Μελέτης Μελετόπουλος στο Mononews: Οι Τούρκοι εμφανίζονται ως οι θριαμβευτές κατακτητές της Συρίας δι’ αντιπροσώπου
Ο κ. Μελέτης Μελετόπουλος αναφέρει με γλαφυρότητα στο mononews το σκηνικό στο συριακό πεδίο μάχης και τα πιθανά σενάρια που θα διαδραματιστούν ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία. Μας τονίζει πως «αν ο Ελληνισμός δεν προσέξει όχι μόνο σε διπλωματικό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο και σε επίπεδο κοινωνίας ακόμα θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης του ελληνικού κράτους στη μορφή που έχει σήμερα».
Στην συνέντευξή του ο δρ. Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γενεύης και δρ. Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής – Λυκειάρχης της Ιονίου Σχολής, μας αναφέρει αναλυτικά όλα τα διαδραματιζόμενα στην Συρία, το πως αυτά επηρεάζουν την Ελλάδα, την στάση των μεγάλων δυνάμεων και τις πιθανές γεωπολιτικές εξελίξεις σε μια καθηλωτική γεωπολιτική ανάλυση με ρεαλισμό και αισιοδοξία.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Γιατί ΗΠΑ, Ιράν και Ρωσία αφήνουν την Τουρκία να πρωτοστατεί στις εξελίξεις στην Συρία;
ΗΠΑ, Ιράν και Ρωσία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μια κατάσταση πολιτικής ρευστότητας.
Το Ιράν είναι εξουθενωμένο από την ουσιαστικά αποτυχία του να προστατεύσει την Χεζμπολάχ και την Χαμάς. Παρακολουθεί ανήμπορο τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τα Ιρανικά συμφέροντα στην Εγγύς Ανατολή να διαλύονται από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Υπέστη το πλήγμα της δολοφονίας του Χανίγια μέσα στην Τεχεράνη, το οποίο κατ’ ουσίαν υπονόμευσε και ακύρωσε το αίσθημα ασφαλείας των Ιρανών στο ίδιο το έδαφος τους. Δεν συνορεύει εδαφικά με το Ισραήλ ώστε να προβεί σε κάποια στρατιωτική αντιπαράθεση μαζί του, μόνο αεροπορικά μπορεί να γίνει αυτή η σύγκρουση και αεροπορικά το Ισραήλ ασφαλώς υπερτερεί άρα το Ιράν είναι εκτός πεδίου, πρώτη παρατήρηση.
Δεύτερη παρατήρηση η Ρωσία αυτή τη στιγμή έχει ένα τεράστιο μέτωπο μπροστά της. Ένα μέτωπο το οποίο έχει απασχολήσει τους πόρους της και τις δυνάμεις της 100% το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε μια κρίσιμη κατάσταση. Εννοώ τον πόλεμο στην Ουκρανία ο οποίος με κάποιον τρόπο όταν έρθει ο Τραμπ στην εξουσία, λίαν συντόμως, θα οδηγηθεί σε μια μεγάλη διαπραγμάτευση για να λήξει. Εν όψη αυτής της διαπραγμάτευσης και οι δυο πλευρές προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους.
Η Ρωσία έχει προβεί αυτή την στιγμή σε ένα είδος κεραυνοβόλου πολέμου, η Ευρώπη προσπαθεί να βοηθήσει την Ουκρανία να αντισταθεί και όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα ακραίο σκηνικό αυτή τη στιγμή. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη στην Ουκρανία.
Για να έρθω στο θέμα το οποίο με ρωτάτε νομίζω ότι η Ρωσία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να λειτουργήσει ως παίκτης στην Εγγύς Ανατολή. Αυτή είναι η αιτία και όχι κάποια άλλη συνωμοσιολογική.
Υπάρχει όμως πιθανώς και μια παράλληλη διαδικασία αθέατη που μόνο ως υπόθεση εργασίας μπορεί κανείς να διατυπώσει αν δηλαδή στην Ρωσία έχει γίνει κάποιου είδους συμφωνία η Ρωσία να αποσυρθεί από την περιοχή με αντάλλαγμα να υπάρξει μια αποδοχή των στρατιωτικών κεκτημένων της στον πόλεμο με την Ουκρανία. Δηλαδή αν επιτραπεί στην Ρωσία, νομικά γιατί στην πράξη το έχει, η κατοχή των Ουκρανικών εδαφών που έχει καταλάβει με αντάλλαγμα την αποχώρηση της από την Εγγύς Ανατολή. Αυτό είναι μια υπόθεση εργασίας. Όταν τελειώσει ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος θα καταλάβουμε τι έχει γίνει.
ο κ. Μελέτης Μελετόπουλος
Τώρα πάμε στις Ηνωμένες πολιτείες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες που είναι η ισχυρότερη δύναμη στον πλανήτη αυτή τη στιγμή μακράν, μη θεωρήσει κανείς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποδυναμωμένες, δεν υπάρχει αυτό ! Είναι συντριπτικά η ισχυρότερη δύναμη στον πλανήτη κανείς δεν μπορεί να της αντιπαρατεθεί στρατιωτικά. Βρίσκεται όμως σε μια κατάσταση μετάβασης από έναν πρόεδρο ο οποίος προκάλεσε πολέμους ή υπέθαλψε πολέμους ή ανέχτηκε πολέμους σε έναν πρόεδρο ο οποίος είναι φανερό ότι δεν θέλει πολέμους ! Ο Τραμπ επί της προεδρίας του δεν επέτρεψε να εξελιχθούν πολεμικές συρράξεις.
Τώρα λοιπόν θέλει να κάνει το ίδιο, θέλει να γίνει ειρηνοποιός. Επομένως αυτό το οποίο κάνει στην Ουκρανία είναι ένα θέμα, ότι θα προσπαθήσει να βάλει τέλος στον πόλεμο, αλλά και στην Μέση Ανατολή νομίζω αυτό που θα προσπαθήσει να κάνει είναι με κάποιο τρόπο να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.
Φυσικά με κύρια μέριμνα την διάσωση του Ισραήλ από τυχόν απώλειες και επιπλοκές κτλ αλλά και από την άλλη πλευρά θέλει να λήξει αυτή η κρίση. Αυτό έχει πολλές αναγνώσεις, οι κρίσεις λήγουν με πολλούς τρόπους. Εδώ λοιπόν θα έλεγα ότι αυτό που βλέπω να προσπαθεί να κάνει ο Τραμπ είναι να εξουδετερωθούν τα καθεστώτα τα οποία θέτουνε σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ.
Η Συρία ήταν κατά κάποιο τρόπο θέατρο διαφόρων οργανώσεων και δυνάμεων που προκαλούσαν προβλήματα στο Ισραήλ. Η δύναμη αυτή η οποία κατέλαβε την Δαμασκό, η οργάνωση η οποία έχει επικεφαλής τον Τζολάνι ο οποίος άλλοτε ήταν επικεφαλής στο Ισλαμικό κράτος είναι μια οργάνωση η οποία, θεωρώ, επικοινωνεί ταυτόχρονα με όλους τους παίχτες στην περιοχή. Δεν είναι μια τόσο μονοσήμαντη και εξωσυστημική δύναμη όπως πολλοί την εμφανίζουν. Ασφαλώς επικοινωνεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ασφαλώς επικοινωνεί και με το Ιράν, ασφαλώς επικοινωνεί και με την Ρωσία, ασφαλώς επικοινωνεί με κάποιο τρόπο με το Ισραήλ εφόσον έχει καταλάβει την εξουσία στην Δαμασκό και πρέπει να σταθεροποιηθεί, επικοινωνεί με όλες τις πλευρές.
Ποιες θα είναι οι σχέσεις Τουρκίας και Συρίας από εδώ και μπρος;
Οι Τούρκοι εμφανίζονται ως οι θριαμβευτές κατακτητές της Συρίας δια αντιπροσώπου. Αυτοί που θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση της Συρίας με τουρκικές εταιρείες κατασκευαστικές κλπ κλπ. Εγώ δεν θεωρώ ότι είναι τόσο απλό το θέμα. Ασφαλώς η Τουρκία είναι ένας παίκτης εκεί τώρα αυτή τη στιγμή ! Δεν θεωρώ ότι ο Τζολάνι θα λειτουργήσει ως ένα είδος εκπροσώπου της Τουρκικής πολιτικής. Όλοι θέλουν την σταθεροποίηση της Συρίας στη μετά Άσαντ εποχή.
Υπάρχουν λοιπόν στην Συρία δυνάμεις τζιχαντιστών, υπάρχει ο κουρδικός θύλακας, βασικό θέμα ο κουρδικός θύλακας, υπάρχει ένα βόρειο τμήμα που ελέγχετε από τους Τούρκους, υπάρχει και το νότιο τμήμα στο οποίο οι Ισραηλινοί έχουν δημιουργήσει μια buffer zone. Δεν νομίζω ότι η Αμερική απουσιάζει από όλα αυτά, η Αμερική επικοινωνεί με όλα αυτά τα σημεία και πιθανώς οι Τούρκοι να εμφανίζονται ως ένα είδος υπεργολάβων της Αμερικής. Δηλαδή μπορεί να θεωρεί η Αμερική ότι οι Τούρκοι θα λειτουργήσουν ως ένα είδος σταθεροποιητή εν ονόματι αυτού που θέλει η Αμερική στην περιοχή.
Εδώ υπάρχει λοιπόν όμως μια δυνάμει πυρηνική βόμβα, εννοώ διπλωματικοστρατιωτική πυρηνική βόμβα, που είναι το εξής αν οι Τούρκοι μείνουν εκεί που είναι και πουν απλά ότι στηρίζουμε το καθεστώς Τζολανί «θέλουμε και εμείς να έχουμε μια εκπροσώπησει στο καθεστώς αυτό, να υποδείξουμε στελέχη τα οποία να είναι φίλα προσκείμενα προς την Τουρκία», να ανατεθούν σε μεγάλες εταιρείες τουρκικές την ανοικοδόμηση των πόλεων κλπ αυτά, μέχρις εκεί το πράγμα, παρέχει μια ανοχή.
Εάν όμως, προσοχή τώρα φτάνω στο κυριότερο σημείο της συζήτησης, η Τουρκία επιχειρήσει να εκκαθαρίσει το κουρδικό θύλακα με εισβολή στρατιωτική ή με οργανώσεις, ήδη χθες προήλαυσαν προς το κουρδικό θύλακα κάποιοι τζιχαντιστές που ελέγχονται από την Τουρκία, εκεί θα έρθει βίαια αντιμέτωπη και με την Αμερικανική και με την Ισραηλινή πολιτική. Οι Κούρδοι υποστηρίζονται από την Αμερική και από τον καινούργιο υπουργό Εξωτερικών του Τραμπ ο οποίος είναι αδιάλλακτα φιλοκούρδος και οι υπεύθυνοι ασφαλείας το ίδιο και βεβαίως το Ισραήλ το οποίο θεωρεί τους Κούρδους ένα συμμαχικό παράγοντα μέσα σε ένα εχθρικό χώρο.
Εάν λοιπόν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να διαμελίσουν, να διαλύσουν, να αποδομήσουν το συριακό Κουρδιστάν, να το πούμε έτσι, εκεί θα προκύψει μεγάλο πρόβλημα. Θα έρθουν σε στρατιωτική σύγκρουση με το Ισραήλ, το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτρέψει στους Τούρκους να πειράξουν τους Κούρδους. Εκεί θέλω να σας πω ότι αν η Τουρκία κάνει αυτό το λάθος, δεν ξέρω αν θα το κάνει θα δούμε, πιθανότατα να μην το κάνει..
