Μ. Συντυχάκης: Ο λαός να αντισταθεί στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των πάντων (VIDEO)
Μ. Συντυχάκης: Ο λαός να αντισταθεί στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των πάντων (VIDEO) | 902.gr
«Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, οι ψαράδες, οι ναυτεργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες του χώρου, χρειάζεται να συγκροτήσουν ενιαίο μέτωπο πάλης για αλλαγή συνολικά του συσχετισμού δυνάμεων για ανατροπή αυτής της πολιτικής, για λύση του ζητήματος της εξουσίας που μπαίνει εμπόδιο στην ικανοποίηση των αναγκών, να μετατραπούν τα λιμάνια σε λαϊκή περιουσία στα πλαίσια μιας άλλης οικονομίας προς όφελος του λαού», τόνισε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης αναφορικά με τη χρήση και εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων εντός του Λιμένα Ηρακλείου.
Όπως είπε πιο συγκεκριμένα, στην αρχή της ομιλίας του, η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου στον Όμιλο Grimaldi «εντάσσεται και υλοποιεί την πολιτική απελευθέρωσης της ΕΕ, των μεταφορών και της βασικής τους υποδομής που είναι τα λιμάνια».
Στάθηκε και στη θέση του Λιμένος Ηρακλείου ως στρατηγικού θαλάσσιου κόμβου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, φέρνοντας σε αυτό το σημείο τα παραδείγματα της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης που έχουν μετατραπεί σε βάσεις υποδοχής στρατιωτικού υλικού και σε ορμητήρια ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι ΣΥΡΙΖΑ και «Νέα Αριστερά» στην προσπάθειά τους «να θολώσουν τα νερά και να κρύψουν την συμφωνία τους στην ιδιωτικοποίηση και των λιμανιών, προβάλλουν το δίλημμα “υποπαραχώρηση ή ιδιωτικοποίηση”», υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση υιοθέτησε και εισήγαγε νέους τρόπους παραχώρησης που συνέφεραν τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ ξεκίνησε και την ιδιωτικοποίηση 10 λιμανιών της χώρας και την παράδοση των αεροδρομίων στη Frapport. Αναφερόμενος και στα έργα και στις ημέρες του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως έκανε τα ίδια «όταν έλεγε ότι το management μένει στο Δημόσιο ή “ο ΟΤΕ μια μετοχή”, ενώ στην πράξη έστρωνε το έδαφος της πλήρους ιδιωτικοποίησης δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών» και σήμερα, όπως είπε, «τη σκυτάλη παίρνει» η κυβέρνηση της ΝΔ, ολοκληρώνοντας το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του Λιμένα Ηρακλείου, με την πώληση του 67% στους ιδιώτες και το άλλο 33% στο δημόσιο επί και εντός της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα.
Υπογράμμισε πως «το κεφάλαιο επιλέγει σε ποιες δραστηριότητες θα επενδύει, αφήνοντας όλες τις υπόλοιπες στην τύχη τους», δεδομένου ότι «τα κερδοφόρα φιλέτα γίνονται αντικείμενο επενδύσεων και εκμετάλλευσης» και οι υπόλοιπες δραστηριότητες που μπορεί να είναι και απαραίτητες για τον λαό θα μείνουν στον έλεγχο του νέου «Λιμενικού Ταμείου Ηρακλείου», το οποίο «για να τα λειτουργήσει θα απαιτηθεί η ακόμη μεγαλύτερη χρηματοδότησή τους από τις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής».
Στη συνέχεια, ανέδειξε το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους ομίλους στις Μεταφορές «απαιτεί ορισμένες υποδομές να βρίσκονται σε ουδέτερα χέρια, για να διασφαλίζεται πως δεν θα έχει κάποιος αποφασιστικό πλεονέκτημα και έτσι ο κρατικός χαρακτήρας που θα μπορούσε να έχει ένα κομμάτι από ένα λιμάνι, όχι απλά δεν αλλάζει την πορεία απελευθέρωσης των μεταφορών που υλοποιεί σήμερα η Κυβέρνηση, αλλά είναι σε ορισμένες περιπτώσεις, απαραίτητη, προϋπόθεσή του».
