ΗΠΑ: Το αποδυναμωμένο Ιράν θα μπορούσε να αντεπιτεθεί με πυρηνικά, προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος τον Τραμπ
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν έχει ενημερώσει τον επερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ για τον «κίνδυνο» που ελλοχεύει να αποκτήσει η Τεχεράνη πυρηνικά, σύμφωνα με τον Telegraph
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν έχει ενημερώσει τον επερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ για τον «κίνδυνο» που ελλοχεύει να αποκτήσει η Τεχεράνη πυρηνικά, σύμφωνα με τον Telegraph
Ασημίνα Αγγελίνη
23.12.2024, 14:52
«Το Ιράν θα μπορούσε να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας μετά την αποδυνάμωσή του από τους πολέμους στη Μέση Ανατολή», διεμήνυσε ο Λευκός Οίκος στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου στις 20 Ιανουαρίου, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι ενημέρωσε τον επερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ για τον «κίνδυνο» που ελλοχεύει να αποκτήσει η Τεχεράνη πυρηνικά όπλα, προσθέτει το σχετικό δημοσίευμα.
H προειδοποίηση τουΛευκού Οίκουέρχεται τη στιγμή που ο εν αναμονή πρόεδρος τωνΗΠΑφέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, μόλις o ίδιος αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του.
Από την πλευρά του, ο Τζέικ Σάλιβαν, απερχόμενος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, έχει ήδη ενημερώσει το επιτελείο του Τραμπ να είναι σε «επαγρύπνηση» υπό την απειλή της πυρηνικής κλιμάκωσης.
Πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η απώλεια των βασικών συμμάχων του Ιράν μπορεί να αναγκάσει την Τεχεράνη να επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα ως μέσο άμυνας. Πάντως, η ισχύς του Ιράν έχει μειωθεί μετά τα ισραηλινά χτυπήματα στους συμμάχους του, τη Χαμάς της Παλαιστίνης και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, όπως επίσης και την πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, του άλλοτε προέδρου της Συρίας που έχει βρει τώρα καταφύγιο στη Ρωσία.
«Είναι ένας κίνδυνος για τον οποίο προσπαθούμε να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση. Εφόσον υπάρχει κίνδυνος, θα ενημερώνω προσωπικά το νέο κυβερνητικό επιτελείο του 47ου προέδρου», τόνισε ο Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι είχε επίσης διαβουλεύσεις με τον σύμμαχο των ΗΠΑ, το Ισραήλ.
Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι, δεδομένης της«αποδυναμωμένης κατάστασης του Ιράν»,ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις20 Ιανουαρίου, θα μπορούσε επίσης να πείσει την κυβέρνηση της Τεχεράνης να δεσμευτεί πως θα απαγορεύσει τη χρήση πυρηνικών.
Ωστόσο, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ και οι συνεργάτες του έχουν αξιολογήσει τη μειωμένη περιφερειακή θέση του Ιράν και τώρα εξετάζουν το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της, όπως ανέφερε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.
Το γεγονός αυτό θα σήμαινε παραβίαση της μακροχρόνιας εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ για να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με διπλωματία και κυρώσεις.
Στο μεταξύ, ο Τραμπ έχει μιλήσει ουκ ολίγες φορές στο τηλέφωνο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, εκφράζοντάς του την ανησυχία του για την απόκτηση πυρηνικής ικανότητας από την πλευρά της Τεχεράνης, σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα.
Γεγονός είναι πάντως ότι και οι δύο πολιτικοί άνδρες άσκησαν δριμεία κριτική στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ,Τζο Μπάιντεν,με το επιχείρημα ότι πίεσε στο Ισραήλ να αποφύγει τους βομβαρδισμούς σε πυρηνικές εγκαταστάσεις όταν εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στο πλαίσιο αντιποίνων τον περασμένο Οκτώβριο.
Τότε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος είχε ξεκαθαρίσει ότι το Ισραήλ θα πρέπει πρώτα «να χτυπήσει ις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και εν συνεχεία να ανησυχήσει για τα υπόλοιπα.
Η στάση των ΗΠΑ μεταφράζεται ως εξής, σχολιάζει η εφημερίδα Telegraph: Ακόμη και αν η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον δεν εμπλακεί απευθείας σε αεροπορικές επιδρομές κατά της Τεχεράνης, πιθανότατα θα έδινε στο Ισραήλ περισσότερη ελευθερία να χτυπήσει το ιρανικό καθεστώς υπό την ηγεσία Μπάιντεν.
«Δεν θα είχε νόημα να αναβιώσει μια διπλωματική συμφωνία του 2015, που είχε συμφωνήσει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επειδή το Ιράν είχε επεκτείνει δραματικά την παραγωγή του ουρανίου και είναι «πρακτικά στο ίδιο επίπεδο με τα υπόλοιπα κράτη σε ότι αφορά τα πυρηνικά όπλα», ανέφερε ο Σάλιβαν.
Σε μια περαιτέρω ένδειξη αυξανόμενης έντασης μεταξύ των δύο δυνάμεων, η Τεχεράνη διαμαρτυρήθηκε επισήμως το Σάββατο για τις συλλήψεις δύο Ιρανών που κατηγορούνται για την κλοπή διαβαθμισμένων δεδομένων αμερικανικής τεχνολογίας.
«Θεωρούμε ότι τόσο οι σκληρές και μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν όσο και αυτές οι συλλήψεις είναι αντίθετες με όλους τους διεθνείς νόμους», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Χθες, ο ισχυρός άνδρας του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχέθηκε να αντεπιτεθεί στον τελευταίο εναπομείναντα βραχίονα του «άξονα του κακού – του Ιράν δηλαδή», χτυπώντας τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη.
Σημειώνεται ότι η ομάδα των ανταρτών έπληξε τον εμπορικό κόμβο του Ισραήλ κοντά στο Τελ Αβίβ το Σάββατο με βαλλιστικό πύραυλο με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 16 άνθρωποι.
Ασημίνα Αγγελίνη
23.12.2024, 14:52