Κίνα: Οι οικονομικές προκλήσεις για το 2025 – Οικονομικός Ταχυδρόμος
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη καλείται να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης
Για την Κεντρική Διάσκεψη Οικονομικής Συνεργασίας συγκεντρώθηκαν οι ηγέτες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Στο τραπέζι θα γίνει η ανασκόπηση των επιδόσεων της κινεζικής οικονομίας το 2024 αλλά και ο σχεδιασμός για την χρονιά που έρχεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Economist.
Η Κίνα έχει πατήσει φρένο φέτος λόγω της σοβαρής κρίσης ακινήτων, του υψηλού χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αδύναμης καταναλωτικής ζήτησης. Οι εξαγωγές, ένα από τα λίγα φωτεινά σημεία, θα μπορούσαν σύντομα να αντιμετωπίσουν δασμούς των ΗΠΑ άνω του 60%, εάν ο Τραμπ τηρήσει τις δεσμεύσεις της προεκλογικής του εκστρατείας.
Κίνα: Περνά στην αντεπίθεση – Το ομόλογο μαμούθ και ο κρυφός άσσος της ανάπτυξης
Η χρονιά που πέρασε και τα σχέδια για το 2025
Οι λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο ήταν 3% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, κάτω από τις προσδοκίες, ακόμη και πριν από την προσαρμογή για τον πληθωρισμό. O Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε μόνο κατά 0,2% την ίδια περίοδο. Και τα δύο στατιστικά στοιχεία αντανακλούν τη χρόνια επιφυλακτικότητα των νοικοκυριών. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη δεν έχει ανακάμψει ποτέ από την κατάρρευσή της κατά τη διάρκεια lockdown την άνοιξη του 2022.
Υπολογισμοί της Citigroup δείχνουν ότι τόσο υψηλοί δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν κατά 2,4% τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας,
Οι εξαγωγές και οι επενδύσεις στη μεταποίηση, οι οποίες βοήθησαν να στηριχθεί η οικονομία το 2024, αντιμετωπίζουν την προοπτική ενός νέου εμπορικού πολέμου με την Αμερική. Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Κίνα με δασμούς ύψους 60% ή και υψηλότερους. Μετά τη νίκη του, δήλωσε ότι θα επιβάλει επιπλέον 10% εάν η Κίνα δεν κάνει περισσότερα για να περιορίσει τη ροή της φαιντανύλης, ενός συνθετικού οπιοειδούς που παρασκευάζεται από χημικές πρόδρομες ουσίες που συχνά προέρχονται από τη χώρα. Ορισμένοι σχολιαστές στην Κίνα ήλπιζαν ότι η απειλή του 10% αντικατέστησε την προηγούμενη, μεγαλύτερη. Αλλά ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η ποινή για τη φαιντανύλη θα συμπληρώσει τους «πρόσθετους δασμούς» και όχι θα τους υποκαταστήσει. Υπολογισμοί της Citigroup που έγιναν εκ των υστέρων, δείχνουν ότι τόσο υψηλοί δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν κατά 2,4% τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας, αν η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να αμβλύνει το πλήγμα.
Οι συμμετέχοντες στο Κεντρικό Συνέδριο Οικονομικής Εργασίας καλούνται να λύσουν το πρόβλημα. Να βρουν τρόπο να τονώσουν τις δαπάνες πριν ξεκινήσει ο εμπορικός πόλεμος και όταν και εάν επιβληθούν οι δασμοί να αμβλύνουν το πλήγμα στη ζήτηση.
Τα μαθήματα από το 2008
Το 2008, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Κίνα είχε μπροστά τις αγορές στις οποίες κατευθυνόταν οι εξαγωγές της οι οποίες κατέρρευσαν. Αλλά η οικονομία της εξακολουθούσε να αναπτύσσεται ζωηρά, χάρη στις προσπάθειες διάσωσης της κυβέρνησης. Η χώρα έδωσε κίνητρα που τόνωσαν έντονα τη ζήτηση, οι κρατικές τράπεζες άνοιξαν την κάνουλα των δανείων και οι κρατικές επιχειρήσεις αύξησαν τις δαπάνες τους.
Σήμερα όμως οι προσπάθειες της χώρας φαίνεται να έχασαν το τρένο. Το Πεκίνο μείωσε σταδιακά τα επιτόκια, το κόστος των ενυπόθηκων δανείων και τις απαιτήσεις για τα αποθεματικά των τραπεζών. Αλλά η ζήτηση για δάνεια παρέμεινε αδύναμη. Για να αποκαταστήσει την πίστη στην αγορά ακινήτων, το κράτος προέτρεψε τις τράπεζες να δανείσουν σε μια «λευκή λίστα» με υποτιθέμενα βιώσιμα έργα κατασκευής κατοικιών. Οι τράπεζες, ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικές. Τον Μάιο η κεντρική τράπεζα προσέφερε έως και 300 δισ. γιουάν (41 δισ. δολάρια) σε φθηνή αναχρηματοδότηση σε κρατικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να αγοράσουν απούλητα ακίνητα και να τα μετατρέψουν σε προσιτές κατοικίες. Η απορρόφηση ήταν πενιχρή: λιγότερο από 15% μέχρι τις 23 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την Huatai, μια εταιρεία κινητών αξιών.
Η διαρθρωτική μεταρρύθμιση από την πλευρά της προσφοράς
Ένας λόγος για τον οποίο τα κίνητρα δεν έπιασαν τόπο σε αυτή την ύφεση είναι ότι στο παρελθόν υπερέβαλαν τα όρια. Η πιστωτική έκρηξη μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση άφησε την Κίνα με υψηλά χρέη, πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και εκατομμύρια απούλητα διαμερίσματα. Ο Σι Τζινπίνγκ όταν ανέλαβε την εξουσία το 2012 ήταν αποφασισμένος να μην επαναλάβει το λάθος. Όταν το 2015 η οικονομία είχε προβλήματα επινόησε ένα νέο σύνθημα, τη «διαρθρωτική μεταρρύθμιση από την πλευρά της προσφοράς», η οποία έδωσε έμφαση στη μείωση της βιομηχανικής παραγωγικής ικανότητας, στη μείωση των αποθεμάτων ακινήτων και στη μείωση του εταιρικού χρέους -συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων των οιονεί εταιρικών οχημάτων που χρηματοδοτούνται από τις τοπικές κυβερνήσεις.
Παρόμοιο πνεύμα κινητοποίησε την μεταγενέστερη πολιτική του, γνωστή ως «τρεις κόκκινες γραμμές», η οποία επέβαλε αυστηρά όρια δανεισμού στους κατασκευαστές ακινήτων, ωθώντας πολλούς από αυτούς σε πτώχευση μετά το 2021.
Ανεξάρτητα από τις αρετές της, αυτή η νοοτροπία εμπόδισε τις προσπάθειες της Κίνας να αναζωογονήσει την οικονομία το 2024. Αν και η κεντρική κυβέρνηση αύξησε τον δανεισμό της, συνέχισε να επιβάλλει οικονομική πειθαρχία σε πολλές υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις. Οι τράπεζες είναι επίσης επιφυλακτικές όσον αφορά τη χορήγηση δανείων σε εργολάβους που είναι εισηγμένοι σε λευκή λίστα, επειδή ανησυχούν ότι θα δεχθούν πλήγμα εάν τα δάνεια γίνουν μη εξυπηρετίσιμα.
Ζήτηση vs πειθαρχία
Για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους του επόμενου έτους, οι κυβερνήτες της Κίνας θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην ενθάρρυνση της ζήτησης έναντι της επιβολής πειθαρχίας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αποδέχονται πλέον αυτό το γεγονός. Τον Νοέμβριο το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στις τοπικές κυβερνήσεις να εκδώσουν πρόσθετα ομόλογα για να αντικαταστήσουν «κρυφές» υποχρεώσεις ύψους 10 τρισ. γιουάν, οι οποίες κατέχονται κυρίως από χρηματοδοτικά οχήματα που δημιουργήθηκαν για να αποφύγουν τα όρια δανεισμού. Αυτό θα μειώσει το κόστος δανεισμού τους. Και, όπως επεσήμανε ο Adam Wolfe της Absolute Strategy Research, το 2025 θα απελευθερώσει περίπου 1,2 τρισ. γουάν που προηγουμένως αφιέρωναν για την αναχρηματοδότηση αυτού του χρέους.
Επιπλέον σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters η Κίνα σχεδιάζει να βγει στις αγορές εκδίδοντας ειδικά ομόλογα αξίας 411 δισ. δολαρίων ( 3 τρισ. γουάν)για να ενισχύσει τα δημοσιονομικά κίνητρα και να τονώσει την ανάπτυξη. Τα κεφάλαια που στοχεύει να προσελκύσει είναι τριπλάσια από τις εκδόσεις του 2024, καθώς το Πεκίνο κινείται για να αμβλύνει το πλήγμα από την αναμενόμενη αύξηση των αμερικανικών δασμών στις κινεζικές εισαγωγές όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.
Στροφή της πολιτικής
Η στροφή της πολιτικής ήταν επίσης εμφανής στο Κεντρικό Συνέδριο Οικονομικής Εργασίας. Η ανάγκη «σθεναρής ενίσχυσης της κατανάλωσης» και επέκτασης της εγχώριας ζήτησης απαριθμήθηκε ως το πρώτο από τα εννέα καθήκοντα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, υπερβαίνοντας τον στόχο της βιομηχανικής αναβάθμισης που έχει υπογράψει ο Σι. Και αφού εμφανίστηκε σε κάθε επίσημη έκθεση της διάσκεψης από το 2015, ο όρος «διαρθρωτική μεταρρύθμιση από την πλευρά της προσφοράς» φέτος έλαμψε δια της απουσίας του.
Συνεπώς, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προσδιορίσει τη σωστή προτεραιότητα. Αλλά πώς σκοπεύουν να την επιτύχουν; Μπορεί να βοηθηθούν από μια εκκολαπτόμενη σταθεροποίηση της αγοράς κατοικίας. Οι πωλήσεις νέων οικιστικών ακινήτων αυξήθηκαν λίγο σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, η πρώτη αύξηση εδώ και τρία και πλέον χρόνια, εξαιρουμένης μιας εκτίναξης στις αρχές του 2023 μετά την εγκατάλειψη των ελέγχων για τις κατοικίες . Οι τιμές φαίνεται επίσης να εξομαλύνονται. Αυτό μπορεί να δώσει κάποιο μέτρο εμπιστοσύνης στους καταναλωτές των οποίων ο πλούτος είναι δεσμευμένος σε κατοικίες.
Η κυβέρνηση φαίνεται επίσης αποφασισμένη να επεκτείνει το πρόγραμμα ανταλλαγής, το οποίο ενθαρρύνει τα νοικοκυριά να αναβαθμίσουν τα αυτοκίνητά τους, τα ψυγεία, τα κλιματιστικά και άλλες συσκευές σε νεότερα μοντέλα.
Η πολιτική αυτή κατάφερε να αυξήσει τις λιανικές πωλήσεις οικιακών συσκευών κατά πάνω από 22% το Νοέμβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Σε μια περαιτέρω προσπάθεια να κάνουν τους ανθρώπους να αποταμιεύουν λιγότερο και να ξοδεύουν περισσότερο, οι ηγέτες της Κίνας υποσχέθηκαν να αυξήσουν τις συντάξεις και τις επιδοτήσεις για την ασφάλιση υγείας.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι το ευρύ δημοσιονομικό έλλειμμα της κυβέρνησης θα μπορούσε να αυξηθεί σχεδόν κατά 2% του ΑΕΠ το 2025. Το επόμενο έτος η Κίνα πρέπει να αυξήσει τις εγχώριες δαπάνες χρησιμοποιώντας μέτρα που έχει παραμελήσει στο παρελθόν.
Οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας
Η Παγκόσμια Τράπεζα αύξησε την Πέμπτη τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2024 και το 2025, αλλά προειδοποίησε ότι η υποτονική εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, μαζί με τους αντίθετους ανέμους στον τομέα των ακινήτων, θα συνεχίσουν να την επιβαρύνουν το επόμενο έτος.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αγωνίστηκε φέτος, κυρίως λόγω της κρίσης των ακινήτων και της χλιαρής εγχώριας ζήτησης.
Η αναμενόμενη αύξηση των αμερικανικών δασμών στα προϊόντα της, όταν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, μπορεί επίσης να πλήξει την ανάπτυξη.
Χάρη στην επίδραση της πρόσφατης χαλάρωσης της πολιτικής και της βραχυπρόθεσμης ενίσχυσης των εξαγωγών, η Παγκόσμια Τράπεζα βλέπει την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας στο 4,9% φέτος, από την πρόβλεψή της του Ιουνίου για 4,8%.
Αν και η ανάπτυξη για το 2025 αναμένεται επίσης να μειωθεί στο 4,5%, αυτό εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας για 4,1%.