Με ενδιαφέρον η εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την πολεμική οικονομία
Με ενδιαφέρον η εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την πολεμική οικονομία | 902.gr
«Πολεμική οικονομία στη Γερμανία και την Ευρώπη – Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει; Εξω από τον πόλεμο τώρα!», ήταν ο τίτλος της θεματικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Βερολίνο, την Κυριακή 1 Δεκέμβρη, με ομιλήτρια την Αννα Γρηγοριάδου, μέλος της Κομματικής Επιτροπής των Οργανώσεων Εξωτερικού του ΚΚΕ.
«Να γίνει σημαία όλων των εργαζομένων, των μεταναστών και μεταναστριών, το σύνθημα “Δώστε λεφτά για την Υγεία, την Παιδεία, τις Συλλογικές Συμβάσεις. Οχι λεφτά για πολεμικές προετοιμασίες και εξοπλισμούς. Εξω η Γερμανία από τους πολέμους”», σημείωσε η ομιλήτρια απευθυνόμενη προς τους παρευρισκόμενους, νέους και παλιότερους μετανάστες στο Βερολίνο, εμποροϋπαλλήλους, εργαζόμενους στον Επισιτισμό και στις Κατασκευές, επιστήμονες σε ερευνητικά ινστιτούτα και start up επιχειρήσεις. Πολλοί από αυτούς πήραν τον λόγο στην εκδήλωση, μετέφεραν πείρα από τους εργασιακούς χώρους οι οποίοι ταχύτατα προσαρμόζονται στις ραγδαίες εξελίξεις, στην πολεμική οικονομία.
Καταγράφηκε η ανάγκη δράσης παντού, σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε γραφείο, σχολείο, πανεπιστήμιο ενάντια στην εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, το κάλεσμα του ΚΚΕ να φτάσει σε ακόμη περισσότερους εργαζόμενους το επόμενο διάστημα.
Τονίστηκαν θετικά παραδείγματα, όπως αυτό των λιμενεργατών στο λιμάνι του Πειραιά που αρνήθηκαν να φορτώσουν πολεμικό υλικό που προοριζόταν για την πολεμική μηχανή του Ισραήλ, αλλά και η σημασία της πάλης των εργαζομένων στη Βάδη – Βυρτεμβέργη, που σε πρόσφατη διαδήλωσή τους κρατούσαν πανό που έγραφε «Πόλεμος, κρίση, ακρίβεια! Φτάνει πια!».
Στο «φουλ» οι προετοιμασίες πολέμου
Στην εισηγητική ομιλία, η Αννα Γρηγοριάδου αναφέρθηκε αναλυτικά στις ραγδαίες εξελίξεις διεθνώς και στη Γερμανία και σημείωσε: «Τα δύο κύρια “κλειδιά” που βοηθάνε στην κατανόηση των εξελίξεων είναι: Από τη μία η πορεία όλων των οικονομιών προς μια νέα παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Γερμανίας που εδώ και έναν χρόνο βρίσκεται σε οικονομική ύφεση. Μια χώρα που είχε στραφεί με τα “μπούνια” τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια στις πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις, χωρίς φυσικά το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Από την άλλη, οι ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας οικονομίας συνοδεύονται ιστορικά με μεγάλες συγκρούσεις, πολέμους. Αυτό μαρτυράει και η από τον Ιούνιο επίσημη πλέον στροφή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στην πολεμική οικονομία, αυτό μαρτυράει η προσπάθεια της ΕΕ να επιταχύνει τη στρατιωτική αυτοτέλεια απέναντι στο ΝΑΤΟ μέσω της ενίσχυσης π.χ. του Ευρωστρατού ή με σχηματισμούς άμεσης επέμβασης.
