Κυρ. Μητσοτάκης στο Bloomberg: Ευτυχής που η Ελλάδα δεν αποτελεί σημείο συζήτησης στην Ευρωζώνη
Κυρ. Μητσοτάκης στο Bloomberg: Ευτυχής που η Ελλάδα δεν αποτελεί σημείο συζήτησης στην Ευρωζώνη | Liberal.gr
Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, την υποψηφιότητα της Ούρσουλας φον ντε Λάιεν και την Ουκρανία μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV.
Ο πρωθυπουργός στην αρχή της συνέντευξής του και ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αναγνώρισε πως υπήρξε κούραση, λόγω και των εθνικών εκλογών της προηγούμενης χρονιάς, αλλά και ψήφος διαμαρτυρίας για θέματα όπως η ακρίβεια
Παρόλα αυτά η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές με 28% και αυτό είναι υψηλότερο από το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε και τόνισε πως «εκλεγήκαμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και αυτό θα κάνουμε και θα κριθούμε στις εκλογές του 2027», επισημαίνοντας ότι αντίθετα με ό,τι συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες «αποφύγαμε την ήττα και είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα».
Για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είπε ότι το ΕΛΚ αύξησε τον αριθμό των ευρωβουλευτών, καθώς και ότι η συμμαχία ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελεύθερων παραμένει κυρίαρχη, ενώ επισήμανε πως «υπάρχει ένας βαθμός υπερβολής όσον αφορά τη στροφή προς τα ακροδεξιά». Τις σημαντικές αποφάσεις θα τις λάβουν αυτές τις τρεις ομάδες. Καμία απόφαση δεν θα ληφθεί χωρίς το ΕΛΚ. Υπάρχει το μομέντουμ για μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, συμπλήρωσε.
Η Ελλάδα δεν αποτελεί σημείο κρίσης πια στην Ευρωζώνη
Μιλώντας για την εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα συνεχίσει και την επόμενη 5ετία να παραμένει πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι είναι μια υποψηφιότητα που προέρχεται από την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα, το ΕΛΚ.
Σε αυτό το σημείο πρόσθεσε πως αν υπάρχουν κόμματα ή κυβερνήσεις που θέλουν να στηρίξουν την υποψηφιότητά της είναι καλοδεχούμενες αλλά δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για στήριξη από ομάδες δεξιά του ΕΛΚ, διατυπώνοντας την άποψη πως είναι καλό για την Κομισιόν να έχει μια συνέχεια όσον αφορά την πρόεδρο.
Αναφέρθηκε στη στρατηγική συμμαχία της χώρας μας με τον Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο όπως είπε μοιράζονται κοινές απόψεις και για την άμυνα της Ευρώπης και επεσήμανε πως εκείνο που έχει τελικά σημασία είναι ποιος εκπροσωπεί τη Γαλλία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κι αυτό είναι κάτι που δεν θα αλλάξει.
Ο πρωθυπουργός δεν τοποθετήθηκε στο ερώτημα για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, σημειώνοντας ότι «έχουμε στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία και θα ήταν απρεπές να σχολιάσω τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα». «Θα αρκεστώ στο ότι είμαι ευτυχής που η Ελλάδα δεν αποτελεί σημείο κρίσης και συζήτησης στην Ευρωζώνη, όπως στο παρελθόν», πρόσθεσε.
Ως προς το θέμα της στήριξης της Ουκρανίας, επανέλαβε ότι «δεν θα κάνουμε τίποτα που να θέτει σε κίνδυνο την αμυντική μας ικανότητα. Είμαστε υποστηρικτές της Ουκρανίας. Όταν μιλάμε για αποστολή μαχητικών, αυτό είναι ένα άλλο επίπεδο».
Τέλος, χαρακτήρισε πετυχημένο εργαλείο στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντας ότι η ελληνική οικονομία δεν βασίζεται μόνο στον τουρισμό αλλά και σε άλλους τομείς όπως η τεχνολογία, οι επενδύσεις και πως προωθούνται μεταρρυθμίσεις που προσπαθούν να αλλάξουν το μείγμα της ελληνικής οικονομίας και πως η μείωση της ανεργίας αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους.
«Έχουμε κάνει καλή χρήση των χρημάτων για μεταρρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση, στην δημόσια Υγεία. Ήταν ένα πετυχημένο μέτρο», συμπλήρωσε.