Με το φορολογικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεδιπλώνει την αντιλαϊκή της πολιτική (VIDEO)
Με το φορολογικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεδιπλώνει την αντιλαϊκή της πολιτική (VIDEO) | 902.gr
Ως νομοσχέδιο που επιβεβαιώνει ότι με ρυθμούς οδοστρωτήρα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεδιπλώνει την αντιλαϊκή της πολιτική, χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, που συζητήθηκε στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος.
Όπως είπε, έχουμε την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης και «τα αλλά κόμματα κάνουν διαπιστώσεις για την κατάσταση, για τα προβλήματα, για τις δυσκολίες αλλά δεν αναφέρονται στο ποιος ευθύνεται» και αναρωτήθηκε: «Είναι μόνο η κυβέρνηση με την πολιτική της; Αυτό είναι μισή αλήθεια γιατί η άλλη μισή, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει με την πολιτική της το δρόμο που στρώσανε οι προηγούμενες κυβερνήσεις, των αντιλαϊκών επιλογών. Γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση, να πανηγυρίζει ότι έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, υψηλότερο από το μέσο όρο της ευρωπαϊκής ένωσης και λοιπόν; Αυτή οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν βασίζονται στο τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων; Σε αυτό βασίζονται. Και υπόσχεστε μελλοντικά, σε έναν απώτερο μέλλον το οποίο ποτέ δεν έρχεται, ότι θα υπάρξει μία δίκαιη διανομή του πλούτου αλλά “υποστείτε τη φοροεπιδρομή”, “υποστείτε τις μειώσεις στους μισθούς, τις μειώσεις στις συντάξεις, την κατάργηση των ασφαλιστικών σας δικαιωμάτων, υποστείτε τη φοροεπιδρομή και ταυτόχρονα και τα αντεργατικά μέτρα υπονόμευσης και χτυπήματος του εργατικού λαϊκού κινήματος».
Αποδόμησε το αφήγημα της κυβέρνησης πως για ότι αρνητικό εμφανίζεται φταίνε οι διεθνείς εξελίξεις. «Γιατί η κυβέρνηση δεν συνδιαμορφώνει με τη πολιτική της τις διεθνείς εξελίξεις; Δεν παίζει ρόλο σε αυτές; Συμμετέχει ή όχι ενεργά στην εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, με τη σύμφωνη πάντοτε γνώμη και όλων των υπολοίπων κομμάτων;» σημείωσε και αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για ένταξη σε αυτό του Κοσσόβου, τόνισε πως εισηγητής ήταν η Ντ. Μπακογιάννη με τον Αλ. Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ και τον Γ. Παπανδρέου να απέχουν. «Έτσι με την αποχή τους είναι συνένοχοι στο να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Είναι ολοκλήρωση μιας εικόνας η οποία δημιουργήθηκε πριν από 25 χρόνια με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, με την ιμπεριαλιστικών επέμβαση των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και των Γερμανών.Τι έγινε; επαναχάραξη των συνόρων με το αίμα των λαών και τώρα με αυτή την ενέργεια έχουμε νέο λάδι στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων. Για να αυξηθούν ακόμη περισσότερο και εκεί οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί», σημείωσε.
Στάθηκε στην ακρίβεια λέγοντας πως αιτία είναι οι πολιτικές που διαχρονικά εφαρμόστηκαν στη χώρα μας από όλες τις κυβερνήσεις. «Με ποιανού απόφαση καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις, με απόφαση της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας, κυβέρνηση Σαμαρά. Ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται με υπουργική απόφαση και όχι με συλλογική σύμβαση. Αυτό το νόμο τον υλοποίησε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον εφάρμοσε. Και τώρα διαμαρτύρεται ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Νέα Αριστερά για το επίπεδο των μισθών, διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ο μέσος μισθός το 2024 υπολείπεται κατά 25% από το μέσο μισθό του 2009, 15 χρόνια πριν. Μα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών σας γι αυτό ακριβώς και η ακρίβεια επιδρά όλο και περισσότερο με μεγαλύτερη επίπτωση στα χαμηλότερα λαϊκά εισοδήματα, στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους», είπε.