Σημείωσε πως κυβέρνηση και ΟΛΗ ΑΕ «εξασφαλίζουν σίγουρα κέρδη στον Όμιλο Grimaldi, την ανταγωνιστικότητα και σίγουρα κέρδη για τους επενδυτές, τους tours operators και των τουριστικών πρακτόρων», μέσα από την αξιοποίηση τεχνολογικών επιτευγμάτων.
Υπογράμμισε πως στόχος του master plan είναι «μια συνολική αναβάθμιση του λιμανιού, κερδοφόρα επένδυση για το κεφάλαιο, τόσο στην κατασκευή – εκσυγχρονισμό του, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, όσο και στη λειτουργία – αξιοποίησή του», ενώ χαρακτήρισε «κυριολεκτικά απάτη να μιλάνε κάποιοι για δήθεν αντισταθμιστικά οφέλη».
Σχετικά με τους δημάρχους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είναι προφανές ότι δεν αμφισβητούν καθόλου το ξεπούλημα του Λιμανιού και των χρήσεών του σε βάρος του ηρακλειώτικου λαού αλλά αγωνιούν αν θα συμμετέχουν στην Διοίκηση του νέου “Λιμενικού Ταμείου” και αν θα εξασφαλίσουν τα ψίχουλα των αντισταθμιστικών ωφελειών».
Ο Μ. Συντυχάκης έκανε ειδική αναφορά και στις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις σε βάρος των εργαζομένων. «Στο λιμάνι του Ηρακλείου θα εφαρμοστεί το ίδιο εργασιακό καθεστώς που υπάρχει στο λιμάνι του Πειραιά», τόνισε, φέρνοντας το παράδειγμα της COSCO, όπου χτυπήθηκαν οι κατακτήσεις των λιμενεργατών με την είσοδο εργολαβικών εταιριών, την εντατικοποίηση της εργασίας, την αύξηση του ωραρίου εργασίας, την κατάργηση των νυχτερινών αργιών και εορτών, χτύπημα του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. «Είτε με μορφή παραχώρησης τμημάτων, είτε με τη μορφή ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, τα αντεργατικά μέτρα στοχεύουν στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την καταστολή των αγώνων των εργαζομένων, συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας», εξήγησε.
Επισήμανε πως για το ΚΚΕ οι λιμενικές υποδομές αποτελούν ένα σημαντικό τομέα για την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, της σύνδεσης της χώρας με τον διεθνή χώρο και για την τακτική σύνδεση του χερσαίου τμήματος με τα νησιά και προβάλλει την ανάγκη της κοινωνικοποίησης των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, στο πλαίσιο ενός τέτοιου κεντρικού πανεθνικού μηχανισμού και σχεδιασμού και διεύθυνσης. Έτσι, «το λιμενικό σύστημα της χώρας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξή της».
Πρόσθεσε ότι η πρόταση του ΚΚΕ για τα λιμάνια λαμβάνει υπόψη της την ικανοποίηση προτεραιοτήτων, όπως την ικανοποίηση των εγχώριων αναγκών μετακίνησης προσώπων, αγαθών και επειγόντων περιστατικών για φτηνές, γρήγορες και ασφαλείς μεταφορές, να ανταποκρίνεται στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και των βιομηχανικών κλάδων, να είναι στη βάση της ισόμετρης σχεδιασμένης ανάπτυξης στη βάση το αμοιβαίου οφέλους και του εξωτερικού εμπορίου, να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες για διακοπές και αναψυχή, να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων στα λιμάνια.
Τέλος κάλεσε τον λαό να αντισταθεί στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και εμπορευματοποίησης των πάντων και δήλωσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο: «Ψηφίζουμε κατά στο σχέδιο νόμου. Καλούμε τους εργαζόμενους στα λιμάνια, τον λαό να αντισταθεί σ’ αυτήν την πολιτική. Να συμπορευθεί με το ΚΚΕ για την ανατροπή της».