Καζαμίας 2025: Πως θα είναι η Ελλάδα τους επόμενους 12 μήνες | Το Κουτί της Πανδώρας
Ο Καζαμίας, αυτό το παράξενο βιβλιαράκι με τις 1000+2 πληροφορίες που μοιάζουν άχρηστες, μέχρι να τις χρειαστείς.
Είμαι απ’ αυτούς που δεν τους πολυαρέσουν τα Χριστούγεννα και πάντα βγάζω γκρίνια. Το όλο κλίμα με τα συνεχή ψώνια, τα μόνιμα χαμόγελα και τα λαμπάκια που προκαλούν επιληψία, ανάβουν τα δικά μου τα λαμπάκια.
Ωστόσο, αν κάτι απολάμβανα πραγματικά στις γιορτές ήταν και είναι ο Καζαμίας. Αυτό το παράξενο βιβλιαράκι με τις 1000+2 πληροφορίες που μοιάζουν άχρηστες, μέχρι να τις χρειαστείς.
Και φυσικά είναι γεμάτος με υπέροχες προβλέψεις! Ας δούμε τι μπορεί να συμβεί τη χρονιά που έρχεται. Ή και να μη συμβεί.
Ιανουάριος: Ο Ιανουάριος ξεκινά με τη γνωστή κατάθλιψη που ακολουθεί τις γιορτές, αυτό το after party depression που λένε. Η Ελλάδα βρίσκεται σε συλλογική «οικονομική καραντίνα», αποφεύγοντας τις καφετέριες και τις ταβέρνες, ενώ τα social media γεμίζουν από φωτογραφίες με λογαριασμούς ρεύματος κι αερίου σε περίοπτη θέση με hashtags όπως #λογαριασμός_τέρας #ΔΕΗ_μου_λείπεις (όχι).
Την ίδια στιγμή, οι έμποροι ανακοινώνουν τις πρώτες εκπτώσεις της χρονιάς, αλλά με έναν όρο: οι αγορές γίνονται αποκλειστικά σε άτοκες δόσεις με αποπληρωμή το 2050. Ο Υπουργός Οικονομικών δηλώνει με χαμόγελο πως «οι φόροι είναι σαν τις βασιλόπιτες: αν τους μοιράσεις καλά, όλοι θα πάρουν ένα κομμάτι». Όσοι δεν έχουν τέτοια θέματα, κλαίνε για τα κιλά των γιορτών τρώγοντας τα τελευταία μελομακάρονα.
Φεβρουάριος: Ο μήνας των ερωτευμένων βρίσκει τους Έλληνες διχασμένους: κάποιοι ψάχνουν προσφορές στα σούπερ μάρκετ για σοκολάτες σε σχήμα καρδιάς (με ημερομηνία λήξης 2023) και κάποιοι άλλοι ψάχνουν… λογιστή για να τους βοηθήσει με την φορολογική δήλωση.
Η κακοκαιρία «Νεφέλη 2.0» φέρνει τα πάνω κάτω στη χώρα, με το χιονόνερο να παραλύει τα πάντα από τη Λαμία και πάνω, ενώ στην Αθήνα, χιλιάδες οδηγοί εγκλωβίζονται στην Αττική Οδό, επειδή δεν πίστεψαν για άλλη μια φορά το μήνυμα του 112.
Νέες λύσεις θέρμανσης εμφανίζονται, όπως παρακολούθηση των τιμών της ΔΕΗ για να ανέβει η πίεση, ενώ οι δήμοι ανακοινώνουν πρωτοβουλίες όπως η παροχή θερμαινόμενων χώρων, όπου αντί για καλοριφέρ θα υπάρχουν οθόνες που θα δείχνουν «MasterChef».
Μνημόσυνα και κηδείες που σερβίρουν κονιάκ είναι το νέο trend στις εξόδους. Εγκρίνεται η νέα φορολογία στα «σπιτικά γλυκά», καθώς μελέτες έδειξαν πως το μελομακάρονο που περισσεύει από τα Χριστούγεννα αυξάνει τις θερμίδες και προκαλεί ενεργειακή σπατάλη.
Μάρτιος: Ο Μάρτιος ξεκινά με εθνική αισιοδοξία, αλλεργίες και νέες αυξήσεις στα διόδια. Η 25η Μαρτίου πλησιάζει, όλοι περιμένουν να φάνε μπακαλιάρο σκορδαλιά και το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει νέο πιλοτικό πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας, με το οποίο τα φώτα στους δρόμους θα ανάβουν μόνο όταν οι οδηγοί κορνάρουν.
Εγκαινιάζεται το νέο project «Ηλεκτρονικά Ραβασάκια Ευτυχίας», με τα οποία οι πολίτες θα λαμβάνουν SMS με το μήνυμα:
«Μην ανησυχείς για τα χρέη σου, είναι καιρός για χαμόγελα!». Ταυτόχρονα, ανακοινώνεται νέο επίδομα για την αντιμετώπιση του στρες από τις συνεχείς ανακοινώσεις για νέα μέτρα. Στην παρέλαση όλα κυλούν ομαλά και γίνονται πτήσεις με παλαιότερα αεροσκάφη για να τσεκαριστεί η μνήμη των Ελλήνων. Όσοι τα θυμούνται, παίρνουν έναν επιπλέον λαχνό για την φορολοταρία.
Απρίλιος: Η Σαρακοστή κορυφώνεται και το Πάσχα φέρνει ελπίδα για ανάσταση. Μια ανάσταση, γενικά. Το αρνί γίνεται είδος πολυτελείας, με αποτέλεσμα πολλοί να καταφεύγουν σε… κοτόπουλο φούρνου (με πατάτες, για να μην ξεχνιόμαστε). Με τις εξετάσεις να πλησιάζουν, οι μαθητές εύχονται τα θέματα να είναi όσο πιο μακριά γίνεται από την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, φοβούμενοι μήπως τους ζητηθεί να αναλύσουν… τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Οι καμπάνες της Ανάστασης χτυπούν με χρονόμετρο για το συμβόλαιο τηλεθέασης με τα μεγάλα κανάλια. Οι πιστοί περιμένουν το Άγιο Φως, το οποίο φτάνει με drone, αλλά καθυστερεί λόγω υπερφόρτωσης παραγγελιών από e-shops.
Ανακοινώνεται ειδικό «φορολογικό πακέτο Πάσχα» που περιλαμβάνει χαράτσι σε τσουρέκια και κόκκινα αυγά. Η αντιπολίτευση απαντάει δυναμικά, προτείνοντας «πράσινα αυγά» για μια οικολογική Πασχαλιά.
Μάιος: O μήνας των λουλουδιών και του ΕΝΦΙΑ. Ξεκινούν οι πρώτες συζητήσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές σε πάρκα με σκηνές στα συντριβάνια. Πολιτική θύελλα, με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ανακοινώνει ότι θα αλλάξει το όνομά του για να ξεπεράσει την«τοξικότητα του παρελθόντος» και το νέο όνομα που προτείνεται είναι «ΣΥΝ-Πολίτες της Ελπίδας», αλλά δημιουργεί άμεση σύγχυση καθώς όλοι νομίζουν ότι πρόκειται για ΜΚΟ.
Στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί πανικός όταν αποκαλύπτονται νέες υποκλοπές κι αυτή τη φορά οι μαγνητοφωνήσεις δείχνουν τους βουλευτές να κάνουν μυστικά πάρτι για να αποφύγουν τις κομματικές υποχρεώσεις. Η ηγεσία προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα μοιράζοντας συλλεκτικές κασέτες με τις ομιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου.
Οι βουλευτές που αποχωρούν, δημιουργούν νέο πολιτικό σχηματισμό με το όνομα «Φωνή Λογικής», όμως τα μέλη δεν μιλούν μεταξύ τους, αφού διαφωνούν ακόμη και για το ποιος θα αγοράσει τον καφέ στο πρώτο συνέδριο. Ο Λεβαδειακός κατακτά το κύπελλο Ελλάδος.
