Υπενθυμίζεται πωςη Ρωσία προχώρησε στην απέλαση έξι Βρετανών διπλωματών, κατηγορώντας τους για κατασκοπεία.

Στην παραμονή της συνάντησης Μπάιντεν με Στάρμερ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε απειλές δηλώνοντας ότι, εάν η Ουκρανία χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους για να πλήξει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας, αυτό θα σημαίνει ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με το NATO και η Μόσχα θα αντιδράσει αναλόγως.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) δήλωσε ότι το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών συντόνιζε την «κλιμάκωση της πολιτικής και στρατιωτικής κατάστασης» στην Ουκρανία, με στόχο την ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο, και ότι οι έξι διπλωμάτες απειλούσαν την ασφάλεια της χώρας.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «εντελώς αβάσιμες», τονίζοντας ότι η αφαίρεση της διαπίστευσης των διπλωματών από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα ήταν αντίποινα για προηγούμενες βρετανικές ενέργειες σε απάντηση της ρωσικής δραστηριότητας σε όλη την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η απέλαση των έξι Βρετανών διπλωματών από τη Ρωσία, όπως αναφέρει η Washington Post, έρχεται ως απάντηση σε «πολλαπλά εχθρικά βήματα» που έχει λάβει το Λονδίνο, σύμφωνα με την FSB, η οποία κατηγόρησε τους διπλωμάτες για κατασκοπεία και δολιοφθορές. Οι έξι διπλωμάτες από το πολιτικό τμήμα της βρετανικής πρεσβείας στη Μόσχα φέρονται να είχαν επαφές με δημοσιογράφους της εφημερίδας Novaya Gazeta και της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Memorial, που έχει χαρακτηριστεί ως «ξένος πράκτορας» από τις ρωσικές αρχές.

Σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε την Παρασκευή το πρωί, ένας αξιωματούχος της FSB δήλωσε ότι «είναι σαν κλασικοί Βρετανοί κατάσκοποι», προσθέτοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα γίνονται πλέον ανεκτές. Οι ρωσικές αρχές μετέδωσαν τα ονόματα και τις φωτογραφίες των διπλωματών, επισημαίνοντας ότι οι δραστηριότητές τους αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.