Υπάρχει πιθανότητα να γίνει Τουρκική εισβολή στους Κούρδους της Συρίας; Πότε να την περιμένουμε ;
Μπορεί τις επόμενες μέρες. Κοιτάξτε, αυτοί την στιγμή προωθούνται οι οργανώσεις, οι τζιχαντιστικές και ελεγχόμενες από τους Τούρκους, προς το Κουρδιστάν. Χθες το βράδυ το λέγε ο Ιγνατίου στις ειδήσεις, 20 προς 21 Δεκεμβρίου.
Επομένως αν εκεί υπάρξει εμπλοκή τότε το Ισραήλ θα εμπλακεί σε συγκρούσεις έναντι των Τούρκων και εκεί δεν υπάρχει πλέον ούτε μια περίπτωση οι Αμερικανοί να συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Τουρκία ως παράγοντα εξελίξεων μέσα στην Συρία. Η Αμερική θα στραφεί εναντίον της Τουρκίας, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο για την Τουρκία.
Ούτε το ΝΑΤΟ θα λειτουργήσει εάν οι Αμερικανοί έχουν να επιλέξουν μεταξύ της Τουρκίας ως συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ και του Ισραήλ θα επιλέξουν 150% το Ισραήλ με αντίτιμο να διαλυθεί το ΝΑΤΟ ή να αποβληθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ. Πάντως μην πάει ποτέ το μυαλό κανενός σε σκέψη ότι μπορεί οι Αμερικάνοι θα στηρίξουν την Τουρκία σε μια διάσταση σε μια σύγκρουση με το Ισραήλ ή ότι μπορεί να τηρήσουν μια στάση ουδέτερου παρατηρητή. Δεν υπάρχει αυτή η περίπτωση ! Γι’ αυτό και αυτό που πρέπει να παρακολουθήσουμε αυτή τη στιγμή και να επικεντρωθούμε είναι αυτό.(Σύγκρουση Ισραήλ – Τουρκίας)
Να προσθέσω και κάτι άλλο, η Τουρκία έχει πατήσει το πόδι της στην Λιβύη, τώρα στην Συρία, στο Αζερμπαϊτζάν και βεβαίως στην Αλβανία και στα Σκόπια εκεί έχει στρατιωτική συμμαχία κτλπ. Έχει δημιουργήσει δηλαδή έναν τέλειο γύρο γύρω από την Ελλάδα. Για αυτό και δεν θεωρώ υπερβολική την χθεσινή επισήμανση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής(ΠΑΔΑ) , ο οποίος είπε σε δραματικούς τόνους ότι παρακολουθούμε μια επέλαση βαρβάρων που ο Ελληνισμός κινδυνεύει με αφανισμό.
Έτσι είναι, το είπε ο Αρχιεπίσκοπος σε συναισθηματικούς τόνους, ΟΜΩΣ είναι εύλογη παρατήρηση και το επαναλαμβάνω και εγώ σε εσάς υπάρχει μια περικύκλωση του Ελληνισμού και αν ο Ελληνισμός δεν προσέξει όχι μόνο σε διπλωματικό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο και σε επίπεδο κοινωνίας ακόμα θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης του ελληνικού κράτους στη μορφή που έχει σήμερα.
Ο κ. Μελέτης Μελετόπουλος στον Δικηγορικό Σύλλογο, στην εκδήλωση του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 και της Αδελφότητος Ψαριανών για την επέτειο της Καταστροφής των Ψαρών
Μας επηρεάζουν δηλαδή οι εξελίξεις στην Συρία ;
Φυσικά γιατί δημιουργείται ένας κλοιός τουρκοισλαμικός. Οι Τούρκοι επιθυμούν ταυτόχρονα να εργαλειοποιήσουν τον Ισλαμισμό ως μηχανισμό κυριαρχίας υπό τον δικό τους έλεγχο.
Με οδηγείται και σε μια επόμενη ερώτηση, υπάρχει περίπτωση η Συρία να γίνει ένα θεοκρατικό κράτος δίπλα μας ; Υπάρχει πιθανότητα να μετατραπεί σε ένα Αφγανιστάν της Μεσογείου ;
Μα είναι απολύτως βέβαιο ! Απλά δεν θα είναι ένα Αφγανιστάν όπως το Αφγανιστάν, θα έχει ιδιοτυπίες. Τώρα ο Τζολανί είπε μεν ότι «θα είμαστε συμπεριληπτικοί» και κάτι τέτοια, μακάρι λέω εγώ αλλά ότι απαγορεύτηκε ήδη στις Χριστιανικές εκκλησίες να λειτουργήσουν τα Χριστούγεννα καθιστά πιθανότατη την προοπτική να υπάρξει στη Συρία ένα είδος θεοκρατικής κοινωνίας στην οποία Χριστιανοί δεν θα έχουν θέση.
Έρχομαι εδώ να θέσω το εξής θέμα μέσα από αυτή τη συνέντευξη. Γιατί η Ελληνική κυβέρνηση δεν παίρνει μια εύλογη πρωτοβουλία να χορηγήσει στους Rum Orthodox της Συρίας, οι οποίοι έχουν ένα είδος βυζαντινής συνείδησης, Rum σημαίνει Ρωμαίος, θεωρούνται απόγονοι των Ρωμιών των Βυζαντινών, γιατί δεν τους δίνει ελληνική ιθαγένεια να τους εγκαταστήσει στην Ελλάδα;
Έχουμε γεμίσει στην Ελλάδα με Ασιάτες και Αφρικανούς, οι οποίοι δεν είναι μόνο ότι δεν αφομοιώνονται, δεν προσαρμόζονται δεν δεν δεν είναι και ότι ανάμεσα τους σίγουρα υπάρχουν ακραία στοιχεία τα οποία θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην Ελλάδα σε περίπτωση κρίσης Ελληνοτουρκικής ή διεθνούς. Γιατί λοιπόν δεν φέρνει αυτούς τους ανθρώπους στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν και υψηλό μορφωτικό επίπεδο, έχετε υπόψιν σας, δεν είναι όπως ας πούμε οι Πακιστανοί κλπ.
Είναι ιατροί κ.α, να τους εγκαταστήσει σε ακριτικά νησιά. Εδώ δεν βρίσκουμε γιατρούς για τα ακριτικά νησιά, δεν βρίσκουμε ανθρώπους, ας τους πάρει λοιπόν να τους επανδρώσει σε τομείς οι οποίοι είναι: οι ένοπλες δυνάμεις , η υγεία και βεβαίως η γεωργία, να τους βάλει στον Έβρο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με ένα σχέδιο το οποίο θα εκπονήσει ταχύτατα και να τους φέρουμε εδώ για να ενδυναμώσουμε ένα πληθυσμό ο οποίος καταρρέει δημογραφικά. Δεν μπορώ ορισμένες φορές να αντιληφθώ την αδυναμία συγκρότησης ενός σχεδίου διάσωσης για το χειμαζόμενο Ελληνικό κράτος, Ε δεν μπορώ να το καταλάβω συγνώμη.
Μας αναφέρατε μια πρόταση για το τι θα έπρεπε να πράξει μετέπειτα η Ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τη Συρία. Υπάρχει κάτι άλλο το οποίο μπορούμε να κάνουμε το οποίο αφορά έμμεσα ή άμεσα τη κατάσταση στη Συρία ;
Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα καθεστώς, με κάποιο βαθμό ακόμα απροσδιόριστο, εξάρτησης από την Τουρκία δίπλα στην Κύπρο. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο γεωστρατηγικό πρόβλημα για την Ελλάδα. Αυτό το καθεστώς λοιπόν, δεν ξέρουμε τι προθέσεις έχει. Πάντως αυτή στιγμή αν η Τουρκία με κάποιο τρόπο ελέγχει την Συρία και προχωρήσει στην σύναψη Τουρκο-Συριακού μνημονίου όπως έκανε με την Αίγυπτο, η Ελλάδα θα χάσει τον έλεγχο, τον θαλάσσιο έλεγχο της ζώνης μεταξύ Αιγαίου και Κύπρου.
