ΚΟΣΜΟΣ: Ο Πέτρος Κόκκαλης παρουσίασε την «Εθνική Πράσινη Συμφωνία» για τις Ευρωεκλογές
Ο Πέτρος Κόκκαλης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι «αποτελεί έναν όλο και πιο προβληματικό συνδυασμό πολύ χαμηλής διοικητικής επάρκειας και ιδιαίτερα ενισχυμένης καθεστωτικής λογικής»
Την «Εθνική Πράσινη Συμφωνία», την πολιτική πρόταση του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ για τις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου παρουσίασε ο γραμματέας του κόμματος και ευρωβουλευτής των Πρασίνων Πέτρος Κόκκαλης σε συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο. Τον κ. Κόκκαλη πλαισίωσαν εκπρόσωποι του κόμματος «Πράσινοι-Οικολογία» και του «Βολτ Ελλάδας» που συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΟΣΜΟΥ, καθώς και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές.
«Στις 9 Ιουνίου ψηφίζουμε για το κλίμα. Ψηφίζουμε για τον Άνθρωπο, το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό. Ψηφίζουμε για τον ΚΟΣΜΟ», είπε συνοψίζοντας το μήνυμα του ΚΟΣΜΟΥ.
Στην τοποθέτηση του, ο κ. Κόκκαλης επισήμανε τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης που διαχέεται και απειλεί συνολικά την κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό, τη ζωή στον πλανήτη. «Η κλιματική κρίση δεν είναι ένα πρόβλημα ανάμεσα στα άλλα. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Η «Εθνική Πράσινη Συμφωνία» αποτελεί ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, πρόσθεσε και την έχουμε επεξεργαστεί σε τρεις πυλώνες, το κλίμα, την οικονομία και την κοινωνία με εγγυητή ένα κράτος δικαίου το οποίο στην Ελλάδα υπολείπεται απ’ αυτό που πρέπει να είναι.
Με την πρότασή μας αυτή επιδιώκουμε «να καταστεί η Ελλάδα πρωτοπόρα στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, να ενισχυθεί η ανάπτυξη με δίκαιη κατανομή των κερδών, να χτιστεί ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος και να γίνουμε μια πραγματική ευρωπαϊκή δημοκρατία». Πρόκειται για μια ρεαλιστική δέσμη συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος. Είναι ο τρόπος να γίνουμε Δανία του νότου και όχι Αίγυπτος του βορρά».
Ο Πέτρος Κόκκαλης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι «αποτελεί έναν όλο και πιο προβληματικό συνδυασμό πολύ χαμηλής διοικητικής επάρκειας και ιδιαίτερα ενισχυμένης καθεστωτικής λογικής. Οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν σημαία το «μένουμε Ευρώπη» μάς φέρνουν αντιμέτωπους με την Ευρώπη, ακολουθώντας τα χνάρια του Όρμπαν της Ουγγαρίας».
Η κριτική του στράφηκε εναντίον και κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης που «δεν συντονίζονται με τις επιταγές των καιρών, υποτιμούν τη σημασία της επεξεργασίας σοβαρών προγραμματικών προτάσεων, θέτουν σε δεύτερη μοίρα την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».
Ειδικότερα, επικριτικός ήταν και με την απόφαση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Παπανδρέου να υπερψηφίσει την επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητας αν και ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης τάσσεται κατά μιας νέας λιτότητας.
Μάλιστα τόνισε ότι οι ζημιές στη Θεσσαλία που επίσημα υπολογίζονται περίπου σε 3,5 δις θα προστεθούν στο έλλειμμα του προϋπολογισμού και θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους.
Για την αναδιάταξη της οικονομίας, τόνισε ότι χρειάζονται μεγάλες δημόσιες επενδύσεις, φορολόγηση του πλούτου και όχι της εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι χρειάζονται οικονομική και ενεργειακά ασφαλή στέγη και επίσης ασφαλείς και βιώσιμες μεταφορές, ενώ για την ΚΑΠ είπε ότι κατηγορούνται οι Πράσινοι οι οποίοι ήταν εκείνοι που δεν την ψήφισαν.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ανασύνταξη του κοινωνικού κράτους, που έγινε φάρος της Ευρώπης μετά τον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο και άρχισε να αποδυναμώνεται μετά τη δεκαετία του ΄90 με αποτέλεσμα να αποκλείονται από τα δημόσια αγαθά άνθρωποι και αυτός ο αποκλεισμός να τροφοδοτεί, να γίνεται κηροζίνη, όπως είπε χαρακτηριστικά για την άκρα δεξιά και τα τερατώδη ψέματά της. Ερωτηθείς μάλιστα για το περιστατικό χτες στη Βουλή, απάντησε ότι η τακτική της ακροδεξιάς είναι να βιαιοπραγεί σε κάθε ευκαιρία και το κάνει και στο ΕΚ και εμείς έχουμε υποχρέωση να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα την 9η Ιουνίου με τη συμμετοχή μας στην εκλογική διαδικασία. Σέβομαι την εκκλησία, σέβομαι τη θρησκεία, αλλά πιστεύω και στον διαχωρισμό εκκλησίας- κράτους, είπε στη συνέχεια.
Σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επόμενη ημέρα των εκλογών, είπε ότι θα είμαστε εδώ και για τις δημοτικές και για τις εθνικές εκλογές, μετά τις ευρωεκλογές θα κάνουμε το συνέδριο της επανίδρυσης και θα είμαστε εδώ για να πιέζουμε και να κάνουμε κριτική στα κόμματα όταν χρειάζεται.
Μιλώντας για τα πεπραγμένα της θητείας του ο κ. Κόκκαλης, είπε ότι δούλεψε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και στην Επιτροπή Αγροτικών υποθέσεων ,στην επιτροπή αλιείας και προϋπολογισμών, από τις οποίες οι δύο πρώτες έχουν και αρμοδιότητες και χρήματα και χειρίστηκε πάνω από 100 νομοσχέδια, ενώ πήρε μέρος στις διασκέψεις του ΟΗΕ για το κλίμα και μίλησε με διεθνείς προσωπικότητες προκειμένου να επεξεργαστεί ρηξικέλευθες και ρεαλιστικές λύσεις.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου χαιρετισμό απηύθυνε η Βασιλική Γραμματικογιάννη, συμπρόεδρος του κόμματος «Πράσινοι-Οικολογία» και συνεπικεφαλής της καμπάνιας του ΚΟΣΜΟΥ, καθώς και ο Κωνσταντίνος Καλαφατάκης, εκλεγμένος γενικός γραμματέας του «Βολτ Ελλάδας».
Η κ. Γραμματικογιάννη είπε ότι συμμετέχουμε στον ΚΟΣΜΟ με πνεύμα ενότητας, με οκτώ υποψηφίους και εκπροσωπούμε τον ιστορικό χώρο της οικολογίας στην Ελλάδα. Μίλησε και εκείνη με τη σειρά της για την απειλή της ακροδεξιάς που φαίνεται να βρίσκει γόνιμο έδαφος στην ανασφάλεια, την οργή και τις ανισότητες των πολιτών, προβάλλοντας ένα δήθεν αντισυστημικό προφίλ.
Το Βολτ Ελλάδας είναι μέλος του πανευρωπαϊκού Βολτ είπε ο κ. Καλαφατάκης, τονίζοντας ότι τιμούμε τον Πέτρο Κόκκαλη και την υποψηφιότητά του, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις ευρωπαϊκές Οδηγίες για εκπαίδευση, συμπερίληψη και έναν ψηφιακό κόσμο με ανθρώπινα δικαιώματα.
ολες οι ειδησεις
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr