Καλεσμένος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο δείπνο Μητσοτάκη
Αναλυτικά το πρόγραμμα όπως το δημοσίευσε η προεδρία της Τουρκίας
Σε μια αναβάθμιση της τελευταίας στιγμής προχώρησε η τουρκική πλευρά αναφορικά με το δείπνο που πρόκειται να παραθέσει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους δεν θα είναι μόνο οι αρμόδιοι υπουργοί και συνεργάτες τoυ Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η τουρκική προεδρία κάλεσε στο δείπνο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, γεγονός που θεωρείται πως αποκαλύπτει τη θετική προσέγγιση που δείχνει η Άγκυρα στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα.
Το πρόγραμμα του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη και η συνάντηση με Ερντογάν:
Όπως είναι προγραμματισμένο το αεροσκάφος του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Εσενμπογά της Άγκυρας γύρω στις 15:20, όπου θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.
Η τουρκική προεδρία έχει αναρτήσει το πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο:
15:30 – Επίσημη Τελετή Υποδοχής του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη15:45 – Υποδοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη16:30 – Συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Από ελληνικής πλευράς στο δείπνο θα είναι παρόντες Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Κώστας Φραγκογιάννης, Άννα Μαρία Μπούρα, ο Έλληνας πρέσβης Θεόδωρος Μπιζάκης, Θεμιστοκλής Δεμίρης, Θάνος Ντόκος, Αριστοτελία Πελώνη, Κύρα Κάπη και ο εκτελών χρέη διερμηνέα πρέσβης Μύρων Νικολαϊδης.17:30 – Κοινή Συνέντευξη Τύπου18:15 – Επίσημο Δείπνο
Στο «μενού» των συνομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη θα υπάρχουν ζητήματα όπως τα προβλήματα των μειονοτήτων, οι διαφορές σε Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως και το πιθανό χρονοδιάγραμμα του τρόπου επίλυσης τους, η διαφωνία για τα θαλάσσια πάρκα, το ζήτημα της Μονής της Χώρας, το εμπόριο, ο τουρισμός και η διατήρησης των ήρεμων νερών στο Αιγαίο.
Στόχος της τουρκικής πλευράς είναι να θέσει όσα περισσότερα θέματα μπορεί. Ωστόσο αυτό που επιζητεί πολύ είναι η ενίσχυση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς και ιδιαίτερα στον οικονομικό, δηλαδή σε τομείς που εύκολα οι δύο χώρες μπορούν να τα βρουν.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν και τα τουρκικά ΜΜΕ, στο τραπέζι θα πέσουν επτά θέματα και πιο συγκρκιμένα:
Αύξηση του εμπορικού όγκου μεταξύ των δύο χωρών από 6 στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια και Ίδρυση Συμβουλίου Οικονομικής ΣυνεργασίαςΣυνεργασία στον τουρισμό και επέκταση μέτρου βίζαςΚοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσηςΣτενή συνεργασία κατά των φυσικών καταστροφών και υπογραφή συμφωνίαςΥποστήριξη έργων που θα φέρουν τη νεολαία και τους επιστήμονες των δύο χωρών πιο κοντάΥπογραφή συμφωνιών για την Υγεία και τις Ιατρικές ΕπιστήμεςΗ επιστροφή στην Τουρκία οθωμανικών νομισμάτων ιστορικής αξίας που βρέθηκαν σε κάποιους λαθρέμπορους ιστορικών αντικειμένων που συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία.
Πρόκειται, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα, οι δύο ηγέτες είχαν υιοθετήσει τη Διακήρυξη των Αθηνών, ενώ είχαν υπογραφεί 15 Μνημόνια συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τα ίδια πρόσωπα προϊδεάζουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να συζητηθούν όλα τα θέματα της διμερούς ατζέντας, ενώ αναμένεται να οριστεί και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, θετικής ατζέντας και Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Αναμένεται επίσης να επιβεβαιωθεί η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με τους δύο ηγέτες να συμπίπτουν επίσης και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον προσεχή Ιούλιο στην Ουάσιγκτον.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το μεσημέρι η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν με στόχο το θετικό κλίμα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
Βόρεια Μακεδονία: Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα επιμένει στο «Μακεδονία» Συμφωνία των Πρεσπών: Τι προβλέπει για την αλλαγή του ονόματος Η μικροβιακή αντοχή μπορεί να κάνει την πανδημία του κορωνοϊού «να μοιάζει με παιχνίδι»
Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις