Ισραήλ: Προετοιμάζεται για την επιχείρηση στη Ράφα
Τα στενά του Ορμούζ «δείχνει» το Ιράν – Η εμπλοκή της Τουρκίας με κυρώσεις και η απάντηση του Ισραήλ
«Νηνεμία πριν την καταιγίδα» θυμίζει η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας καθώς μπορεί οι ισραηλινοί να απέσυραν δυνάμεις από τη Λωρίδα της Γάζας αλλά είναι δεδομένη η επιχείρηση στη Ράφα.
Οι IDF απέσυραν την Κυριακή 7 Απριλίου, η 98η μεραρχία καταδρομέων η οποία όπως ανακοινώθηκε τελείωσε την αποστολή της στη Χαν Γιουνίς.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για την επιχείρηση στη Ράφα, αν και αφήνουν πρόσφυγες να επανέλθουν στη βόρεια Γάζα.
Το Ισραήλ θέλει να αποκτήσει απόθεμα σκηνών που να μπορούν να φιλοξενήσουν σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους ενόψει της επίθεσής του στη Ράφα, για την οποία υποστηρίζει πως πρόκειται για το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς.
Η ανακοίνωση του δημόσιου διαγωνισμού, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας, αφορά στην αγορά 40.000 σκηνών με 12 θέσεις καθεμιά, δηλαδή 480.000 θέσεις.
Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι η Χαμάς διατηρεί τέσσερα τάγματα στη Ράφα, πόλη στο νότιο άκρο της λωρίδας της Γάζας κοντά στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν καταφύγει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας για να διαφύγουν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις μάχες που μαίνονται μετά την πρωτοφανή επίθεση του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
Παρά την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες εκφράζουν φόβους για μεγάλο αριθμό απωλειών μεταξύ των αμάχων, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει αποφασισμένος να εξαπολύσει την επίθεση εναντίον της Ράφα. Χθες, Δευτέρα, έκανε μάλιστα γνωστό πως έχει οριστεί ημερομηνία, χωρίς να αποκαλύψει ποια είναι αυτή.
Έκτοτε χιλιάδες Παλαιστίνιοι, που είχαν διαφύγει, επέστρεψαν στη Χαν Γιουνίς, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, όμως οι περισσότεροι απ’ αυτούς βρήκαν τις κατοικίες τους σε ερείπια ή να είναι αδύνατο να κατοικηθούν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στο δρόμο.
Το Ισραήλ θα τελειώσει με την εξάλειψη των ταξιαρχιών της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης αυτών στην πόλη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, και τίποτα δεν θα εμποδίσει το εβραϊκό κράτος να το κάνει αυτό, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Δεν υπάρχει καμία δύναμη στον κόσμο που θα μας σταματήσει. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις που προσπαθούν να μας σταματήσουν, αλλά δεν θα το πετύχουν, αφού αυτός ο εχθρός, μετά από αυτό που έκανε, δεν θα το κάνει ποτέ ξανά», είπε ο Νετανιάχου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευνοούν στοχευμένες επιχειρήσεις στη Ράφα και εκφράζουν φόβους για το κατά πόσο είναι δυνατό να απομακρυνθούν τόσοι κάτοικοι πριν από μια επίθεση.
Παράλληλα συνεχίζονται οι συνομιλίες στην Αίγυπτο για την επίτευξη ανακωχής χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί πρόοδος, παρά μόνο προσδοκίες.
Η απάντηση του Ιράν
Ο αρχηγός του στόλου των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του Ιράν, ανέφερε σήμερα ότι η ισραηλινή παρουσία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντιμετωπίζεται από την Τεχεράνη ως «απειλή», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ εφόσον το κρίνει αναγκαίο.
Η Τεχεράνη έχει απειλήσει με αντίποινα για το πλήγμα στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, το οποίο αποδίδεται στο Ισραήλ. Κατά την επίθεση της 1ης Απριλίου σκοτώθηκαν επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δύο υψηλόβαθμων αξιωματικών, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών που είχε ήδη κλιμακωθεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
«Δεν αφήνουμε αναπάντητα τα πλήγματα που δεχόμαστε, αλλά δεν ενεργούμε βεβιασμένα στα αντίποινά μας», είπε ο Αλιρεζά Τανγκσιρί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
«Μπορούμε να κλείσουμε τα Στενά του Ορμούζ, αλλά δεν τον κάνουμε. Ωστόσο, αν ο εχθρός έρθει να μας αναστατώσει, θα επανεξετάσουμε την πολιτική μας», υπογράμμισε.
