ΗΠΑ: Τι φέρνει η νέα προεδρία Τραμπ στην οικονομία και την αγορά εργασίας
Κι ενώ όλος ο πλανήτης αναρωτιέται αν οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ, έχουν σώας τα φρένας για να ξαναβγάλουν τον Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρο και μάλιστα ακόμα πιο
Κι ενώ όλος ο πλανήτης αναρωτιέται αν οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ, έχουν σώας τα φρένας για να ξαναβγάλουν τον Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρο και μάλιστα ακόμα πιο ενισχυμένο σε σχέση με την πρώτη του θητεία, ελάχιστοι είναι αυτοί που εστιάζουν στο τι ακριβώς έταξε προεκλογικά για να λάβει αυτό το αποτέλεσμα.
Η συνταγή που ετοίμασε και πλάσαρε προς όλες τις κοινωνικές τάξεις και της υποκατηγορίες της αμερικανικής κοινωνίας ο Τραμπ, έχει σαν κορμό της την οικονομία και δη το φιλελεύθερο μοντέλο, αλλά με δόσεις προστατευτισμού και ακραίου καπιταλιστικού ανταγωνισμού. Η ακτινογραφία της πολιτικής του αναμένεται να ακολουθήσει ο Τραμπ τα επόμενα τέσσερα χρόνια ενδιαφέρει φυσικά πλέον όχι μόνο τους ψηφοφόρους του και τους πολίτες των ΗΠΑ, αλλά και τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, αφού είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει οικονομικός αντίκτυπος ιδιαίτερα στην Ευρώπη.
Μειώσεις φόρων
Ο Τραμπ λατρεύει, ο ίδιος προσωπικά, τη μείωση των φόρων και έτσι έκανε τις μειώσεις για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα προτεραιότητα για τη δεύτερη θητεία του. Αν και τα σχέδια που έχει παραθέσει δεν είναι συγκεκριμένα και κοστολογημένα, έχει υποσχεθεί μια μείωση φόρου στις εταιρείες που παράγουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ, από 21% σε 15%. Αυτό είναι πυρηνικό κομμάτι της πολιτικής που ονομάζει ο ίδιος «Πρώτα η Αμερική» και έχει σαν στόχο να δημιουργήσει το πιο ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς στον κόσμο, για να αποτρέψει τις αμερικανικές εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό, αλλά και για να προσελκύσει ξένες βιομηχανίες να μετακομίσουν στις ΗΠΑ. Για να το πετύχει αυτό έχει βάλει σαν στόχο την μονιμοποίηση των μειώσεων στη φορολογία εισοδήματος που έγιναν το 2017, οι οποίες υποτίθεται ότι λήγουν το επόμενο έτος. Σε αυτό σημείο βέβαια αξίζει να τονιστεί ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πορεία δημοσιονομικού ελλείμματος 7% του ΑΕΠ φέτος και το χρέος των ΗΠΑ έχει φτάσει στο 122% του ΑΕΠ. Αυτό έχει εκ των πραγμάτων προκαλέσει αντιδράσεις απέναντι στο σχέδιο Τραμπ αφού το να συντηρηθούν για μια δεκαετία (όπως στοχεύει) περικοπές φόρων ύψους έως και 7,5 εκατ. δολαρίων.
Δασμοί
Στις επικρίσεις αυτές ο Τραμπ αντιτείνει ότι θα ισοφαρίσει τις περικοπές επιβάλλοντας δασμούς στα ξένα αγαθά που εισέρχονται στις ΗΠΑ. Ανά διαστήματα έχει διατυπώσει προτάσεις σχετικά με επιβολή δασμών ύψους 60% έως 100% στα κινεζικά προϊόντα και 10%-20% στα αγαθά από τον υπόλοιπο κόσμο. Το Tax Foundation, ένα αμερικανικό thinktank, έχει εκτιμήσει ότι ένας καθολικός δασμός 10% θα απέφερε στα κρατικά ταμεία 2 εκατ. δολάρια ετησίως, ενώ αν έφτανε το 20% θα απέφερε 3,3 εκατ. δολάρια. Το ποσό εκ των πραγμάτων είναι πολύ μικρότερο από αυτό που απαιτείται για να αντισταθμιστούν οι απώλειες εσόδων από τη μονιμοποίηση των φορολογικών περικοπών του 2017. Οι ειδικοί επίσης αναφέρουν πως ο αντίκτυπος των δασμών εσωτερικά στις ΗΠΑ θα είναι η αύξηση των τιμών στα καταστήματα και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των Αμερικανών καταναλωτών. Ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι απώλειες για το μέσο νοικοκυριό των ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι μεταξύ 2.500 και 3.900 δολαρίων ετησίως. Όσοι ψήφισαν τον Τραμπ με το σκεπτικό ότι θα μειώσει τον πληθωρισμό και άρα θα ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο γρήγορα είναι πιθανό να διαψευστούν οικτρά.