Διερωτώμαι τι εννοεί ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Μητσοτάκης όταν λένε urbi et orbi ότι θα εμποδίσουμε κτλ. Τι θα εμποδίσουμε; Δεν μπορεί να εμποδίσει τίποτα, τι θα κάνει; Θα κάνει εκστρατεία εναντίον του συμφώνου ; Δεν υπάρχουν αυτά ! Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, νομίζω την Ελλάδα, όπως είναι δομημένη η σημερινή εξωτερική πολιτική δεν την λαμβάνουν υπόψη τους αυτοί. Θα προχωρήσουν λοιπόν οι Τούρκοι με τους Σύριους σε ένα μνημόνιο το οποίο θα ακυρώνει οποιοδήποτε ελληνικό έρεισμα, νομικό έρεισμα υπάρχει στην περιοχή και η Ελλάδα απολύτως δεν θα κάνει τίποτα.
Θα το καταγγείλει, θα βγάλει αυστηρή διακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, θα γελάνε οι Τούρκοι όπως γελάνε με όλες τις ανακοινώσεις του Γεραπετρίτη και του Μητσοτάκη, θα συνεχίσουν να υπογράφονται συνδιακηρύξεις φιλίας και σύμφωνα φιλίας και συνεργασίας. Θα συνεχίσουν οι Τούρκοι να αγοράζουν, Τούρκοι επιχειρηματίες, τα ελληνικά νησιά που συνορεύουν με την Τουρκία και η Ελλάδα δεν θα κάνει τίποτα. Αυτή είναι η εικόνα της Ελληνικής αντίδρασης υπό τις παρούσες συνθήκες, εννοώ με την λογική της σημερινής κυβέρνησης.
Ο κ. Μελετόπουλος με τον σπουδαίο κοινωνιολόγο Immanuel Wallerstein στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Κοινωνιολογικής Εταιρείας στο Durban της Νοτίου Αφρικής, τον Ιούλιο του 2006. Πηγή: meletopoulos.gr
Μου αναφέρατε ήδη κάποιες εκτιμήσεις για το τι θα κάνει η νέα Συριακή κυβέρνηση για τις θρησκευτικές μειονότητες στη χώρα, συγκεκριμένα τους Ορθοδόξους. Γενικότερα και οι Δρούζοι και όλες οι θρησκευτικές μειονότητες στην Συρία πως κρίνεται ότι θα αντιμετωπιστούν από την νέα Συριακή κυβέρνηση ;
Κοιτάξτε, δεν ξέρω. Η λογική των φονταμενταλιστών που έχουν αναλάβει την διακυβέρνηση δεν είναι συμπεριληπτική. Είναι ότι όποιος δεν είναι μουσουλμάνος είναι πολίτης δευτέρας κατηγορίας. Αυτό έχει φανεί από τα καθεστώτα αυτά σε άλλες περιοχές. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μια ευνοϊκή αντιμετώπιση, ισότιμη αντιμετώπιση. Τώρα, νομίζω στην καλύτερη περίπτωση θα τους ανεχτούν, απλά να συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά θα είναι εκτός του συστήματος διακυβέρνησης κτλ θα δούμε όμως. Αυτό ακόμα δεν μπορώ να σας το πω, δεν έχω άποψη για αυτό, θα το δούμε.