Περίπου το 1/5 του όγκου της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου διέρχεται καθημερινά από τα Στενά του Ορμούζ.
Κατά μέσο όρο 20,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών περνούσαν καθημερινά από τα Στενά του Ορμούζ στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Vortexa.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μια από τις τρεις αραβικές χώρες που εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ (2020), παρότι το Αμπού Ντάμπι διατηρεί επίσης διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με το Ιράν.
«Γνωρίζουμε ότι δεν έφεραν τους Σιωνιστές στα ΗΑΕ για οικονομικούς σκοπούς, αλλά για ζητήματα ασφαλείας και άμυνας. Είναι απειλή για εμάς», τόνισε ο αρχηγός του στόλου των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.
Η εμπλοκή της Τουρκίας
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα, προανήγγειλε ότι η Τουρκία θα επιβάλει σειρά νέων κυρώσεων κατά του Ισραήλ, επειδή η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιτρέπει ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «εδώ και αρκετό καιρό, η ανθρωπιστική βοήθεια παραδίδεται στη Γάζα με αλεξίπτωτα μέσω Ιορδανίας. Είχαμε υποβάλει το αίτημά μας να συμμετάσχουμε σε αυτή την επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας με τα φορτηγά αεροπλάνα της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Μάθαμε σήμερα ότι το αίτημα αυτό, το οποίο έγινε δεκτό με ικανοποίηση από τις ιορδανικές αρχές, απορρίφθηκε από το Ισραήλ».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για το Ισραήλ να εμποδίσει την προσπάθειά μας να παραδώσουμε από αέρος βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας που παλεύουν με την πείνα».
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, συνέχισε ο Χακάν Φιντάν, η Τουρκία αποφάσισε να λάβει μια σειρά νέων μέτρων κατά του Ισραήλ. Τα μέτρα αυτά, που εγκρίθηκαν από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «θα εφαρμοστούν βήμα προς βήμα χωρίς καθυστέρηση. Τα μέτρα αυτά θα κοινοποιηθούν στο κοινό από τους αρμόδιους θεσμούς μας. Τα μέτρα αυτά θα συνεχιστούν έως ότου το Ισραήλ κηρύξει κατάπαυση του πυρός και επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Ο Χακάν Φιντάν διευκρίνισε ακόμη ότι η βοήθεια που έχει έστειλε η Άγκυρα στην Αίγυπτο για να παραδοθεί στη Γάζα μέσω θαλάσσης και αέρος έχει ξεπεράσει τους 42 χιλιάδες τόνους, με την Τουρκία να είναι μία από τις δύο πρώτες χώρες που έστειλαν την περισσότερη βοήθεια στη Γάζα. Ήδη, το ένατο πλοίο που μεταφέρει βοήθεια για τη Γάζα, όπως είπε, βρίσκεται εν πλω.
«Υπό την ηγεσία του προέδρου μας, τηρήσαμε την πιο σωστή και θαρραλέα στάση. Σταθήκαμε στο πλευρό των Παλαιστινίων αδελφών μας. Προσπαθήσαμε ώστε η διεθνής κοινότητα και οι ισλαμικές χώρες να υιοθετήσουν κοινή στάση απέναντι στο Ισραήλ. Ήμασταν επιτυχείς από αυτή την άποψη», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών .
Η απάντηση του Ισραήλ
Το Ισραήλ θα απαντήσει στην «μονομερή παραβίαση» των εμπορικών συμφωνιών με την Τουρκία επιβάλλοντας τους δικούς του εμπορικούς περιορισμούς, προειδοποίησε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών μετά την απόφαση της Αγκυρας να περιορίσει τις εξαγωγές σειράς προϊόντων προς το Ισραήλ.
Ο Ίσραελ Κατζ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν «θυσιάζει και πάλι τα οικονομικά συμφέροντα του λαού της Τουρκίας για να υποστηρίξει την Χαμάς και εμείς θα απαντήσουμε αναλόγως».
Η Αγκυρα επέβαλε από σήμερα περιορισμούς στην εξαγωγή σειράς προϊόντων αντιδρώντας στον πόλεμο στην Γάζα και ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη οργή του τουρκικού πληθυσμού για την διατήρηση των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ.
«Η απόφαση αυτή θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το Ισραήλ να κηρύξει άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψει την διαρκή ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γάζα», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας.