«Μάχη ψήφο με ψήφο στην Κωνσταντινούπολη»
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του Ιμάμογλου, ωστόσο οι αναλυτές, έπειτα από τον περσινό θρίαμβο του Ερντογάν, δεν εκπλήσσονται πλέον από τίποτα…
Ποιος θα κόψει το νήμα στην Κωνσταντινούπολη;
Ο δήμαρχος και υποψήφιος του CHP, Εκρέμ Ιμάμογλου, θα είναι αυτός που θα ξενυχτήσει πανηγυρίζοντας ή οι δρόμοι της πόλης θα κατακλυστούν από τους «καμικάζι» του ΑΚΡ, με κόρνες και το τραγούδι-ύμνο στον πρόεδρό τους στη διαπασών; Ποιοι θα είναι οι νικητές στους μητροπολιτικούς δήμους της Αγκυρας και της Σμύρνης, όπου η πόλωση είναι χαμηλότερης έντασης;
Τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές, η δημοσκοπική εταιρεία PanoramaTR εμφάνισε τον Ιμάμογλου με ποσοστό 37,5% και τον υποψήφιο του ΑΚΡ, Μουράτ Κουρούμ, με 31,4%. Μετά την κατανομή των αναποφάσιστων, ο Ιμάμογλου ανέβασε το ποσοστό του στο 44,7% και ο Κουρούμ στο 37,5%.
«Είναι αδύνατο να προβλέψω τα αποτελέσματα αυτή τη φορά. Ούτε μια νίκη ούτε η ήττα της αντιπολίτευσης ή της κυβερνητικής πλευράς θα με εξέπληττε πράγματι» σχολιάζει στα «ΝΕΑ» ο τούρκος ακαδημαϊκός, συγγραφέας και αναλυτής, Ντοάν Τιλίτς.
«Η αντιπολίτευση δεν έχει γοητεία, δεν είναι ενωμένη όπως παλιά και έκανε λάθη κατά την ανάδειξη υποψηφίων. Αρα, μπορεί να αποδεχθεί συνώνυμο της καταστροφής της η Κυριακή. Εντούτοις, δεν θα εκπλαγώ αν προκύψει τελικά νίκη της αντιπολίτευσης, η οποία ενδεχομένως θα οφείλεται στην οικονομική κατάσταση.
Σήμερα στην Τουρκία σχηματίζονται τεράστιες ουρές για την αγορά ενός κιλού φτηνού κρέατος ή ψωμιού. Οι συνταξιούχοι, επίσης, εκ των οποίων οι περισσότεροι ψήφισαν ΑΚΡ, βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης, με λιγότερη σύνταξη από τους κατώτατους μισθούς (10.000 λίρες). Και είναι πιθανό να στραφούν εναντίον του AKP. Το αποτέλεσμα μπορεί επίσης να είναι μια ήττα για τον Ερντογάν».
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η κατάσταση που βλέπει ο Τιλίτς να διαμορφώνεται στην Κωνσταντινούπολη είναι «μάχη σώμα με σώμα», με τον lμάμογλου «είναι πιο κοντά στη νίκη. Αν κερδίσει, σίγουρα θα είναι ο επόμενος προεδρικός υποψήφιος», υποστηρίζει ο συνομιλητής μας. Στην πράξη, «τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει κάτι, αλλά η ψυχολογική υπεροχή θα κάνει την αντιπολίτευση να ξαναπεράσει στην αντεπίθεση».
Εάν κερδίσει στην Πόλη ο Κουρούμ, «δηλαδή ο Ερντογάν», διευκρινίζει ο τούρκος ακαδημαϊκός, «θα πιέσει για μια συνταγματική αλλαγή που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια νέα θητεία του ως προέδρου, κάνοντας τη χώρα ακόμα πιο αυταρχική».
Στην υπόλοιπη χώρα, το AKP, σύμφωνα με τον αναλυτή, μπορεί να κερδίσει μερικές μεγάλες πόλεις του CHP (όπως η Αττάλεια) και το CHP μπορεί να επικρατήσει σε άλλες μητροπόλεις, έναντι του AKP (όπως η Προύσα). «Η Αγκυρα είναι πολύ πιθανό να μείνει στο CHP, όπως επίσης η Σμύρνη» είναι η πρόβλεψή του.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα τη Σμύρνη, Αλτούγκ Γκιουνάλ, «κανένας δεν ξέρει τι θα βγάλει αύριο η κάλπη, αλλά πιστεύω ότι το CHP θα κερδίσει με διαφορά και στις τρεις μεγάλες πόλεις, απλώς στη Σμύρνη με κάποια απώλεια ψήφων.
