Καιρός: Έρχονται νέα 40άρια στη Δυτική Ελλάδα – Το σύνδρομο του… βραστού βατράχου | in.gr
Ο καύσωνας δεν αποτελεί ακόμα παρελθόν – Τι είναι το σύνδρομο του
Μπορεί ο καύσωνας της εβδομάδας που μας πέρασε να μην άφησε ισχυρό το αποτύπωμά του, παρόλα αυτά φαίνεται πως ένα νέο κύμα ζέστης είναι προ των πυλών.
Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Μάλιστα, σε ανάρτησή του στο Facebook, επισημαίνει πως ο καύσωνας αποτελεί πλέον παρελθόν, τονίζει ωστόσο πως ο Ιούνιος θα συνεχίσει να κυλά με θερμοκρασίες 5 με 8 βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό, προβλέποντας πως έρχονται -αυτή τη φορά- τα πρώτα 40άρια στη δυτική Ελλάδα.
Μάλιστα, ο ίδιος χρησιμοποιεί σε υστερόγραφο το σύνδρομο του βραστού βατράχου για να εξηγήσει πώς προσαρμοζόμαστε στις νέες καιρικές συνθήκες.
Καλήμερα!
Ο καύσωνας αποτελεί πλέον παρελθόν ωστόσο ο Ιούνιος φαίνεται να κυλάει με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (περίπου 5-8 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά) και μάλιστα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας φαίνεται να έχουμε τα πρώτα σαραντάρια αυτή τη φορά στη δυτική Ελλάδα.
Αναμφισβήτητα ο φετινός Ιούνιος εξελίσσεται σαν ένας από τους θερμότερους μήνες. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη μια πρώτη εκτίμηση (όχι πρόγνωση ) για την συνέχεια του καλοκαιριού είναι οτι και οι επόμενοι μήνες θα είναι πιο ζεστοί από το κανονικό. Μάλιστα σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus οι μήνες Ιούλιος -Αύγουστος-Σεπτέμβρης παρουσιάζουν πάνω από 60% πιθανότητα να είναι πιο ζεστοί από τα φυσιολογικά επίπεδα.
Υ.Γ: Εάν ένας βάτραχος τοποθετηθεί σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, θα πεταχτεί αμέσως έξω. Ωστόσο, αν το βάλουμε σε νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και αρχίσουμε να το ζεσταίνουμε σταδιακά, ο βάτραχος θα αρχίσει να προσαρμόζει τη θερμοκρασία του σώματός του στο νέο περιβάλλον αντί να πηδήξει έξω. Ο βάτραχος δεν θα καταλάβει ότι το νερό βράζει, και όταν το κάνει, θα είναι πολύ αργά για να ξεφύγει. Πώς μεταφράζεται αυτή η μεταφορά στην καθημερινότητά μας; Η ουσία του συνδρόμου του βρασμού βατράχου είναι ότι όταν οι συνθήκες διαβίωσής μας επιδεινώνονται σταδιακά, προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις συνθήκες αντί να απαλλαγούμε από αυτές, έως ότου δεν είμαστε πλέον αρκετά δυνατοί για να ξεφύγουμε.