Και συμπλήρωσε: «Δεν σχετίζεται ακριβά με τη φορολογική πολιτική; Η φορολογική πολιτική δεν είναι αποτελέσματα διαχρονικών κυβέρνηση με το φορολογικό σύστημα που έγινε;» αναρωτήθηκε ξανά και υπενθύμισε τόσο τη μείωση στο συντελεστή φορολογίας των νομικών προσώπων από το 29 στο 26% και των μερισμάτων από το 15 στο 10% από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τις φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές, στις τράπεζες. Το 1980 ο μέσος φόρος στα νομικά πρόσωπα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 44,6%. Το 2023 πόσο είναι; 19,9%. Έχουμε μείωση κατά 55% των συντελεστών φορολογίας των νομικών προσώπων».
«Να γιατί λέμε ότι αποτελεί σκάνδαλο η φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Γιατί στο όνομά του φορολογικού ανταγωνισμού, για αυτό το οποίο θεωρούν όλα τα άλλα κόμματα το φορολογικό σύστημα ως εργαλείο ανάπτυξης, οδηγεί σε αυτό το αποτέλεσμα, στο να πληρώνουν τα νομικά πρόσωπα όλο και λιγότερη φορολογία. Γι αυτό ακριβώς και λέμε καμία εμπιστοσύνη στο φορολογικό σύστημα από μεριάς του λαού. Είναι άδικο, είναι ταξικό και πρέπει να το καταπολεμήσει και όχι να αποκτήσει φορολογική συνείδηση νομιμοποίησης του απαράδεκτου αυτού αντιλαϊκού φορολογικού συστήματος», υπογράμμισε ο Ν. Καραθανασόπουλος.
Σε ότι αφορά τροπολογία, που κατατέθηκε μέσα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, για τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΑΣ και οτι «ο πάγιος εξοπλισμός της ΕΑΣ ΑΕ μπορεί να εκποιείται, να διατίθεται με ή χωρίς αντάλλαγμα ο μηχανολογικός εξοπλισμός για την εξυπηρέτηση άλλου δημοσίου σκοπού ή να αξιοποιείται με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο -από ποιον αλήθεια- ύστερα από απόφαση του ΔΣ της ΕΑΣ», ζήτησε να αποσυρθεί και να μην ψηφιστεί «γιατί αποτελεί κατά τη γνώμη μας βασικό και κυρίαρχο παράγοντα για να καταψηφίσουμε συνολικά την τροπολογία».
Καταλήγοντας είπε πως η κυβέρνηση δυσκολεύεται να επιβάλει την αντιλαϊκή της πολιτική, «το έδειξαν χθες οι μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις, θα το δείχνουν και οι απεργιακές κινητοποιήσεις της 1ης Μάη», πως η άρχουσα τάξη ανησυχεί γιατί γίνεται όλο και πιο δύσκολο το να μπορέσουν να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια εντός των τειχών του συστήματος», γιατί χρεοκοπούν επί της ουσίας οι διάφοροι μαθητευόμενοι μάγοι, γιατί αποκτά ακόμη καλύτερη συνείδηση η εργατική τάξη και ο λαός μας στο ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση, «αποκτά όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη δύναμή του και ενισχύεται ακόμη περισσότερο το ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής της ΕΕ, πολιτική με την οποία συμπλέετε και εσείς και τα υπόλοιπα κόμματα. Για αυτό ακριβώς και το ρεύμα αμφισβήτησης συγχρωτίζεται και συμπορεύεται με το ΚΚΕ γιατί αποτελεί το βασικό παράγοντα τον ελπιδοφόρο παράγοντα ισχυροποιήσης ακόμη περισσότερο της λαϊκής αντιπολίτευσης που γίνεται στους δρόμους του αγώνα, σε ένα πλαίσιο συνολικότερο ρήξεων και ανατροπών».