Υδρογονάνθρακες και περιβάλλον
Ένας από τους κορμούς της πολιτικής του Τζο Μπάιντεν ήταν ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος σχεδιάστηκε για να τονώσει την πράσινη ανάπτυξη μέσω ενός συστήματος φορολογικών κινήτρων και επιδοτήσεων. Ο Τραμπ όλο αυτό το διάστημα κατέκρινε με έντονο τρόπο τον νόμο ως υπερβολικά κοστοβόρο. Έτσι σχεδιάζει να απαγορεύσει τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και να δώσει το πράσινο φως για επανέναρξη -χωρίς περιορισμούς- των γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου μεγάλης κλίμακας. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί πάντως οι επιδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές για την ανάπτυξη της χερσαίας αιολικής ενέργειας θα παραμείνουν σε ισχύ, η Αμερική υπό τον Τραμπ περνάει στην γαλαρία όσον αφορά στον αγώνα για την επίτευξη μηδένισης των ρύπων. Όπως σχολίασε σχετικά ο ίδιος την πολιτική του: «Γεωτρήσεις, μωρό μου, γεωτρήσεις».
Επιτόκια δανεισμού, δολάριο και Κεντρική Τράπεζα (FED)
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας, αυτή λειτουργεί σχεδόν στο όριο των δυνατοτήτων της και η ανεργία αυτή την στιγμή είναι σε χαμηλό επίπεδο. Με τις μειώσεις φόρων, που θέλει ο Τραμπ θα αυξηθεί η ζήτηση, ενώ οι υψηλότεροι δασμοί θα ωθήσουν τις τιμές προς τα πάνω. Το αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων είναι να σπρώξουν προς τα επάνω των πληθωρισμό και έτσι η κεντρική τράπεζα της Αμερικής, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, θα πρέπει να αποφασίσει την πολιτική της στην μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Εάν το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ παραμείνει υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το δολάριο ΗΠΑ θα ενισχυθεί στις αγορές συναλλάγματος, αντισταθμίζοντας μέρος των επιπτώσεων των δασμών, καθιστώντας τις εισαγωγές φθηνότερες. Στην πρώτη του θητεία ο Τραμπ άσκησε πίεση στη Fed να μειώσει τα επιτόκια. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ κατά 0,25 μονάδες την Πέμπτη.
Μετανάστευση και απορρύθμιση της αγοράς εργασίας
Κεντρικό κομμάτι στην πολιτική Τραμπ παίζει το μεταναστευτικό, αφού ο ίδιος έχει υποσχεθεί ότι η απέλαση των περίπου 11 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις ΗΠΑ χωρίς νόμιμο καθεστώς θα ξεκινήσει αμέσως μετά την εκλογή του. Σχεδιάζει επίσης να ολοκληρώσει την κατασκευή του Τείχους κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού. Σύμφωνα με το αφήγημα του, οι πολιτικές αυτές θα μειώσουν την προσφορά χαμηλού κόστους εργατικού δυναμικού και θα ανεβάσουν το μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις. Ο Τραμπ –προφανώς υπό την επιρροή των εργοδοτών και των βαρόνων της τεχνολογίας- έχει ταχθεί υπέρ της (περαιτέρω) απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των εγγυήσεων που έχουν τεθεί για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και του τερματισμού της «δίωξης» της κρυπτογράφησης. Προφανώς δεν είναι τυχαία η ανάδειξη του Ίλον Μασκ σε επικεφαλής κυβερνητικής επιτροπής για την αποτελεσματικότητα με καθήκον την περικοπή της «γραφειοκρατίας».
Διαβάστε επίσης
Έκτακτο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκινούν οι εργασίες – Νέα «πυρά» και εκατέρωθεν κατηγορίες