Κ. Χατζηδάκης: Συγκεκριμένες αποφάσεις και πολιτικές ήταν αυτές που έφεραν την Ελλάδα στο να έχει θετικές επιδόσεις στην ανάπτυξη
«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολουθώντας τους πολιτικούς αρχηγούς να διατυπώνουν τις απόψεις τους, διερωτήθηκα αν το όραμα της
«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολουθώντας τους πολιτικούς αρχηγούς να διατυπώνουν τις απόψεις τους, διερωτήθηκα αν το όραμα της ελληνικής αντιπολίτευσης με την εικόνα της μαυρίλας, την οποίαν όλοι ανεξαιρέτως παρουσίασαν, αν το όραμα της ελληνικής αντιπολίτευσης είναι να ξαναγυρίσει η Ελλάδα στο 2019. Και εν πάση περιπτώσει εδώ ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, μου φαίνεται στην πράξη έχει απομακρυνθεί απ’ αυτό το όραμα[…] τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ στην πράξη φαίνεται να εγκαταλείπει τα επιτεύγματα τα σπουδαία της περιόδου 2015 -2019, τώρα βρήκε το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Ανδρουλάκη να καταστήσει όραμά του την επιστροφή το 2019;» τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2025, στην ολομέλεια της Βουλής.
Σε άλλο σημείο τόνισε «[…] κάνετε κριτική σε μια κυβέρνηση η οποία συνδυάζει με έναν πολύ υγιή τρόπο τη δημοσιονομική σταθερότητα, τα πρωτογενή πλεονάσματα με την ανάπτυξη που είναι από τις υψηλότερες σε ολόκληρη την ΕΕ. Κριτική λοιπόν από τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά γι αυτό, δεν πρόκειται να δεχθούμε[…]».
«[…]κάτι τρίτο, το οποίο ακούστηκε και μάλιστα από ένα κόμμα που δεν το λες και της ακραίας Αριστεράς, ήταν ότι όσα επετεύχθησαν τα τελευταία χρόνια επετεύχθησαν περίπου αυτόματα. Κάποιος συνάδελφος μάλιστα, αυτός που υποστήριξε την άποψη αυτή, παρομοίωσε τη θετική εξέλιξη με τα δικά του ψάρια, τα οποία μεγαλώνουν κάθε μέρα. Αυτή η τοποθέτηση αγνοεί προφανώς τις τεράστιες αλλαγές που έχουν γίνει με τις μειώσεις φόρων, με τις διαδοχικές μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή εργασιακή νομοθεσία που υιοθετήσαμε[…] Συγκεκριμένες αποφάσεις και πολιτικές ήταν αυτές που έφεραν την Ελλάδα στο να έχει θετικές επιδόσεις στην ανάπτυξη[…]».
Σε αναφορά του για τον ΦΠΑ είπε «Ακούσαμε επίσης ακόμα μια φορά τη γνωστή πρόταση να μειωθεί ο ΦΠΑ. Τώρα την περίμετρο την ψάχνουμε. Ξεκινήσαμε με μια οριζόντια μείωση του ΦΠΑ[…] Μετά περιορίστηκε στα είδη πρώτης ανάγκης.Με μια διαφορά. Ποια είναι η διαφορά; Ότι στην Ισπανία και στην Πορτογαλία που εφαρμόστηκε, ειδικά η Ισπανία για αρκετούς μήνες είχε υψηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με την Ελλάδα που δεν εφαρμόστηκε και μετά την πήραν πίσω από τις αρχές Οκτωβρίου. Γιατί άραγε την πήραν πίσω; Γιατί βαρέθηκαν με τη φτήνια; Και είπα ρε παιδάκι μου να ξαναγυρίσουμε στην ακρίβεια. Κάποια στιγμή να κάνουμε σοβαρότερες τοποθετήσεις στη Βουλή των Ελλήνων[…]».