Αυτόν τον ρόλο παίζουν οι επιπλέον χρηματοδοτήσεις στην έρευνα και παραγωγή εξοπλισμών στο πλαίσιο της λεγόμενης “Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ενωσης” ή η δημιουργία ειδικού ταμείου ύψους 100 δισ. ευρώ, για άμεσες επενδύσεις στην πολεμική βιομηχανία, σε αντιστοιχία με την έκθεση Ντράγκι, που κάνει λόγο για 500 δισ. στην ευρωπαϊκή βιομηχανία πολέμου. Πακτωλός χρημάτων για προγράμματα που ελέγχουν και αξιοποιούν τις δυνατότητές στην τεχνητή νοημοσύνη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό κ.ά.».
Συγκεκριμένα για τη Γερμανία η ομιλήτρια ανέδειξε «τις προσαρμογές που εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια συντελούνται στην οικονομία της χώρας. Αμεσες και γρήγορες επενδύσεις στην πολεμική βιομηχανία, όπως τα 100 δισ. που με συνοπτικές διαδικασίες διέθεσε η κυβέρνηση του Σολτς για την άμυνα της χώρας. Ενας κλάδος της οικονομίας που το ποσοστό κέρδους του κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα το τελευταίο διάστημα, έλκοντας νέες επενδύσεις ομίλων που θέλουν μερίδιο από την πίτα.
Η γερμανική τράπεζα ανάπτυξης KfW συζητούσε την εξαγορά της κατασκευής πολεμικών υποβρυχίων από την “Thyssen krupp”, η “Lufthansa Technik” δημιουργεί νέο κλάδο την “LHT Defense” με στόχο να διεκδικήσει μερίδιο στη συντήρηση πολεμικών αεροσκαφών, η “Telekom” συνεργάζεται άμεσα με τον γερμανικό Στρατό. Η “Rheinmetall” κάνει λόγο για απανωτά ρεκόρ κερδοφορίας, αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις για το περιθώριο κέρδους και κάνει λόγο για χιλιάδες προσλήψεις. “Βιώνουμε μια ανάπτυξη που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στον όμιλο”, δήλωσε κυνικά ο διευθύνων σύμβουλος της, Αρμιν Πάπεγκερ.
Οι Γερμανοί Βιομήχανοι νουθετούν όλες ανεξαιρέτως τις μελλοντικές γερμανικές κυβερνήσεις για προώθηση των μακροπρόθεσμων παραγγελιών όπλων, τεχνολογικών καινοτομιών και πανεπιστημιακή έρευνα. Απαιτούν περισσότερες επιχορηγήσεις σε Start Up που θα συνδέονται πιο γρήγορα με τις ένοπλες δυνάμεις, αφού διακρίνουν τη γρήγορη ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη στρατιωτική βιομηχανία, όπως τα drones.
“Μπαρούτι μυρίζει” άλλωστε και με τη “συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, Trinity House” Γερμανίας – Βρετανίας πριν από λίγες μέρες, με την ιδιαίτερη βαρύτητα που αποκτάει μετά την επίθεση με βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και τις δηλώσεις του αναπληρωτή αρχηγού του βρετανικού Επιτελείου Αμυνας ότι ο βρετανικός στρατός είναι έτοιμος να πολεμήσει σήμερα.
Την ίδια ώρα, η Γερμανία αναβαθμίζει τη γεωπολιτική της θέση, αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο ρόλο στη Βαλτική Θάλασσα, σημείο σύγκρουσης με τη Ρωσία. Ο Πιστόριους εγκαινίασε νέο αρχηγείο του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού στο Ρόστοκ, προκειμένου να ενισχυθούν η παρουσία του και η επιχειρησιακή ικανότητα στην περιοχή της Βαλτικής (“Nord Stream” και δίκτυο των υποθαλάσσιων καλωδίων). Αρχηγείο που θα παρακολουθεί σε 24ωρη βάση τις στρατιωτικές κινήσεις και εμπορικές δραστηριότητες».
