Κ. Χατζηδάκης: Βολές κατά της αντιπολίτευσης – Εχουν γίνει τεράστιες αλλαγές στην οικονομία
Τρία είναι τα υπαρκτά προβλήματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών: η διεθνής πληθωριστική κρίση, το στεγαστικό πρόβλημα και το τραπεζικό ζήτημα. Ωστόσο, επισήμανε ότι υπήρξαν συγκεκριμένες αποφάσεις και πολιτικές που έφεραν την Ελλάδα στο να έχει θετικές επιδόσεις στην ανάπτυξη.
Το σχέδιο προϋπολογισμού υπερασπίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και το έργο της κυβέρνησης, μιλώντας για συγκεκριμένες αποφάσεις και πολιτικές που έφεραν την Ελλάδα στο να έχει θετικές επιδόσεις στην ανάπτυξη, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Διερωτήθηκα αν το όραμα της ελληνικής αντιπολίτευσης με την εικόνα της μαυρίλας, την οποίαν όλοι ανεξαιρέτως παρουσίασαν, αν το όραμα της ελληνικής αντιπολίτευσης είναι να ξαναγυρίσει η Ελλάδα στο 2019. Και εν πάση περιπτώσει εδώ ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, μου φαίνεται στην πράξη έχει απομακρυνθεί απ’ αυτό το όραμα», είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι «τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ στην πράξη φαίνεται να εγκαταλείπει τα επιτεύγματα τα σπουδαία της περιόδου 2015 -2019, τώρα βρήκε το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Ανδρουλάκη να καταστήσει όραμά του την επιστροφή το 2019;»
«Κάνετε κριτική σε μια κυβέρνηση η οποία συνδυάζει με έναν πολύ υγιή τρόπο τη δημοσιονομική σταθερότητα, τα πρωτογενή πλεονάσματα με την ανάπτυξη που είναι από τις υψηλότερες σε ολόκληρη την ΕΕ. Κριτική λοιπόν από τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά γι’ αυτό, δεν πρόκειται να δεχθούμε», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, που πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση με τις τοποθετήσεις της «αγνοεί προφανώς τις τεράστιες αλλαγές που έχουν γίνει με τις μειώσεις φόρων, με τις διαδοχικές μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή εργασιακή νομοθεσία που υιοθετήσαμε».
Τα τρία προβλήματα
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση δεν προχωρά στη μείωση του ΦΠΑ, ενώ αναγνώρισε «κάποιες πλευρές δικαίο σε όσα ακούστηκαν στη συζήτηση».
«Ναι, η Ελλάδα δεν είναι παράδεισος. Υπάρχουν μια σειρά από υπαρκτά προβλήματα τα οποία πρέπει να τα αναγνωρίσουμε και εμείς από την πλευρά μας και να συζητήσουμε και θέλω να αναφερθώ σε τρία προβλήματα, από αυτά που είναι η διεθνής πληθωριστική κρίση, το στεγαστικό πρόβλημα και το τραπεζικό ζήτημα».
Δημοσιονομική υπευθυνότητα
Ο υπουργός Οικονομικών εξηγώντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, είπε ότι η πρώτη είναι «να μην ξοδεύουμε περισσότερα από όσα αντέχουμε».
«Η πολιτική αυτή αποδίδει όχι μόνο διότι μεταφέρει ένα μήνυμα αξιοπιστίας στις αγορές και στους επενδυτές, αλλά και διότι εξοικονομεί χρήματα στους φορολογούμενους», είπε.
Και ως παράδειγμα έφερε την επενδυτική βαθμίδα, λέγοντας ότι χάρη σ’ αυτήν, «επειδή δανειστήκαμε φθηνότερα, οι Ελληνες πολίτες θα πληρώσουν 800 εκατομμύρια λιγότερα σε βάθος δεκαετίας. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και το 2025».
Και πρόσθεσε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρώπης με τον ταχύτερα μειούμενο χρέος και που έχει κατορθώσει να δανείζεται πια φτηνότερα από την Ιταλία και ακόμα και πριν από την κρίση της Γαλλίας μέχρι τα πενταετή ομόλογα φτηνότερα και από τη Γαλλία».
Ως δεύτερη προτεραιότητα περιέγραψε τις παράλληλες προσπάθειες για τη μείωση των φόρων, μαζί με τη μείωση της φοροδιαφυγής από την άλλη.
Οι άλλες δύο είναι η εξωστρέφεια και η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.
«Χρέος μας είναι από τη μία, να αποφύγουμε με κάθε τρόπο την αυταρέσκεια, τη θριαμβολογία και την αίσθηση πως δεν υπάρχουν πράγματι προβλήματα προς αντιμετώπιση. Και από την άλλη, να κλείσουμε τα αυτιά μας στο λαϊκισμό, που είναι το εθνικό καρκίνωμα, και να μείνουμε πιστοί στο δρόμο των σύγχρονων και αποτελεσματικών αλλαγών. Η μάχη αυτή είναι για την Ελλάδα και μαζί την κερδίζουμε κάθε μέρα».