Κυριάκος Μητσοτάκης από Κρήτη: «Υπεραποδίδει η οικονομία»
Τόνισε ότι η χώρα ξεπέρασε τους στόχους που είχαν τεθεί για τον τουρισμό, ενώ επεσήμανε ότι οι ενδείξεις για το 2025 φαίνονται ιδιαίτερα θετικές
Την Κρήτη επισκέπτεται σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και συμμετέχει σε εκδήλωση με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη», στο Ρέθυμνο.
Πρώτος του σταθμός ήταν το αλιευτικό καταφύγιο, που δημιουργείται κοντά στην πόλη του Ρεθύμνου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Η θάλασσα είναι πηγή πλούτου και κεντρική προτεραιότητα” τόνισε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι έχουν γίνει δύο αναθεωρήσεις στον προϋπολογισμό του 2024 από την υπεραπόδωση των εσόδων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για να στηριχθούν οι δημόσιας επενδύσεις. «Ένα τμήμα από αυτά κατευθύνθηκε στους προϋπολογισμούς των περιφερειών. Υπεραποδίδει η οικονομία, είμαστε ικανοποιημένοι και τα χρήματα αυτά επιστρέφουν σε έργα και σε δράσεις που έχουν κοινωνικό αποτύπωμα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με ξενοδόχους στο Ρέθυμνο. «Η μεγάλη εικόνα σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι σε μία πολύ ταραγμένη εποχή η Ελλάδα παραμένει ένας πυλώνας γεωπολιτικής, πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας και αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούμε να χτίσουμε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα πόσο μάλλον να υποδεχθούμε δεκάδες εκατομμύρια επισκεπτών σε έναν όμορφο και ασφαλή προορισμό” είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα ξεπέρασε τους στόχους που είχαν τεθεί για τον τουρισμό, ενώ επεσήμανε ότι οι ενδείξεις για το 2025 φαίνονται ιδιαίτερα θετικές. «Σε δύσκολες συνθήκες για τις αγορές μας καταφέραμε πάλι να ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει και οι ενδείξεις για το 2025 φαίνονται ιδιαίτερα θετικές και αυτό συμβαίνει γιατί η Ελλάδα κερδίζει στις αγορές σε σχέση με τους βασικούς μας ανταγωνιστές και το κάνει αυτό με τη συνεργασία όλων των ανθρώπων του κλάδου του τουρισμού. Είναι δική σας επιτυχία».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική για τον τουρισμό μας, για το πώς θα επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο, για το πώς θα φέρουμε στο προσκήνιο νέους προορισμούς. Η Κρήτη είχε μείνει πίσω στα μεγάλα έργα. Το αεροδρόμιο στο Καστέλι θα ολοκληρωθεί το 2027. Με μεγάλη προσπάθεια είμαστε βέβαιοι και για το μέλλον του βόρειου οδικού άξονα» είπε ο πρωθυπουργός και ζήτησε να κρατηθεί η Κρήτη πρωταγωνίστρια στον πρωτογενή τομέα.
«Είμαστε πάντα σε μία απευθείας επικοινωνία με όλους τους φορείς του τουρισμού. Κύριος στόχος μας είναι να κρατήσουμε και να δώσουμε προοπτικές στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον τουρισμό. Έχουμε υποχρέωση όλοι μαζί να δουλέψουμε και να εξηγήσουμε στα νέα παιδιά ότι αυτή η ενασχόληση μπορεί να είναι εξαιρετικά προσοδοφόρα και εξαιρετικά ικανοποιητική ως προς την υλοποίηση των προσωπικών φιλοδοξιών του καθενός» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Τα αιτήματα που θέτουν οι παράγοντες του νησιού
Στο Ρέθυμνο για το συνέδριο «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, Μαζί για το Ρέθυμνο» βρίσκεται ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που περιοδεύει στην Κρήτη, συνοδευόμενος από πολλούς Υπουργούς, Υφυπουργούς και ΓΓ Υπουργείων. Εκεί ο Πρωθυπουργός ακούει με προσοχή αιτήματα για έργα και χρηματοδοτήσεις, αλλά και παράπονα για αρμοδιότητες χωρίς πόρους…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στον χαιρετισμό του, κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γ. Μαρινάκης τόνισε: “Είμαστε εδώ για να σχεδιάσουμε το αύριο του Ρεθύμνου. Ευχαριστούμε που τιμήσατε το Ρέθυμνο. Είναι σημαντική η δουλειά που θα πάρετε για το σπίτι”. Το Ρέθυμνο, όπως τονίστηκε, είναι ο πρώτος σταθμός για την στρατηγική της περιφερειακής ανάπτυξης.
Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε για τον ΒΟΑΚ ότι είναι το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης, ωστόσο, εξέφρασε το παράπονό του για αρμοδιότητες που όπως είπε δίδονται αλλά χωρίς τους απαραίτητους πόρους.
“Οι Κρητικοί να δουν επιτέλους τα εργοτάξια του έργου να αναπτύσσονται σε όλη τη διαδρομή”, είπε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει σύνδεση του αεροδρομίου Χανίων με τον ΒΟΑΚ και να ολοκληρωθούν οι μελέτες από τον Άγιο Νικόλαο έως τη Σητεία γιατί θα είναι αδικία να μη γίνει. Εμείς ως Περιφέρεια επιζητούμε την ευθύνη αλλά την ευθύνη που σχεδιάζεται με τους απαραίτητους πόρους και με τις αρμοδιότητες να είναι ξεκάθαρες. Δεν είναι δυνατόν να παίρνουμε αρμοδιότητες χωρίς ένα ευρώ κι αυτό πρέπει να το δείτε κεντρικά. Στη συζήτηση για την Περιφερειακή ανάπτυξη θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας και την κλιματική αλλαγή”, σημείωσε με νόημα.
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος του Μυλοποτάμου κατέθεσε τα βασικά προβλήματα του δήμου που έχουν ήδη παραδοθεί και σε υπόμνημα:
-Ο Βιολογικός καθαρισμός στο Μπαλί χρειάζεται επέκταση-Αξιοποίηση του φράγματος στον ταμιευτήρα Ποταμών. Χρηματοδότηση της μελέτης για τη σύνδεση του φράγματος με τον Δήμο.-Αγροτική και δημοτική οδοποιια-Χρηματοδοτηση για ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων-Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο-Διευθέτηση του Γεροποτάμου και των ρεμάτων. Όπως τονίστηκε, υπάρχει κίνδυνος για επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα-Χρηματοδότηση μελέτης για διαχωρισμό ομβρίων και ακάθαρτων στο Πάνορμο-Αποκατάσταση του λιμενοβραχίονα-Έργα αποχέτευσης και άρδευσης