Προσαρμογή όλων των κλάδων στην πολεμική εμπλοκή
Στη συνέχεια μπήκε το ερώτημα αν μόνο αυτό είναι η πολεμική οικονομία, οι άμεσες δηλαδή επενδύσεις. Και η απάντηση δόθηκε μέσα από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Γερμανίας, που είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να αντιληφθούμε τη σημασία της καλά προετοιμασμένης και ικανής για αντίσταση οικονομίας για την πολιτική και στρατιωτική υπεράσπιση της Γερμανίας».
Ενώ, ο πανεπιστημιακός οικονομολόγος του Humboldt, Tilman Bruck λέει επίσης κυνικά ότι «πολεμική οικονομία είναι το πέρασμα της κλασικής οικονομικής δραστηριότητας σε δεύτερη μοίρα και η προσαρμογή της σε άλλες δομές, με άλλους στόχους». Αρα μιλάμε για μια προσαρμογή όλων των κλάδων της οικονομίας σε συνθήκες πολέμου και η οποία δεν ξεκινάει με την έναρξη του πολέμου.
Αυτόν τον ρόλο παίζει το «Επιχειρησιακό Σχέδιο Γερμανία» 1.000 σελίδων του γερμανικού Στρατού που είναι αδημοσίευτο και δίνει οδηγίες προετοιμασίας προς γερμανικές βιομηχανίες – κλειδιά, ώστε να είναι έτοιμες ήδη σε περιπτώσεις πολέμου/έκτακτης ανάγκης.
Από διαρροές στον Τύπο φαίνεται ότι ο αντισυνταγματάρχης Pilscke «συμβουλεύει» και ωθεί στην ενεργειακή αυτονομία τους π.χ. με την κατασκευή ιδιωτικών γεννητριών diesel και ανεμογεννητριών που θα είναι σε κατάσταση επιφυλακής σε περίπτωση συνολικότερης διακοπής της παροχής Ενέργειας. Αυτόν τον ρόλο παίζουν και οι «μόνιμα θερμές» μονάδες παραγωγής, οι οποίες θα διατηρούνται σε λειτουργία ακόμα και όταν η ζήτηση για όπλα και πυρομαχικά είναι χαμηλή, όπως και η δυνατότητα χρησιμοποίησης μη στρατιωτικών γραμμών παραγωγής.
Η έκθεση αντίστοιχα παροτρύνει σε προετοιμασία του εργατικού δυναμικού για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης με την εκπαίδευση π.χ. επιβίωσης σε περίπτωση μεγάλων «φυσικών» καταστροφών από ειδικές υπηρεσίες, όπως και προώθηση μέσα από τις επιχειρήσεις της εθελοντικής εργασίας στην Πυροσβεστική, που «θα είναι σωτήριο για τις ίδιες τις εταιρείες».
Ενδεικτικό για το βάθος που φτάνει η έκθεση στην οικονομία της χώρας, είναι η παρότρυνση άμεσης και γρήγορης εκπαίδευσης των εργαζομένων ως οδηγών φορτηγών, διότι το 70% των εργαζομένων στις μεταφορές είναι Ανατολικοευρωπαίοι και είναι πιθανή η διαρροή τους σε περίπτωση εμπλοκής με τη Ρωσία!
Στην έκθεση αναφέρεται η ιδιαίτερη θέση του Αμβούργου ως διασταύρωσης κομβικής σημασίας για τη μεταφορά εμπορευμάτων και στρατευμάτων. Ο δήμαρχος της πόλης έκανε λόγο για εθελοντική εργασία όσων είναι «πατριώτες» αλλά δεν συμμετέχουν σε μάχες πολεμικές και περιέγραψε ασκήσεις που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη με τον στρατό και με πολίτες με την ονομασία «Red Storm Alpha» και έχουν στόχο την προστασία του λιμανιού, ενώ ετοιμάζεται και επόμενη άσκηση ακόμα μεγαλύτερη με το όνομα «Red Storm Bravo». Μέσα από αυτή την οπτική πρέπει να δούμε και την εξαγορά του λιμανιού του Αμβούργου.
