Κωστής Χατζηδάκης: Πού θα βρεθούν τα λεφτά για νέες παροχές
Πώς το πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% «σώζει» τη χώρα από λιτότητα και ανοίγει παράθυρο για επιπλέον φοροελαφρύνσεις – O οδικός χάρτης για την κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία κατά την προσεχή τετραετία
Στόχο για –επιπλέον– νέες παροχές και μειώσεις στους άμεσους φόρους ως το 2027 βάζει η κυβέρνηση.
Ο Κωστής Χατζηδάκης περιέγραψε στη Βουλή τρεις τρόπους, με τους οποίους θα μπορεί να συμβεί αυτό, παρουσιάζοντας έτσι τον οδικό χάρτη για την κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία κατά την προσεχή τετραετία:
1. Το πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ το 2024 (αντί 2,1% που προβλεπόταν) ανοίγει το δρόμο για να δοθούν επιπλέον 1 δισ. ευρώ σε παροχές, καθώς και άλλο 1 δισ. επιπλέον για τις συντάξεις, από το 2024 ως το 2028!
Αυτό συμβαίνει διότι το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν η αιτία που η Κομισιόν πείστηκε ότι το διαρθρωτικό έλλειμμα θα είναι φέτος κάτω από 1,5% (υπολογίζεται να κλείσει σε 1,48% του ΑΕΠ) αντί 1,7% που εκτιμούσε η ίδια. Έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άλλαξε την πρόβλεψή της.
Με διαρθρωτικό έλλειμμα άνω του 1,5% η χώρα θα έμπαινε σε διαδικασία παρακολούθησης λόγω υπερβολικού ελλείμματος (δηλαδή λιτότητα αντί παροχές) και η κυβέρνηση δε θα μπορούσε να κάνει επιπλέον κρατικές δαπάνες, ύψους 700 εκατομμυρίων για φέτος.
Η επιτυχία όμως αυτή, ανοίγει δρόμο και για επιπλέον δαπάνες, που δε θα μπορούσαν να γίνουν, στα επόμενα χρόνια! Συγκεκριμένα, θα διατεθούν επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ το 2025 και κάθε χρόνο ως το 2028. Συνολικά δηλαδή, στα έτη από το 2024 ως το 2028 η κυβέρνηση θα μπορεί να δαπανήσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον όσων θα επέτρεπαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ. Εξ αυτών όμως, το 1 δισ. θα διατεθεί μόνο για συντάξεις, καθώς αναμένεται μεγάλη αύξηση των συνταξιοδοτήσεων και αυξήσεις βάσει πληθωρισμού και ανάπτυξης. Και το άλλο 1 δισ. θα προσαυξήσει το κονδύλι αμυντικές δαπάνες (φρεγάτες, αεροσκάφη κ.λπ). Ενώ για παροχές και ελαφρύνσεις θα δοθούν τα περίπου 2 δισ. που απομένουν.
2. Ο νέος Κανόνας Δαπανών, τον οποίο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας χαρακτήρισε ως «η σημαντικότερη αλλαγή» στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που ισχύουν σε όλη την ΕΕ από τον Απρίλιο του 2024. Με βάση τον κανόνα αυτόν, όταν η οικονομία αποδίδει, δεν θα μπορεί η χώρα να ξεπερνά το όριο δαπανών. Αλλά όταν η οικονομία δεν αποδίδει, η χώρα δεν υποχρεώνεται σε περικοπές και λιτότητα, αλλά χρησιμοποιεί το περίσσευμα που είχε σε περιόδους ανάπτυξης, για να αυξάνει δαπάνες για ανάπτυξη και μέτρα στήριξης ώστε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες σε χρονιές επιβράδυνσης ή ύφεσης.
3. Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, για να μειωθούν άλλοι φόροι. Ο στόχος με τη χρήση των νέων φορολογικών μέτρων είναι να εξοικονομηθούν 2,5 δισ. ετησίως από τη φοροδιαφυγή ως το 2027. Τυχόν υπέρβαση του στόχου, δίνει επιπλέον δημοσιονομική χώρο που θα καλύψει νέες φοροελαφρύνσεις. Αλλά αποτελεί και προϋπόθεση, για να μειωθούν φόροι, με εξασφάλιση εσόδων από τους υφιστάμενους φόρους. «Η εξασφάλιση εσόδων από εκείνους που δεν πλήρωναν έως τώρα θα επιτρέψει, σταδιακά μέσα στην τετραετία, να μειωθούν οι άμεσοι φόροι» τόνισε ο κ.Χατζηδάκης. Και «όσο μεγαλύτερη επιτυχία έχουμε στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, τόσο περισσότερο θα μπορέσουμε να ρίξουμε τους φόρους» όπως υπογράμμισε ο υπουργός.
Διαβάστε ακόμη
Με κέρδη ολοκληρώθηκε μια δύσκολη εβδομάδα για τη Wall Street – Νέο ρεκόρ για τον Dow
Αναλυτές: Το πετρέλαιο θα μπορούσε να αγγίξει μέχρι και τα $150/βαρέλι (γράφημα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα