Μαξίμου: Το παρασκήνιο της κρίσης και οι νέες ισορροπίες
Εσωτερική αναδιάταξη μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου
Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»
Μία τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη στη Βουλή, μέσα σε έντονα συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στην σκιά της τραγωδίας των Τεμπών, με την πρόταση δυσπιστίας να καταψηφίζεται με 159 «όχι», χωρίς δηλαδή καμία κυβερνητική διαρροή (158), αλλά και με την ψήφο του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Κατσιβαρδά, σφράγισε την προηγούμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, οι αιφνίδιες παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκου, προκάλεσαν κυβερνητικό μούδιασμα, με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας «σβήνοντας» ό,τι προκαλεί ρήγμα στο κυβερνητικό αφήγημα.
Αιτία η παρουσία των δύο υπουργών σε σπίτι γνωστού επιχειρηματία την Κυριακή 24 Μαρτίου και ενώ ήδη είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό το δημοσίευμα του «Βήματος» για τα περί μονταζιέρας των συνομιλιών την κρίσιμη ώρα του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη, πυροδοτώντας την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο έκανε λόγο για παραπλανητικό τίτλο και δημοσίευμα που επιχειρούσε να χτίσει ανυπόστατες κατηγορίες, με τον πρόθυμο, όπως χαρακτήριζε, Νίκο Ανδρουλάκη, μπροστινό του συγκεκριμένου εκδοτικού συγκροτήματος, για κάτι που έχει απαντηθεί με στοιχεία σημείο προς σημείο.
Η συμμετοχή των δύο υπουργών στη συγκεκριμένη κοινωνική εκδήλωση έδωσε το λάθος μήνυμα, σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Γιάννη Μπρατάκο, όπου και αποφασίστηκε να τεθούν εκτός κυβέρνησης, με τους δύο να εμφανίζονται πρόθυμοι να διευκολύνουν την κατάσταση μετά και το σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση για το θέμα. Ωστόσο, η χρονική στιγμή που επελέγη να ανακοινωθούν οι παραιτήσεις ήταν λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή και πριν ανέβει στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά την ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας αργά το βράδυ της Πέμπτης και ενώ ο πρωθυπουργός αποχωρούσε από τη Βουλή, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις παραιτήσεις των στενών του συνεργατών και εκείνος αρκέστηκε να απαντήσει: «Τα είπα όλα στην ομιλία μου, δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο. Προχωράμε», επιχειρώντας να μην δώσει άλλη έκταση στο θέμα.
Αναφορικά με τις παραιτήσεις κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι και οι δύο ανέλαβαν με θάρρος την ευθύνη των πράξεών τους, αλλά αυτό δεν ακυρώνει την μέχρι σήμερα προσφορά τους, όπως και την προσωπική τους σχέση με τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, υπενθύμιζαν τον καθοριστικό ρόλο που έχει παίξει ο Γιάννης Μπρατάκος στις εκλογικές επιτυχίες της Ν.Δ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να πάρει βεβιασμένες αποφάσεις για την αντικατάσταση των δύο στενών συνεργατών του και ενώ η σύνθεση του πρωινού καφέ αλλάζει, δεδομένου ότι και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας είναι και επίσημα υποψήφιος ευρωβουλευτής. Αυτό που τονίζουν κυβερνητικές πηγές είναι ότι το Μαξίμου θα προχωρήσει σε εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων και όχι ανασχηματισμό. Σύμφωνα, επίσης, με τις ίδιες πηγές αποκλείεται το ενδεχόμενο να μετακινηθεί στο Μαξίμου ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης.
Έτσι, οι αρμοδιότητες των δύο υπουργών αναμένεται να μοιραστούν στα υπόλοιπα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου. Συνεπώς, θα γίνουν εσωτερικές αλλαγές, με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη να «μετακομίζει» –όπως όλα δείχνουν– στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας μέρος των αρμοδιοτήτων του Σταύρου Παπασταύρου, και ειδικά το νομοθετικό έργο που είχε υπό την εποπτεία του. Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης αναμένεται να «τρέξουν» περισσότερο το επόμενο διάστημα, ενώ αυξάνονται τα καθήκοντα και για τους Θανάση Νέζη, στενό σύμβουλο του πρωθυπουργού, και Μιχάλη Μπεκίρη, διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα. Ζητούμενο είναι αν θα γίνουν αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος. Είναι κάτι που συζητείται.
Για υποκρισία των κομμάτων της αντιπολίτευσης και μεθόδευση ενός κοινού χτυπήματος κατά της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή, όπου και ανακοινώθηκε η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ. «ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα διαγκωνίζονται σε τοξικότητα, καθώς βαδίζουμε προς τις Ευρωεκλογές», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι εργαλειοποίησαν ένα συλλογικό τραύμα, αυτό της τραγωδίας των Τεμπών, ενώ μίλησαν ακόμα και για νοθεία στις εκλογές, «αγκαλιάστηκαν» δηλαδή με εξωθεσμικά κέντρα αμφισβητώντας ουσιαστικά το σημαντικότερο κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, που δεν είναι άλλο από τις δίκαιες και ελεύθερες εκλογές.
«Δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον. Ο καθένας στο ρόλο του», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με ιδιαίτερα οξείς χαρακτηρισμούς αναφέρθηκε και από το βήμα της Βουλής λέγοντας: «Αναγνωρίζω ότι κοινωνία αγγέλων δεν υπάρχει, οι κυβερνήσεις είναι αυτές που ορίζουν τους κανόνες, και αυτό οδηγεί ενίοτε σε συγκρούσεις. Έχουμε ζήσει στην πατρίδα μας σχέσεις νταβατζήδων. Αυτή την Ελλάδα θέλουμε να αλλάξουμε!», και πρόσθεσε: «Αν νομίζουν κάποιοι ότι όλα είναι εξαγοράσιμα, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αν κάποιος εκδότης, μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει πολιτικές βλέψεις ας εμφανιστεί ανοιχτά στην πολιτική αρένα, ο ίδιος όμως, όχι μέσω πληρεξουσίων. Αν επιθυμούν να εμφανιστούν, να συγκριθούν και να μετρηθούν».
Το προσεχές διάστημα θα πυκνώσουν οι περιοδείες του πρωθυπουργού σε γειτονιές της Αττικής αλλά και στην περιφέρεια, σήμερα επισκέπτεται το Μοσχάτο, όπου θα μιλήσει με πολίτες, ενώ στις 5, 6 και 7 Απριλίου το εορταστικό Συνέδριο της Ν.Δ., που συμπίπτει με τα 50 χρόνια ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας, θα σηματοδοτήσει και την αφετηρία της κρίσιμης πρόκλησης εν όψει των Ευρωεκλογών.