Ιούνιος: Η ζέστη του καλοκαιριού δεν σταματά τη διάλυση της αντιπολίτευσης και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεσπά νέο κύμα αποχωρήσεων, με τα στελέχη να δημιουργούν μικρότερες ομάδες όπως «Προοδευτική Αριστερά των Αριστερών», «Αριστεροί για την Κεντροδεξιά» και «Αντι-Αντιμνημονιακοί».
Στο ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος προσπαθεί να ενώσει το κόμμα διοργανώνοντας καλοκαιρινό beach party με τίτλο «Ο Ανδρέας στην Παραλία», που όμως, καταλήγει σε φιάσκο, όταν οι παρευρισκόμενοι τσακώνονται για το ποιος θα χορέψει πρώτος το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας για τον Άκη.
Η ηγεσία, σε μια προσπάθεια να δώσει νέο αέρα, ανακοινώνει αλλαγή συμβόλου: ο παραδοσιακός πράσινο ήλιος γίνεται πλέον… πράσινος φραπές, ως ένδειξη στήριξης στην καθημερινότητα του Έλληνα. Οι επιχειρηματίες στα νησιά βρίσκουν νέα έσοδα χρεώνοντας επιπλέον για τον ίσκιο. Πλέον το ενδιαφέρον μονοπωλούν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων.
Ιούλιος: Ο Ιούλιος, ο μήνας των διακοπών! Για τους τουρίστες… Κάθε τετραγωνικό γίνεται AirBnB κι όλοι έχουν αρχίσει να δουλεύουν στον τουρισμό σε κάθε άκρη της Ελλάδας. Παράλληλα εφαρμόζεται το νέο πρόγραμμα «Διακοπές για Όλους», στο οποίο οι δικαιούχοι λαμβάνουν κουπόνια για δωρεάν πρόσβαση σε δημόσιες βρύσες.
Πυρκαγιές δεν υπάρχουν πολλές, δεν έμειναν και πολλά για κάψιμο, άρχισε η ανοικοδόμηση. Η Κυβέρνηση κατεβαίνει σε πορεία διαμαρτυρίας για τους πυροσβέστες που προσέλαβε, αλλά δεν υπάρχουν πυρκαγιές για να πάνε. Οι πόλεις αδειάζουν σε μια προσπάθεια των κατοίκων να γλιτώσουν από τους λογαριασμούς του κλιματιστικού.
Αύγουστος: Ζέστη. Κουφόβραση. Καύσων.
Σεπτέμβριος: Οι διακοπές τελειώνουν, τα σχολεία ανοίγουν, οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία με βαριά καρδιά, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές με άδεια πορτοφόλια και οι αναπληρωτές οργανώνονται νοικιάζοντας τροχόσπιτα, βανάκια και σκηνές ώστε να έχουν να μείνουν στις περιοχές που θα κληθούν να διδάξουν. Η Κυβέρνηση ανακοινώνει πως δεν θα πάρει αναπληρωτές, αφού θα λειτουργήσει η Τελεκπαίδευση.
Οι αναπληρωτές δουλεύουν διπλοβάρδιες να ξεχρεώσουν τα τροχόσπιτα. Ξεκινά το πρόγραμμα «Ελλάδα 5.0», η χώρα υπόσχεται να γίνει πρωτοπόρος στην τεχνητή νοημοσύνη, με τη δημιουργία του πρώτου ρομποτικού δημάρχου στον κόσμο με στόχο την αντικατάσταση γνωστών δημάρχων.
Οκτώβριος: Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας των εκλογών, αλλά αυτές δεν γίνονται γιατί από τις διασπάσεις κανείς δε συγκεντρώνει αρκετά άτομα για να συμπληρώσει τα ψηφοδέλτια.
Οι προτάσεις για συγχώνευση ανάμεσα στα κόμματα προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και πέφτει στο κενό, καθώς κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει αν θα ονομάζονται «Ενωτική Πλατφόρμα» ή «Πλατφόρμα Ενότητας».
Η Κυβέρνηση συνεχίζει μέχρι να βρεθεί αντίπαλος. Στα δελτία ειδήσεων, το κύριο θέμα είναι η ξαφνική άνοδος της θερμοκρασίας, τα social media γεμίζουν με memes που κατηγορούν τον Οκτώβριο ότι προσπαθεί να γίνει Ιούλιος. Παράλληλα, η Κυβέρνηση ανακοινώνει σχέδιο «Ενεργειακή Ασπίδα» με το οποίο κάθε νοικοκυριό λαμβάνει κουπόνια για δωρεάν κουβέρτες.
Νοέμβριος: Πρώτες βροχές και πρώτα κρύο, ο κόσμος αρχίζει να κλείνεται στα σπίτια του, αναζητώντας ζεστασιά και Netflix για να δει Παπακαλιάτη. Στο ΠΑΣΟΚ, βγαίνει στη δημοσιότητα ότι το κόμμα επένδυσε ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του σε… NFTs του πράσινου ήλιου, τα οποία όμως χάνουν την αξία τους εν μία νυκτί.
Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο όταν ένας βουλευτής ζητάει να καταργηθούν οι συνεδριάσεις και να γίνονται όλα μέσω group chat. Ξεκινά η νέα εκδοχή του Master Chef με τους διαγωνιζόμενους να προσπαθούν να φτιάξουν το καλύτερο πιάτο με τα φθηνότερα υλικά ή και χωρίς καθόλου υλικά. Το «Survivor στην Αθήνα» δεν είχε μεγάλη επιτυχία, αφού οι τηλεθεατές μπέρδευαν τους παίκτες με πραγματικούς άστεγους και ψήφιζαν λάθος. Η τιμή του πετρελαίου πλησιάζει αυτή του χρυσού.
Δεκέμβριος: Ο μήνας των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι πόλεις στολίζονται, τα μαγαζιά γεμίζουν με κόσμο και οι άνθρωποι ξοδεύουν όσα δεν έχουν (για να ξεχάσουν όσα έχουν).
Οι ευχές για το νέο έτος είναι πολλές κι αισιόδοξες, αφού όλοι ελπίζουν ότι το 2026 θα είναι καλύτερο από το 2025. Η αντιπολίτευση ενώνεται σε μια σπάνια στιγμή συναίνεσης, όταν προτείνει να ανακηρυχθεί η χώρα σε «Ελλάδα της Υπομονής», με το αίτημα να γίνεται δεκτό από την Κυβέρνηση, υπό τον όρο ότι θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές του 2026.
Και κάπως έτσι ολοκληρώνεται ο Καζαμίας 2025. Αργίες δεν υπάρχουν, αφού θα εφαρμόζεται η 26ωρη εργασία, με τον δανεισμό ωρών από επόμενες μέρες. Το 2025 έκλεισε όπως ακριβώς άνοιξε: με υποσχέσεις για ένα καλύτερο αύριο και έναν λαό που, παρά τις πληγές του, συνέχιζε να βρίσκει αφορμές για γέλιο.
Η Ελλάδα του 2025 παρέμεινε μια χώρα που γελούσε για να μην κλάψει και οι πολίτες συνέχιζαν να ζουν ανάμεσα σε αστεία και τραγωδίες, κάνοντας τους λογαριασμούς της ζωής τους να μοιάζουν με εκείνους της ΔΕΗ: δυσανάγνωστους και παράλογους.
Καλή Χρονιά (μάλλον)!
Ειδήσεις σήμερα:
Αράχωβα: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ευθύνονται για τις ουρές χιλιομέτρων
Χάντσον Μικ: Νεκρός ο 16χρονος ηθοποιός – Έγινε γνωστός από την ταινία Baby Driver
Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Ισχυρές βροχές και χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες
Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr