Ισραηλινοί δημοσιογράφοι: Σχέδια εξτρεμιστών ισλαμιστών για χτύπημα στη Eurovision
Φιλοπαλαιστινιακοί ακτιβιστές έχουν ζητήσει να απαγορευθεί η συμμετοχή του Ισραήλ, λόγω του πολέμου στη Γάζα.
Για σχέδια ισλαμιστών εξτρεμιστών να βομβαρδίσουν το χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision στη Σουηδία τον επόμενο μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του Ισραήλ, κάνουν λόγο δημοσιογράφοι.
Πρόκειται για δημοσιογράφους από ένα ισραηλινό κανάλι που δήλωσαν ότι τους είπαν οι φρουροί του μεγαλύτερου τζαμιού στο Μάλμε -την πόλη που φιλοξενεί την εκδήλωση- ότι τρομοκράτες σχεδιάζουν να επιτεθούν στην αρένα όπου θα διεξαχθεί ο πενθήμερος διαγωνισμός.
Προσποιούμενοι τους μουσουλμάνους Βρετανούς τουρίστες, οι δημοσιογράφοι ισχυρίζονται ότι οι φρουροί ασφαλείας τους προειδοποίησαν να μην παρευρεθούν στην εκδήλωση καθώς θα «εκραγεί».
Ένας πρόσθεσε: «Μην πάτε εκεί, μην πάτε εκεί. Θα το ανατινάξουν». Το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι Keshet 12 ανέφερε την καταγεγραμμένη συνομιλία στους διοργανωτές της εκδήλωσης καθώς και στη σουηδική αστυνομία, η οποία διεξάγει τώρα έρευνα.
Χθες το βράδυ εκπρόσωπος της Eurovision δήλωσε ότι ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών που εκπροσωπούν τουλάχιστον 37 χώρες στην αρένα του Μάλμε, χωρητικότητας 15.000 θέσεων.
Φιλοπαλαιστινιακοί ακτιβιστές έχουν καλέσει τη Eurovision να απαγορεύσει το Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Γάζα.
Η 20χρονη Eden Golan, μια Ρωσοϊσραηλινή τραγουδίστρια, πρόκειται να εκπροσωπήσει το Ισραήλ.
Η Eurovision απαγόρευσε τη συμμετοχή στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά επιτρέπει στο Ισραήλ να διαγωνιστεί φέτος, παρά το γεγονός ότι το τραγούδι της συμμετοχής της Golan προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και πριν αρχίσει η προετοιμασία του φετινού διαγωνισμού.
Το τραγούδι της ονομαζόταν αρχικά October Rain και είχε ως στόχο να δώσει μια ισραηλινή οπτική στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που άφησε πίσω της σχεδόν 1.200 νεκρούς.
Όμως η Eurovision απαίτησε να ξαναγραφούν οι στίχοι με την αιτιολογία ότι αναφέρονταν ρητά στη σφαγή, γεγονός που παραβίαζε τη δέσμευση του διαγωνισμού για πολιτική ουδετερότητα.
Το τραγούδι περιελάμβανε τους στίχους «Δεν υπάρχει πια αέρας για να αναπνεύσεις» και «Ήταν όλα καλά παιδιά, το καθένα από αυτά», αλλά τα λόγια έχουν έκτοτε αλλάξει και το τραγούδι μετονομάστηκε σε Hurricane.
Δύο δημοσιογράφοι της Keshet 12 επισκέφθηκαν το Μάλμε, το οποίο έχει 50.000 μουσουλμάνους, τον τρίτο υψηλότερο αριθμό στη Σουηδία μετά τη Στοκχόλμη και το Γκέτεμποργκ.
Οι δημοσιογράφοι βρέθηκαν σε κατάσταση πολιορκίας στους δρόμους, καθώς μουσουλμάνοι πολίτες τους έβριζαν, τους έφτυναν και τους επιτέθηκαν ακόμη και μπροστά στην κάμερα όταν έμαθαν ότι ήταν Ισραηλινοί.