Αντίστοιχα εντοπίζεται στα επιτελεία ο τεράστιος κίνδυνος κυβερνοεπίθεσης και σαμποτάζ και η λύση έρχεται με επιπλέον κρατικές επενδύσεις, δημοτικές στη συγκεκριμένη περίπτωση, σε εταιρείες προστασίας δικτύων. Αντίστοιχα πολεμική οικονομία σημαίνει διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και παρεμβατικότητας του κράτους στην οικονομία της χώρας, όπως η κρατικοποίηση της «Uniper», η προώθηση του LNG.
Ο Bertram Brossardt, διευθύνων σύμβουλος του Συνδέσμου Βαυαρικών Επιχειρήσεων, παροτρύνει σε κρατικές επενδύσεις σε μεγάλες μονάδες παραγωγής ειδών διατροφής, προώθηση κρατικών προγραμμάτων εκπαίδευσης εργαζομένων σε κρίσιμους κλάδους όπως των μεταφορών, ύδρευσης κ.λπ. Αντίστοιχα η συζήτηση για αλλαγή στις γερμανικές αγροτικές καλλιέργειες από το βιολογικό και πράσινο καλαμπόκι σε σιτηρά που θα ζήσουν τον γερμανικό λαό σε περίπτωση πολέμου.
Ο ενεργειακός πόλεμος αντίστοιχα είναι σε εξέλιξη εδώ και χρόνια. Η βιομηχανική Γερμανία στενάζει κάτω από αυτόν τον ζυγό μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Τα λαϊκά στρώματα νιώθουμε στο πετσί μας τις οικονομικές διαστάσεις της αντιπαράθεσης της Γερμανίας με τη Ρωσία και τις τιμές στη θέρμανση και στα καύσιμα να εκτοξεύονται. Για αυτό και είχε σηκωθεί από τους «Πράσινους» η σημαία της προώθησης του LNG και των αντίστοιχων εγκαταστάσεων στη Βόρεια Γερμανία, οι οποίοι έχουν διασυνδέσεις με τμήματα της αστικής τάξης των ΗΠΑ. Ο οικονομικός πόλεμος και τα μέτρα που παίρνουν τα καπιταλιστικά κράτη, όπως οι δασμοί που θέλει να βάλει ο Τραμπ στα προϊόντα από την ΕΕ και τη Γερμανία, που θα έχουν χασούρα πολλών δισ.
Περικοπές και θυσίες του λαού η άλλη όψη του νομίσματος
Τέλος έγινε αναφορά στην καθημερινότητα που βιώνει η εργατική τάξη στη Γερμανία, αφού για να εξασφαλιστεί όλος αυτός ο πακτωλός των χρημάτων θα γίνουν περικοπές από τις ανάγκες του ίδιου του λαού.
Αυτό μαρτυράει ο προϋπολογισμός για το 2025: Περικοπές σε συντάξεις έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ, 8 δισεκατομμύρια λιγότερα ο προϋπολογισμός για την Υγεία, 5 δισεκατομμύρια λιγότερα για τα επιδόματα ανεργίας, από 11,6 σε 11 δισεκατομμύρια οι επιδοτήσεις κατοικίας και θέρμανσης, την ώρα που οι τιμές εκτοξεύονται στα ενοίκια και στη θέρμανση, περικοπές στα κονδύλια που αφορούν την ενσωμάτωση των ΑμεΑ από 523,7 σε 409,65 για το 2025, 500 εκατομμύρια ευρώ περικοπές από το υπουργείο Οικογένειας, και πολλά άλλα παραδείγματα που δείχνουν το τι σημαίνει οικονομία πολέμου.
Αναδεικνύουν από πού παίρνουν τα λεφτά και προς τα πού τα πάνε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι περικοπές στα σχολεία του Βερολίνου, που το κρατίδιο κόβει από κάθε σχολείο 30 διδακτικές ώρες στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων. Ενας δάσκαλος λιγότερο. Η ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που είναι στα 32 στην πόλη και στα 28 παιδιά στο δημοτικό.