Ο κ. Χατζηδάκης περιέγραψε τι θα συνέβαινε στη χώρα αν υλοποιούνταν μερικές από τις προτάσεις που διατύπωσαν κόμματα της αντιπολίτευσης στην πενθήμερη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Προτάσεις όπως:
Να μην αποπληρώσουμε το δημόσιο χρέος επειδή είναι επαχθές και απεχθές. «Η μη αποπληρωμή του δημοσίου χρέους οδηγεί κατευθείαν στο γκρεμό. Οδηγεί στη χρεοκοπία. Δεν είναι προοδευτική πρόταση. Είναι εθνικά ανεύθυνη πρόταση. Όσο καιρό αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, τέτοιες κινήσεις δεν πρόκειται να δείτε», τόνισε ο υπουργός.
Να παρακάμψουμε τους νέους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες για τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Τα πρωτογενή πλεονάσματα που πετυχαίνουμε είναι στήριγμα της οικονομίας απέναντι σε διεθνώς αβέβαιους καιρούς. Στην Ευρωζώνη και ολόκληρο τον κόσμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που θυμήθηκε να κάνει αυτή την κριτική, είχε πετύχει ως κυβέρνηση πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς ανάπτυξη. Ενώ εμείς συνδυάζουμε πλεονάσματα, με δημοσιονομική σταθερότητα, και ρυθμούς ανάπτυξης, πολύ μεγαλύτερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», σημείωσε.
Να προχωρήσουμε σε μείωση των αμυντικών δαπανών και αύξηση του ΕΝΦΙΑ ώστε με αυτό τον τρόπο να ασκηθεί ουσιαστικότερη, κοινωνική πολιτική. «Αυτό δεν θα ήταν λύση, αλλά συνταγή επιστροφής στην κρίση. Και είναι κάτι που μετά από μια μακρά περίοδο βαθιάς κρίσης, δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ οι Έλληνες να συμβεί ξανά», υπογράμμισε ο κ Χατζηδάκης.
Ο υπουργός σημείωσε ωστόσο ότι κατά τη συζήτηση επισημάνθηκαν τρία υπαρκτά προβλήματα: η διεθνής πληθωριστική κρίση, το στεγαστικό πρόβλημα και το τραπεζικό ζήτημα και παρουσίασε την κυβερνητική πολιτική για αυτά, επισημαίνοντας τα εξής:
1.Πληθωρισμός. «Ο συσσωρευμένος πληθωρισμός πιέζει τα νοικοκυριά, και ακόμα περισσότερο τους ασθενέστερους. Πρώτοι το αναγνωρίζουμε και ποτέ δεν ξεχνάμε τα όσα έχει να διαχειριστεί καθημερινά κάθε νοικοκυριό. Ορθή η επισήμανση, λάθος η προσπάθεια να παρουσιαστεί το πρόβλημα ως αποκλειστικά ελληνικό, καθώς απασχολεί όλο τον πλανήτη, εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Και υπενθύμισε τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της κυβέρνησης που είχαν σαν αποτέλεσμα ότι η Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα κινήθηκε περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο: Καλάθι βασικών ειδών, πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για βασικά είδη, απαγόρευση εκπτώσεων σε προϊόντα που ανατιμήθηκαν, πύκνωση των ελέγχων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη ΔΙΜΕΑ, επιβολή αυστηρών προστίμων. Και φυσικά αυξήσεις των συντάξεων και των μισθών, και ιδιαίτερα του κατώτατου.
«Το πρόβλημα είναι σε αποκλιμάκωση και οι εκτιμήσεις δείχνουν πως διεθνώς περιορίζεται ο πληθωρισμός. Οι αυξήσεις μισθών, τόσο το 2025 όπως προκύπτει από τον Προϋπολογισμό, όσο και τα επόμενα χρόνια, θα κάνουν σχετικά καλύτερη την καθημερινότητα των νοικοκυριών. Το δύσκολο κομμάτι της κρίσης είναι πίσω μας. Και πάντως αυτή δεν αντιμετωπίζεται διεθνώς με μαγικές συνταγές, αλλά με στέρεες και υπεύθυνες πολιτικές», ανέφερε.
