Κυρ. Μητσοτάκης: Πάνω από 3 δισ. ευρώ για αποκατάσταση ζημιών στη Θεσσαλία
«Δεν λογαριάσαμε, σε καμία περίπτωση, τεχνοκρατικές προσεγγίσεις κόστους-ωφέλειας», είπε ο πρωθυπουργός σχετικά με το έργο αποκατάστασης των ζημιών από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» στη Θεσσαλία.
Στην εκδήλωση για την παρουσίαση των έργων αποκατάστασης των ζημιών από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», παρέστη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μουζακίου στην Καρδίτσα.
Στην ομιλία του ευχαρίστησε τα στελέχη «της τοπικής αυτοδιοίκησης Β΄ και Α΄ βαθμού, αλλά και όλους τους πολίτες της Θεσσαλίας, για την υπομονή τους, την καρτερικότητά τους, αλλά και την επιμονή τους να διορθώσουν τις μεγάλες καταστροφές τις οποίες βιώσαμε όλοι μαζί».
Αναφέρθηκε στη σημασία του έργου αποκατάστασης που όπως είπε είναι πολύ σημαντικό και πολύ ακριβό και στάθηκε ιδιαίτερα στην παράμετρο του κόστους.
«Η συνολική αποκατάσταση των ζημιών του “Daniel” και του “Elias” θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 1,4 δισεκατομμύρια αφορά μόνο τις οδικές, τις σιδηροδρομικές υποδομές, καθώς και την αποκατάσταση των σχολείων μας. Και θέλω επίσης να τονίσω ότι αυτή η προσπάθεια η οποία έγινε, υπάκουσε σε έναν κεντρικό κανόνα: να μην αισθάνεται κανείς πολίτης της Θεσσαλίας, όσο γεωγραφικά απομονωμένος και αν είναι, ότι δεν έχει τη φροντίδα του κεντρικού κράτους. Γι’ αυτό και δεν λογαριάσαμε, σε καμία περίπτωση, τεχνοκρατικές προσεγγίσεις κόστους-ωφέλειας», είπε και πρόσθεσε:
«Είτε μιλάμε για δρόμους, είτε μιλάμε για γέφυρες, είτε μιλάμε για τον σιδηρόδρομο, νομίζω ότι πήρατε μια γεύση για την έκταση των ζημιών τις οποίες καλούμαστε να διαχειριστούμε. Eχει γίνει ήδη η προσωρινή ανάταξη του δικτύου και ως τα τέλη του 2025 όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο θα παραδοθεί σε μια κατάσταση καλύτερη, όπως είπα, και ανθεκτικότερη από ό,τι ήταν πριν. 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, λοιπόν, από τα οποία τα 600 εκατομμύρια προέρχονται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα υπόλοιπα είναι πόροι του ΕΣΠΑ αλλά και του κρατικού προϋπολογισμού».
Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι οι δρόμοι θα ξανακατασκευαστούν καλύτεροι ώστε να καλυφθεί και η πιο δυσπρόσιτη γωνιά της Θεσσαλίας και στη συνέχεια έκανε ορισμένες επισημάνσεις:
«Πρώτον, εάν η χώρα δεν βρισκόταν σε καλή δημοσιονομική κατάσταση, αν η οικονομία μας δεν αναπτυσσόταν, αν δεν είχαμε ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, αν δεν είχε πέσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ήταν πολύ αμφίβολο αν θα μπορούσαμε από τους εθνικούς πόρους να εξασφαλίσουμε εκείνο το ποσό το οποίο είναι τόσο απαραίτητο να διοχετευθεί στη Θεσσαλία. Δεύτερη παρατήρηση: οι πόροι του προϋπολογισμού προφανώς δεν είναι ατελείωτοι. Για να μπορέσουμε να κατευθύνουμε περισσότερους πόρους στη Θεσσαλία, τους στερήσαμε από κάποια άλλα έργα. Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζετε, όμως η προτεραιοποίηση την οποία δίνουμε στη Θεσσαλία είναι απολύτως απαραίτητη, αν λάβει κανείς υπόψη την έκταση της ζημιάς την οποία υποστήκατε από τον “Daniel”. Και τρίτον, δεν θέλω να ξεχνάμε την ευρωπαϊκή διάσταση αυτών των πόρων».
«Θα μείνω συνεπής στη δέσμευση την οποία σας έδωσα λίγες μέρες μετά τον “Daniel”: ότι η αποκατάσταση της Θεσσαλίας είναι ένα έργο εθνικής εμβέλειας, το οποίο απαιτεί και προτεραιοποίηση πόρων αλλά και ενασχόληση όλων των υπουργείων, και προφανώς και του Γραφείου του Πρωθυπουργού», είπε σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