Όσον αφορά τις αιτήσεις ασύλων των Σύρων προσφύγων τι οφείλει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα;
Για την Ελλάδα σας απάντησα
Για την Ελλάδα, ναι μου είπατε, η Ευρωπαϊκή Ένωση;
Το ίδιο θα έπρεπε να κάνει, οι άνθρωποι αυτοί είναι χριστιανοί έχουνε δυτικά χαρακτηριστικά, έπρεπε να τους δώσει την ευκαιρία να ξανά αρχίσουν την ζωή τους. Γιατί δηλαδή πρέπει να δίνουμε την ευκαιρία, οι Ευρωπαίοι να δίνουν την ευκαιρία σε Τούρκους, Άραβες, Ασιάτες, Αφρικανούς να αποκτούν την Ευρωπαϊκή ιθαγένεια κλπ κλπ και μην το κάνουμε με τους Σύρους; Τόση πια είναι η ένταση της πολυπολιτισμικής ιδεολογίας που αποκλείεται η ευνοϊκή υποδοχή χριστιανών της Συρίας ;
ο δρ. Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γενεύης, Καθηγητής – Λυκειάρχης της Ιονίου Σχολής, κ. Μελέτης Μελετόπουλος
Είναι η τελευταία μου ερώτηση, αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι οι δυο δυνάμεις που βρίσκονται εντός της Συρίας είναι το Ισραήλ και η Τουρκία. Αυτό όμως δεν φαίνεται να φέρνει μια «ισορροπία του τρόμου» αλλά μάλλον εντείνει τα προβλήματα. Για πιο λόγο αντί να δημιουργηθεί μια ισορροπία η κατάσταση εντείνεται όλο και περισσότερο ;
Δεν είμαστε σε εποχή ισορροπιών τώρα ! Έχουν εξαπολυθεί δυνάμεις που επί δεκαετίες είχαν παραμείνει παγωμένες λόγω του ψυχρού πολέμου πρώτα και μετά λόγω της μεταψυχροπολεμικής εποχής στην οποία δημιουργήθηκε μια προσωρινή κατάσταση ισορροπίας με την Αμερική ως κυρίαρχη δύναμη. Αυτά δεν υπάρχουν πια ! Τώρα είμαστε σε εποχή βίαιων συγκρούσεων οι οποίες ενδεχομένως στο μέλλον θα προσλάβουνε ακόμη οξύτερο χαρακτήρα.
Ο Παναγιώτης Κονδύλης είχε προειδοποιήσει για μεγάλους πολέμους στον 21ο αιώνα μπροστά στους οποίους ο 1ος και ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος θα μοιάζουν με παιδική χαρά. Επίσης, υπάρχει πάντα το φάσμα των πυρηνικών, που όλοι μαζί προσευχόμαστε να μην περάσουν το κατώφλι της στήριξης πυρηνικών οι μεγάλες δυνάμεις.
Αυτή τη στιγμή σε σχολεία σκανδιναβικών περιοχών έχουν εισαγάγει το μάθημα της σκοποβολής, στην Γερμανία ψάχνουν για καταφύγια, στην Αγγλία ετοιμάζουν να επαναφέρουν την υποχρεωτική γενική στρατολογία. Δηλαδή η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κατάσταση αναμονής γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων. Αυτά λοιπόν αν ξεκινήσουν δεν είναι αυτονόητο ότι θα σταματήσουν πριν πάνε σε μια κλιμάκωση πυρηνική.
Λοιπόν, δεν είναι απλή η κατάσταση πρέπει να είμαστε Alert και η Ελλάδα πρέπει να προσέξει να μην μπει σε τέτοιου είδους διαδικασίες. Το μόνο που έχει να κάνει η Ελλάδα είναι να προστατεύσει τον εαυτό της από επιβολείς αναθεωρητικών δυνάμεων που βρίσκονται στα σύνορα της.
Θα ήθελα εδώ να ολοκληρώσω την συνέντευξη με την πάγια επισήμανση που κάνω σε όλες μου τις ομιλίες, άρθρα κτλ ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει το μοντέλο Ισραήλ, το οποίο δεν είναι μοντέλο Ισραήλ είναι μια εφαρμογή του δωρικού τρόπου οργάνωσης της εθνικής άμυνας τον οποίο υιοθέτησε το Ισραήλ και τον οποίο πρέπει να υιοθετήσουμε και εμείς με μέτρα τα οποία θα αλλάξουν τελείως τον τρόπο σκέψης του μέσου Έλληνα και θα του δώσουν την δυνατότητα να θυμηθεί ό,τι υπήρξε.
