Καθυστερήσεις στο έργο για την ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ – Οι 8 προσφορές, οι προσφυγές και ποια εταιρεία έμεινε εκτός
Οκτώ σχήματα-φορείς έχουν καταθέσει προσφορά σύμφωνα με πληροφορίες για τον μεγάλο διαγωνισμό ψηφιοποίησης των αρχείων της ΑΑΔΕ αξίας 40 εκατ. ευρώ, για το οποίον πέφτουν κυριολεκτικά…κορμιά. Αφού δύο σχήματα προσέφυγαν στην αναθέτουσα αρχή για τους όρους του διαγωνισμού, με το ένα μάλιστα να μένει…εκτός.
Όπως σας είχε ενημερώσει το mononews, οι εταιρείες Profile και Cosmos Business έχουν καταθέσει προσφυγή στην ΑΑΔΕ για τον διαγωνισμό, προφανώς διεκδικώντας καλύτερους όρους ή να ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή, κάνοντας ένσταση επί της διαδικασίας.
Τα υπόλοιπα σχήματα-εταιρείες που κατέθεσαν προσφορά είναι ο ΟΤΕ, η Uni Systems, το σχήμα «Vodafone – Indigital», η Ιnform, το σχήμα «Nova ICT – nvisionist» και η κοινοπραξία «Q&R – Μaster». Η Cosmos Business Systems είχε κατέβει μόνη της, και η Profile με την Geoanalysis.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχήμα της Profile έμεινε εκτός του διαγωνισμού, καθώς όπως λένε πηγές, δεν πληρούσε τα κριτήρια, ενώ η Cosmos παραμένει προς ώρας ανάμεσα στους ενδιαφερομένους.
Η διαδικασία βρίσκεται ακόμα στη φάση των προσφυγών, με τις εταιρείες να περιμένουν…υπομονετικά τις αποφάσεις, προκειμένου να μάθουν ποιοι θα είναι αυτοί που θα τρέξουν το έργο. Με την…μάχη να μοιάζει σκληρή, αφού είναι 7 ενδιαφερόμενοι (8 μαζί με την Profile που έμεινε εκτός), ενώ σύμφωνα με τη διαγωνιστική διαδικασία, η σύναψη της συμφωνίας θα είναι με έως 5 φορείς.
Το έργο έχει σημειώσει ήδη μεγάλες καθυστερήσεις, αφού τρέχει από τον Μάρτιο του 2023, ενώ από τις 15 Μαρτίου του 2023 με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Ακόμα δεν είναι γνωστό πότε θα ξεκολλήσει ο διαγωνισμός και ποιο θα είναι το πόρισμα από τις ενστάσεις, ωστόσο προς το παρόν δεν προχωράει κάτι, γεγονός που έχει προκαλέσει «δυσαρέσκεια» σε κυβερνητικά στελέχη, στην ΑΑΔΕ αλλά και στις εταιρείες, οι οποίες «μένουν από χρόνο» ως προς την ολοκλήρωση των έργων του RRF.
Σε τι αφορά ο διαγωνισμός
Αντικείμενο της συμφωνίας-πλαίσιο αποτελεί η ψηφιοποίηση μέρους του φυσικού (έγχαρτου) αρχείου των υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η υλοποίηση ενός Συστήματος Ψηφιακού Αποθετηρίου που θα παρέχει τη δυνατότητα διαχείρισης ψηφιακών εγγράφων στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς επίσης και η μεταφορά της σχετικής τεχνογνωσίας στην ΑΑΔΕ.
Σκοπός της υπηρεσίας είναι η ψηφιοποίηση και παράλληλα η δραστική μείωση του όγκου του υφιστάμενου φυσικού αρχείου της ΑΑΔΕ.
Eτσι ώστε αναμένεται να επιτευχθούν οι παρακάτω επιδιώξεις:
Βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη (ταχύτερα, και εξ αποστάσεως)
Ευκολότερη πρόσβαση σε αρχεία, ευκολότερη και αποτελεσματικότερη αποθήκευση και ανάκτηση πληροφοριών, ταυτόχρονα από διαφορετικούς χρήστες, χάρη στην άρση των χωρικών ή και χρονικών περιορισμών που αφορούν στη χρήση του αρχείου
Εξοικονόμηση φυσικού χώρου εναπόθεσης του αρχείου
Εξοικονόμηση κόστους (κόστος ανθρωποχρόνου του προσωπικού, κόστος ενοικίασης περιττών και πιθανώς ακατάλληλων χώρων γραφείου και αποθηκών, κόστος εκτυπώσεων, κόστος αναλωσίμων φωτοτυπικών μηχανημάτων, κ.ά.)
Μείωση του διοικητικού φόρτου και αύξηση της παραγωγικότητας του προσωπικού χάρη στη βελτίωση εσωτερικών διαδικασιών (π.χ. εργασίες ελέγχων κ.ά.)
Διαφάνεια, με ιχνηλασιμότητα όλων των κινήσεων που αφορούν στην ανάκτηση της πληροφορίας.
Βελτίωση των συνθηκών εργασίας στο περιβάλλον της ΑΑΔΕ
Βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής στο χώρο εργασίας
Ενίσχυση της ασφάλεια της πληροφορίας
Συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος με εξοικονόμηση χαρτιού
Στόχος του έργου είναι με την ολοκλήρωσή του να διασφαλιστεί η επιχειρησιακή συνέχεια της διαδικασίας ψηφιοποίησης των νέων εγγράφων περιλαμβανομένης της τεχνογνωσίας, της διαδικασίας και των μηχανογραφικών εργαλείων μέσω εκπαιδεύσεων, προκειμένου η ΑΑΔΕ να είναι σε θέση να ψηφιοποιεί και να αρχειοθετεί νέο ψηφιακό αρχείο βάσει κανόνων που θα θέσει η ίδια, χωρίς διατάραξη της υπηρεσιακής συνέχειας.
Στο πλαίσιο της υπηρεσίας προβλέπεται να σαρωθεί όγκος αρχείου που ανέρχεται σε περίπου 182.000.000 σελίδες, με απόκλιση 25% για όλη την Ελλάδα, εφόσον επαρκεί ο προϋπολογισμός του έργου ως προς τη θετική απόκλιση, εκ των οποίων το 15% από αυτές (27.300.000) επιπρόσθετα θα τεκμηριωθούν – θα εξαχθούν μεταδεδομένα.
Διαβάστε επίσης:
Εισήγηση – έκπληξη για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης – Τι ζητά ο Σταϊκούρας από Περιστέρι
Καθυστερήσεις στο έργο για την ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ – Οι 8 προσφορές, οι προσφυγές και ποια εταιρεία έμεινε εκτός | Ρεπορτάζ και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, την Πολιτική