ΚΟΣΜΟΣ: Η κλιματική κρίση θα επηρεάσει και φέτος την ελληνική οικονομία
«Οι επιπτώσεις ενδεχόμενων φυσικών καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική κρίση» είναι ένας από τους κινδύνους που ανέδειξε ο Διοικητής της Τράπεζας
«Οι επιπτώσεις ενδεχόμενων φυσικών καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική κρίση» είναι ένας από τους κινδύνους που ανέδειξε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, σχολίασε ο εκπρόσωπος του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ .
Χαρακτήρισε μάλιστα την κλιματική κρίση «τον πλέον βέβαιο, οριζόντιο και κρίσιμο για τη σταθερότητα της εθνικής οικονομίας και κυρίως την κοινωνική ευημερία και συνοχή».
Ο ΚΟΣΜΟΣ θέτει ως πρόκληση για την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση το υψηλό κόστος της ενέργειας και τονίζει ότι «ο ενεργειακός πληθωρισμός που έχει φέρει την ελληνική οικονομία σε δυσχερή θέση είναι αποτέλεσμα της αποτυχημένης επιλογής εξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα».
Η φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια αυτή τη στιγμή είναι ο ήλιος και ο αέρας, τονίζει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΚΟΣΜΟΥ Ηλίας Παπαθεοδώρου.Θέτει επίσης το πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού για τα προϊόντα που εισάγονται στην Ε.Ε., χωρίς δασμούς, από χώρες που δεν πληρούν στοιχειώδεις κανόνες όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας αλλά και τις περιβαλλοντικές πρακτικές.
Σε άλλο σημείο, που αφορά την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και της ενεργοποίησης της γενικής ρήτρας διαφυγής λόγω covid, ο εκπρόσωπος του πράσινου κόμματος ΚΟΣΜΟΣ τόνισε ότι στην Ελλάδα, οι ενισχύσεις που δόθηκαν εκείνη την περίοδο «είχαν οριζόντιο χαρακτήρα και όχι εξειδικευμένο στρατηγικό πρόσημο».
Βασική θέση στο ΚΟΣΜΟΣ είναι ότι το ΑΕΠ, ως δείκτης, δεν αρκεί και ότι βασικός στόχος για το κόμμα είναι «η εναρμονισμένη με τους στρατηγικούς άξονες της Ε.Ε. παραγωγή, για καθαρή και κυκλική οικονομία, κλιματική ουδετερότητα, ψηφιακή πρωτοπορία, καινοτομία, διεθνή ανταγωνιστικότητα, στρατηγική αυτονομία και κυρίως ευημερία των πολιτών».
Τέλος καλεί την κυβέρνηση «να μην καθυστερεί την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», το οποίο όμως θα πρέπει να αφορά το σύνολο της υγειούς παραγωγικής βάσης της χώρας και όχι “τους λίγους και εκλεκτούς”.
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