Βλέπω γύρω μου ανθρώπους κουρασμένους». «Η νίκη του κυβερνώντος κόμματος στην Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα, τη Σμύρνη, την Προύσα και τα Αδανα, όπου ζει η πλειονότητα των ψηφοφόρων, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πολιτικό περιβάλλον χωρίς αντιπολίτευση στην Τουρκία» εκτιμά ο αναλυτής της τουρκικής έκδοσης της εφημερίδας «Independent», Ντόρα Μεγκούτς, που διαβλέπει ο Ιμάμογλου «να κερδίσει με μικρή διαφορά στην Κωνσταντινούπολη και ο Μανσούρ Γιαβάς να επικρατήσει στην Αγκυρα, όπως επίσης ο υποψήφιος του CHP στη Σμύρνη».
Το κόμμα μπορεί να κυριαρχήσει και στα Αδανα. Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα; «Η συμπεριφορά των συνταξιούχων θα είναι καθοριστική σε όλη την Τουρκία» μας απαντά. «Οι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης είναι αγανακτισμένοι και αποθαρρυμένοι.
Η συμμετοχή μπορεί να μειωθεί αισθητά». Εάν κερδίσει πάντως ο Ιμάμογλου, αυτό θα τον καταστήσει «τον φυσικό υποψήφιο για την προεδρία του CHP το 2028», συνοψίζει ο Μεγκούτς.
«Αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε τον παράγοντα Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος, αν κερδίσει στην πρωτεύουσα με συντριπτική πλειοψηφία, μπορεί να γίνει άλλο ένα εξέχον όνομα της αντιπολίτευσης στην προεδρική κούρσα το 2028».
«Οι αυριανές εκλογές, μολονότι τοπικές, έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν το πολιτικό τοπίο της Τουρκίας σε εθνικό επίπεδο» επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο τούρκος ακαδημαϊκός Αλίμ Γιλμάζ. Εάν κερδίσει ο Ιμάμογλου, «θα είναι ισχυρός υποψήφιος για τις επόμενες εθνικές εκλογές για την προεδρία».
Το σενάριο ο Ιμάμογλου αύριο να ηττηθεί θα είναι «καταστροφικό», υποστηρίζει ο Αλί Τιραλί, από το think tank Ideapolitik Institute, εστιάζοντας στην υλοποίηση του «δυστοπικού» κυβερνητικού πλάνου δημιουργίας του «Καναλιού Ιστανμπούλ», που θα δημιουργεί έναν «δεύτερο Βόσπορο για τους σαουδάραβες αγοραστές, απειλώντας τη γεωγραφία και προκαλώντας οικολογική καταστροφή».
Ο Μουράτ Κουρούμ, έχοντας ήδη διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής, και προηγουμένως ως επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας για την κατοικία, «δεν έδωσε καλά δείγματα γραφής, άφησε κενά, και ενώ ήταν υπεύθυνος για το Χατάι, ακόμη οι σεισμόπληκτοι στην περιοχή ζουν σε τέντες», προσθέτει ο Τιραλί.
Το έργο του προγράμματος «αστικού μετασχηματισμού», για την αποκατάσταση ή εκ νέου ανέγερση κτιρίων – κυρίως της δεκαετίας του ’70 – με σοβαρά ζητήματα στατικότητας δεν το προχώρησε. «Κτίρια που κατεδαφίστηκαν, δεν ανεγέρθηκαν και οι κάτοικοί τους ζουν ακόμη σε συγγενικά σπίτια.
Επομένως, επιχειρησιακά απέτυχε ο κ. Κουρούμ».
Η επανεκλογή του Ιμάμογλου, από την άλλη, του «μοναδικού πολιτικού απειλή για τον Ερντογάν», θα είναι εγγύηση για τη συνέχιση του μεγάλου έργου επέκτασης της δημόσιας συγκοινωνίας («επί δημαρχίας του κατασκευάστηκαν τα περισσότερα χιλιόμετρα μετρό, παρότι δεν ανήκει στο κόμμα της κυβέρνησης.
Κατάφερε να εξασφαλίσει τα κεφάλαια από το εξωτερικό») αλλά και του κοινωνικού έργου για ευπαθείς ομάδες, συνεχίζει ο συνομιλητής μας, απαριθμώντας τις κοινωνικές παροχές επί των ημερών του: το ένα μπουκάλι γάλα για κάθε παιδί οικογένειας κάτω από το όριο της φτώχειας, τα πλήρη καθημερινά γεύματα για τους μοναχικούς ηλικιωμένους, το φτηνό ψωμί για όλους τους πολίτες (χάρη στη δημιουργία δημοτικής αρτοβιομηχανίας), οι παιδικοί σταθμοί στις φτωχές συνοικίες, για τις εργαζόμενες μητέρες, τα κέντρα Αλτσχάιμερ για τους ηλικιωμένους.
«Το πρόβλημα στην Τουρκία είναι η πόλωση» τονίζει ο Τιραλί. «Αν η ψήφος κρινόταν από τα έργα, ο Ιμάμογλου θα έπρεπε αύριο να πάρει 60%-70%. Αλλά ο κόσμος ψηφίζει με κριτήριο την ιδεολογία και στον δήμο του».