στον δικό της στόλο των F-16!
Με την Δανία και την Ολλανδία να έχουν ήδη υποσχεθεί να στείλουν F-16 στην Ουκρανία και τις ΗΠΑ να έχουν δώσει ήδη το ΟΚ στην Ελλάδα για πιθανές πωλήσεις στην Ουκρανία, μένει να δούμε τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση, την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Δένδιας, έχει ήδη βάλει «πωλητήριο» για λόγους εξορθολογισμού, αλλά και σχεδιασμού. Στην αγορά αναμένεται να βγουν τα F-16 block 30 και τα Mirage 2000-5 για τα οποία όμως θα χρειαστεί άδεια από την Γαλλία για την μεταπώλησή τους.
Σήμερα το Forbes κυκλοφόρησε με άρθρο «Ο Τζο Μπάιντεν εξοπλίζει την Ελλάδα ώστε η Ελλάδα να εξοπλίσει την Ουκρανία», όπου εντός του άρθρου αναφέρεται πως «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δωρίζουν παλαιότερα πλεονάζοντα όπλα στην Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα δωρίσει στην Ουκρανία κάποια από τα δικά της πλεονάζοντα όπλα» συνοδευτικά με όλο το παρασκήνιο. Ενώνονται οι τελείες;
Καθώς ο αποκλεισμός της βοήθειας προς την Ουκρανία από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σέρνεται στον τέταρτο μήνα του, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν βρήκε έναν έξυπνο νέο τρόπο για να δώσει στις δυνάμεις της Ουκρανίας τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρειάζονται για να υπερασπιστούν τη χώρα τους. Πρόκειται, στην ουσία, για μια αμερικανική εκδοχή του κυκλικού εμπορίου όπλων της Γερμανίας -το λεγόμενο Ringtausch. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρίζουν παλαιότερα πλεονάζοντα όπλα στην Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα δωρίσει στην Ουκρανία κάποια από τα δικά της πλεονάζοντα όπλα.
F-16 για την Ουκρανία – Είναι λίγα και η Δανία πούλησε και στην Αργεντινή
Πέρυσι, η Δανία και η Ολλανδία (σ.σ. και στην συνέχεια η Νορβηγία και το Βέλγιο) υποσχέθηκαν να παράσχουν στην Ουκρανία 61 μαχητικά F-16. Για να ξεκινήσουν οι παραδόσεις, οι πιλότοι και το προσωπικό εδάφους πρέπει να υποβληθούν στην κατάλληλη εκπαίδευση. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, πρέπει να προετοιμάσει την απαραίτητη υποδομή για τα μαχητικά. Παρόλα αυτά η Δανία προτίμησε την ασφάλεια να πουλήσει 24 στην Αργεντινή, από το να πουλήσει στην Ουκρανία και να υποστεί τα αντίποινα των Ρώσων.
Ο πρώην εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η εκπαίδευση της πρώτης ομάδας ουκρανών πιλότων στα F-16 στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού.
Εν τω μεταξύ, οι New York Times ανέφεραν ότι μέχρι αυτό το καλοκαίρι, 12 Ουκρανοί πιλότοι θα είναι έτοιμοι για πτήσεις μάχης με F-16. Ωστόσο, δεν θα υπάρχουν αρκετά αεροσκάφη για όλους αυτούς. Πρόσφατα, η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας, Κάισα Ολόνγκρεν, δήλωσε ότι η Ουκρανία θα παραλάβει μαχητικά F-16 το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Πρόσθεσε ότι τα πρώτα αεροσκάφη θα φτάσουν από τη Δανία.
Οι Ουκρανοί πιλότοι έχουν περάσει από τους εξομοιωτές στο πιλοτάρισμα των F-16
«Το πρόγραμμα εκπαίδευσης θα αφορά τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες κάθε πιλότου και αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες», δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας τον Οκτώβρη σε δήλωση σε περιοδικό του αμερικανικού στρατού.
Ένα τυπικό πρόγραμμα εκπαίδευσης των F-16 διαρκεί περίπου έξι μήνες. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι οι Ουκρανοί πιλότοι είναι απίθανο να ακολουθήσουν το τυπικό μοντέλο, καθώς η σειρά μαθημάτων θα καλύψει τις ανάγκες της Ουκρανίας για την προστασία του ουρανού από ρωσικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους. Ευρωπαϊκές χώρες εκπαιδεύουν επίσης Ουκρανούς πιλότους για να πετάξουν το F-16.
Οι 12 Ουκρανοί πιλότοι θα είναι έτοιμοι να εμπλακούν σε πολεμικές επιχειρήσεις τον Ιούλιο. Ενώ εκπαιδεύονται και άλλοι πιλότοι στην Δανία, την Μεγάλη Βρετανία και την Ρουμανία, με τους τελευταίους να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις.
Τι αναμένεται «να χαρίσουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα από το πλεόνασμά τους»
Επειδή τα οπλικά συστήματα που βρίσκονται σε συνθήκες μη χρήσης, πλεονάζουν, δεν έχουν όριο ή όρους, ώστε για παράδειγμα να εγκριθούν από το Κογκρέσο, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τέτοιου είδους «δωρεές». Ακόμα και αν οι ΗΠΑ τα προσφέρουν με σκοπό να δώσει η Ελλάδα στην Ουκρανία, είτε F-16, είτε αντιαεροπορικά συστήματα και συστοιχίες, οι σαφώς φιλορώσοι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να το «παγώσουν».
Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσέφερε στην ελληνική κυβέρνηση τρία περιπολικά σκάφη κλάσης Protector μήκους 87 ποδών, δύο αεροσκάφη C-130H της Lockheed Martin, 10 στροβιλοκινητήρες Allison T56 για τα περιπολικά αεροσκάφη Lockheed P-3 (σ.σ. Η Ελλάδα διαθέτει 6) καθώς και 60 οχήματα μάχης M-2 Bradley και μια παρτίδα φορτηγών μεταφοράς. Οι μόνοι δύο όροι είναι η Ελλάδα να πληρώσει τα μεταφορικά, όπως γίνεται πάντα με το πλεόνασμα και να χαρίσει το δικό της «πλεόνασμα» στην Ουκρανία. Ενώ στα «υπέρ» είναι πως η Ελλάδα «διαπραγματεύεται» τη νέα γενιά των F-35 για την Ελλάδα.
Το τελευταίο αναμένεται να αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολο όσο αφορά αντιαεροπορικά συστήματα, καθώς οι S-300 ανήκουν στην Ελλάδα που τα αγόρασε από την Κύπρο, όμως είναι πολύ πιθανό να έχουν ρήτρα από την ρωσική πλευρά για μη-πώληση χωρίς την συγκατάθεσή της. Τυπικά είναι ευκολότερο να πωληθούν τα F-16 στην Ουκρανία, χωρίς αυτό να συνεπάγεται πως η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει αντίποινα κάθε είδους από τη Ρωσία.