Κρίση στη Συρία: Σε ετοιμότητα πολιτική και στρατιωτική ηγεσία
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και γενικά επιτελεία εξετάζουν επιχειρησιακά σχέδια για την ασφαλή επιστροφή Ελλήνων ή Ευρωπαίων πολιτών εφόσον αυτό απαιτηθεί. Οσα συμβαίνουν στη χώρα της Μέσης Ανατολής πρόκειται να απασχολήσουν το ΚΥΣΕΑ που αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή.
Η Αθήνα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στη Συρία και τις επιπτώσεις από την ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ στη Μέση Ανατολή, με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τα γενικά επιτελεία να εξετάζουν επιχειρησιακά σχέδια για όλα τα ενδεχόμενα, ενώ τα όσα συμβαίνουν εκεί πρόκειται να απασχολήσουν το ΚΥΣΕΑ που αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή. Οπως μεταφέρουν στην «Κ» αρμόδιες πηγές, κύριο μέλημα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας είναι η παροχή συνδρομής για την ασφαλή επιστροφή Ελλήνων ή Ευρωπαίων πολιτών εφόσον αυτό απαιτηθεί.
Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, καθώς τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε να εφαρμόσουν τις διατάξεις του σχεδίου «Κόσμος» για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από το Σουδάν και τον Λίβανο, ενώ, ανάλογη ετοιμότητα υπήρχε για την εκκένωση πολιτών από το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Σε ετοιμότητα
Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αιτήματα για συνδρομή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο εσωτερικό της Συρίας, αλλά και τον αντίκτυπο που θα έχει στην εύθραυστη και ιδιαιτέρως ασταθή Μέση Ανατολή. Και μπορεί τα μηνύματα που εκπέμπουν οι αντικαθεστωτικοί να στοχεύουν στο να καθησυχάσουν τη διεθνή κοινότητα, είναι σαφές, όμως, ότι στη Συρία επικρατεί ισορροπία τρόμου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η οργάνωση μιας επιχείρησης απεγκλωβισμού από τη Συρία έχει αντικειμενικές δυσκολίες.
Τα λιμάνια της Συρίας φαίνεται πως εξακολουθούν να ελέγχονται από ρωσικές δυνάμεις, το αεροδρόμιο της Δαμασκού είναι στα «χέρια» των αντικαθεστωτικών, ενώ πολλά συνοριακά περάσματα προς ασφαλείς χώρες έχουν κλείσει
Αρχικά, δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ασκεί εξουσία στη χώρα αλλά και με ποια αρχή θα μπορούσε να έρθει σε επικοινωνία η Ελλάδα ή όποιος άλλος αναλάβει τον σχεδιασμό μιας επιχείρησης καθώς η κατάσταση παραμένει ρευστή. Επιπλέον, τα λιμάνια της Συρίας φαίνεται πως εξακολουθούν να ελέγχονται από ρωσικές δυνάμεις, το αεροδρόμιο της Δαμασκού είναι στα «χέρια» των αντικαθεστωτικών, ενώ πολλά συνοριακά περάσματα προς ασφαλείς χώρες έχουν κλείσει. Εξάλλου, για τη μεταφορά αμάχων εντός της Συρίας, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τον ΟΗΕ, όπως έγινε για τα περίπου 60 αιτήματα που είχαν υποβάλει οικογένειες που θέλησαν να μετακινηθούν από το Χαλέπι προς τη Δαμασκό.
Η ηγεσία έχει μεριμνήσει ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα μεταφορικά αεροπλάνα στην 112 Πτέρυγα Μάχης ή και σε άλλα αεροδρόμια εφόσον κριθεί σκόπιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο «Κόσμος» προβλέπει τον απεγκλωβισμό πολιτών, Ελλήνων, Κυπρίων ή άλλων εθνικοτήτων – κατόπιν συνεννόησης με τις αρμόδιες εθνικές αρχές– από εμπόλεμες ζώνες ή περιοχές όπου εκδηλώνονται ανθρωπιστικές κρίσεις. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι υπάρχει σχετική ετοιμότητα ώστε αν ζητηθεί από την κυβέρνηση, οι Ενοπλες Δυνάμεις να παρέχουν κάθε είδους συνδρομή για την ασφαλή μεταφορά αμάχων. Για τον σκοπό αυτό, η ηγεσία έχει μεριμνήσει ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα μεταφορικά αεροπλάνα στην 112 Πτέρυγα Μάχης ή και σε άλλα αεροδρόμια εφόσον κριθεί σκόπιμο. Σε ετοιμότητα βρίσκονται και τμήματα των ειδικών επιχειρήσεων που θα συνοδεύουν τις αποστολές, ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια των μέσων, του προσωπικού αλλά και των ατόμων που θα χρειαστούν απεγκλωβισμό.
Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η Ελλάδα διαθέτει και ναυτικές μονάδες, με τη φρεγάτα «Ναυαρίνον» ως μέρος της δύναμης UNIFIL του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να περιπολεί στα ανοιχτά του Λιβάνου αν και στην περίπτωση που απαιτηθεί μεγαλύτερη επιχείρηση απεγκλωβισμού, τότε πιθανότατα θα συμμετάσχουν φρεγάτες και αρματαγωγά που θα ξεκινήσουν από τον Ναύσταθμο ώστε να έχουν την κατάλληλη διαμόρφωση και το απαραίτητο προσωπικό.
Αν ενεργοποιηθεί το σχέδιο «Κόσμος», οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους εμπλεκόμενους ώστε να εξασφαλιστεί το σημείο εισόδου – εξόδου αλλά και ένας ασφαλής διάδρομος, θαλάσσιος ή εναέριος. Μέρος του διαδρόμου θα είναι πιθανότατα η Κύπρος όπου τα αεροπλάνα ή τα πλοία θα μπορούν να εξυπηρετούνται και να αποβιβάζουν Ελληνες πολίτες ή υπηκόους άλλων χωρών, στην περίπτωση που ζητηθεί συνδρομή.