2.Στεγαστικό. Το πρόβλημα είναι πράγματι οξύ.Την περασμένη δεκαετία είχαμε πτώση των τιμών και των ενοικίων, προς όφελος των ενοικιαστών και επί ζημία των ιδιοκτητών, ενώ τώρα συμβαίνει το αντίθετο, σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Η χώρα μας για πολλά χρόνια δεν είχε στεγαστική πολιτική, η οποία επανεκκίνησε από το 2022, με διαφορετικούς πυλώνες: το πρόγραμμα «Σπίτι μου 1», και από τις αρχές του 2025 το «Σπίτι μου 2», μέσα από τα οποία 30.000 νέοι και νέα ζευγάρια θα αποκτήσουν δικό τους σπίτι με ευνοϊκούς όρους. Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω». Τα προγράμματα Κοινωνικής Αντιπαροχής που ξεκινούν. Τα στεγαστικά επιδόματα σε δεκάδες χιλιάδες οικονομικά ασθενέστερους. Τις παρεμβάσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση και τη Golden Visa. Τα κίνητρα για ιδιοκτήτες να διαθέσουν τις κατοικίες τους για μακροπρόθεσμες μισθώσεις. Και οι πρωτοβουλίες που ανακοινώνονται για τη συμβολή των τραπεζών στην αντιμετώπιση του ζητήματος».
3.Τραπεζικό. «Οι επισημάνσεις που ακούστηκαν έχουν κάποιες πλευρές δικαίου. Και πάλι όμως υπήρξε μια δημαγωγική και ακραία προσέγγιση», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. «Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να έχουμε από τη μία ένα υγιές τραπεζικό σύστημα και από την άλλη ένα τραπεζικό σύστημα, που θα λειτουργεί όντως υπέρ της οικονομίας και της κοινωνίας. Χωρίς να κάνει τους πολίτες να αισθάνονται αποκλεισμένοι από αυτό ή ακόμα περισσότερο θύματά του. Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις, που κλήθηκαν να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες από την τσέπη τους. Ο λαϊκισμός και εδώ δεν είναι λύση, αλλά επιδεινώνει το πρόβλημα».
Ο υπουργός υπενθύμισε τις παρεμβάσεις, που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση για την ένταση του ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών: χορήγηση δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα, στήριξη του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, υποχρεωτικό IRIS, νομοθετική παρέμβαση για μείωση των προμηθειών στις μικρές συναλλαγές κατά 50%, επιτάχυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού, αφορολόγητες τοποθετήσεις σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, δραστηριοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Και επιπλέον δέσμη μέτρων, που συνδυάζει την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις δικαιότερες προμήθειες και την ενεργότερη συμβολή των τραπεζών στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος.
«Υπάρχουν ακόμα ανοιχτές πληγές από την περασμένη δεκαετία, αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι θα προσχωρήσουμε στην ισοπέδωση και το μηδενισμό της αντιπολίτευσης», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης. Υπενθύμισε τις επιτυχίες και την πρόοδο των τελευταίων 5,5 ετών (ταχύτερη ανάπτυξη με έως και υπερδιπλάσιους ρυθμούς από την ΕΕ, η μεγαλύτερη μείωση ανεργίας και δημοσίου χρέους στην ΕΕ, η μεγαλύτερη αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών), που δεν είναι επιτυχίες μόνο της κυβέρνησης, αλλά όλων των Ελλήνων. «Είναι λυπηρό, την ώρα που η συλλογική εθνική προσπάθεια αναγνωρίζεται διεθνώς, αλλάζοντας την εικόνα και τις προοπτικές της πατρίδας μας, η αντιπολίτευση να προβάλλει συνεχώς τον κακό της εαυτό. Και να βγάζει το άγχος της μη τυχόν και νοιώσουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ένα ίχνος περηφάνειας, που η Ελλάδα έχει βγάλει επιτέλους το κεφάλι της από το νερό», σημείωσε ο υπουργός.
«[…] αρκετά πια με τις επιδείξεις κοινωνικής ευαισθησίας. Σάμπως εμείς δεν προερχόμαστε από τον λαό, όπως άλλοι; Δεν έχουμε ψηφοφόρους; Πολύ περισσότερους πάντως από τους δικούς σας […]» τόνισε σε άλλο σημείο.
Επιπλέον πρόσθεσε «[…] Η ανεργία έχει μειωθεί στα προ κρίσης επίπεδα. Και του χρόνου, μετά από 15 χρόνια θα είναι σε μονοψήφιο ποσοστό με 500.000 επιπλέον θέσεις εργασίας. Η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη μείωση του λόγου δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ. Πάνω από σαράντα πέντε ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση επενδύσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια, αύξηση 64% σε σταθερές τιμές. Δεν λογαριάζω τον πληθωρισμό. Και και ταυτόχρονα η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις εξαγωγές να έχουν υπερδιπλασιαστεί ως ποσοστό σε σχέση με το 2008. Και παράλληλα κάτι που φαντάζομαι θα ενοχλήσει αυτούς που τους διακόπτουν εδώ, μια και μιλάμε για τις τράπεζες, έχω τον πίνακα που δείχνει ότι σε σχέση με το 2019 από 143 δισεκατομμύρια καταθέσεις φτάσαμε πριν από λίγους μήνες στα 197 δισεκατομμύρια, 54 δισεκατομμύρια παραπάνω και τα τρία πέμπτα είναι καταθέσεις των νοικοκυριών[…] Και προσέξτε αυτά γιά τα οποία γκρινιάζετε και προσπαθείτε να τα παρουσιάσετε όλα μαύρα δεν ήταν μόνο επιτυχίες της κυβέρνησης, ήταν επιτυχίες όλων μας, ήταν επιτυχίες των Ελληνίδων και των Ελλήνων, των θυσιών τους και των προσπαθειών τους».
Επίσης, τόνισε ότι έχουμε αποφασίσει να μην ξοδεύουμε περισσότερα από όσα αντέχουμε. «Η πολιτική αυτή αποδίδει όχι μόνο διότι μεταφέρει ένα μήνυμα αξιοπιστίας στις αγορές και στους επενδυτές, αλλά και διότι εξοικονομεί χρήματα στους φορολογούμενους. Πέρυσι, αν δεν το ξέρετε ήδη, υπάρχουν κάποιοι που λένε “η επενδυτική βαθμίδα, κύριε Μητσοτάκη τρώγεται;”. Λοιπόν, ακούστε για όσα δανειστήκαμε πέρυσι, αφού πήραμε την επενδυτική βαθμίδα, επειδή δανειστήκαμε φθηνότερα, οι Έλληνες πολίτες θα πληρώσουν 800 εκατομμύρια λιγότερα σε βάθος δεκαετίας. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και το 2025. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρώπης με τον ταχύτερα μειούμενο χρέος και που έχει κατορθώσει να δανείζεται πια φτηνότερα από την Ιταλία και ακόμα και πριν από την κρίση της Γαλλίας μέχρι τα πενταετή ομόλογα φτηνότερα και από τη Γαλλία. Δεύτερη προτεραιότητα είναι οι παράλληλες προσπάθειες για τη μείωση των φόρων.Από τη μια πλευρά και η μείωση της φοροδιαφυγής από την άλλη, με τις διαδοχικές μειώσεις φόρων τα τελευταία χρόνια[…] Και βεβαίως, επειδή θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική και το 2025, πιστεύουμε ότι μέσα στη χρονιά θα υπάρξει παραπάνω δημοσιονομικός χώρος που θα μας επιτρέψει να προβούμε και σε άλλες μειώσεις φόρων για τους Έλληνες πολίτες[…] ».
«Η τρίτη προτεραιότητα είναι η στήριξη της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας» είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε ακόμα ότι «τέταρτον και τελευταίο: ενισχύουμε την κοινωνική πολιτική. Ο κατώτατος μισθός που έχει ανέβει από τα 650 στα 830 ευρώ τον Απρίλιο, με εισήγηση της υπουργού Εργασίας, θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Ο μέσος μισθός έχει ανέβει περίπου στα 1.445 ευρώ, mιλάω για την πλήρη απασχόληση και θα κινηθεί ανοδικά και το 2025. Και επειδή εμείς εκλεγήκαμε με δύο δεσμεύσεις 950 ευρώ κατώτατος μισθός το 2027 και 1500 ευρώ μέσος μισθός το 2027, καταλαβαίνετε ότι θα κάνουμε πράξη και με το παραπάνω τις δεσμεύσεις μας […]».
«Δεν είναι εποχές για νέα πειράματα, νέα λαϊκιστικά πειράματα. Δεν είναι εποχή για μαγικές συνταγές. Τις πληρώσαμε πανάκριβα. Είναι η εποχή της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας και του μέτρου» επεσήμανε στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Κωστής Χατζηδάκης.