Ότι οι Έλληνες είναι οι πιο σπουδαίοι πολεμιστές στην Παγκόσμια Ιστορία, έχουν συντρίψει 5 αυτοκρατορίες των Μήδων, των Αράβων, των Τούρκων, των Ιταλών κλπ. Έχουν καταγάγει τεράστιους άθλους όπως η εκστρατεία με την οποία ο Μέγας Αλέξανδρος με 10χιλιάδες ανθρώπους κατέλαβε όλη την Ασία, ή το 1821 κλπ. Είμαστε ένα Έθνος πολεμιστών, εκτός από Έθνος εμπόρων, ναυτικών, είμαστε και όλα αυτά και φιλοσόφων, αλλά είμαστε κυρίως οι Έλληνες πολεμιστές και πρέπει να ξαναγίνουμε για να επιβιώσουμε ! Αυτό δεν είναι μια εθνικιστική ρητορική ή μια στρατοκρατική ρητορική ή μια ακροδεξιά ρητορική όπως έλεγε ο κ. πρωθυπουργός ή η αριστερά μας, είναι μια αυτονόητη ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης και των μέτρων που πρέπει να αναλάβουμε για να επιβιώσουμε ως κοινωνία.
Διαβάστε επίσης:
Αλβανία: Ο Ράμα κλείνει το TikTok μετά τη δολοφονία ενός εφήβου
Γάζα: «Πιο κοντά από ποτέ» μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τη Χαμάς
Συρία: Οι νέοι ηγέτες της χώρας ονόμασαν υπουργό Εξωτερικών – Το προφίλ του νέου υπουργού
Ο κ. Μελέτης Μελετόπουλος αναφέρει με γλαφυρότητα στο mononews το σκηνικό στο συριακό πεδίο μάχης και τα πιθανά σενάρια που θα διαδραματιστούν ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία. Μας τονίζει πως «αν ο Ελληνισμός δεν προσέξει όχι μόνο σε διπλωματικό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο και σε επίπεδο κοινωνίας ακόμα θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης του ελληνικού κράτους στη μορφή που έχει σήμερα».
Στην συνέντευξή του ο δρ. Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γενεύης και δρ. Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής – Λυκειάρχης της Ιονίου Σχολής, μας αναφέρει αναλυτικά όλα τα διαδραματιζόμενα στην Συρία, το πως αυτά επηρεάζουν την Ελλάδα, την στάση των μεγάλων δυνάμεων και τις πιθανές γεωπολιτικές εξελίξεις σε μια καθηλωτική γεωπολιτική ανάλυση με ρεαλισμό και αισιοδοξία.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Γιατί ΗΠΑ, Ιράν και Ρωσία αφήνουν την Τουρκία να πρωτοστατεί στις εξελίξεις στην Συρία;
ΗΠΑ, Ιράν και Ρωσία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μια κατάσταση πολιτικής ρευστότητας.
Το Ιράν είναι εξουθενωμένο από την ουσιαστικά αποτυχία του να προστατεύσει την Χεζμπολάχ και την Χαμάς. Παρακολουθεί ανήμπορο τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τα Ιρανικά συμφέροντα στην Εγγύς Ανατολή να διαλύονται από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Υπέστη το πλήγμα της δολοφονίας του Χανίγια μέσα στην Τεχεράνη, το οποίο κατ’ ουσίαν υπονόμευσε και ακύρωσε το αίσθημα ασφαλείας των Ιρανών στο ίδιο το έδαφος τους. Δεν συνορεύει εδαφικά με το Ισραήλ ώστε να προβεί σε κάποια στρατιωτική αντιπαράθεση μαζί του, μόνο αεροπορικά μπορεί να γίνει αυτή η σύγκρουση και αεροπορικά το Ισραήλ ασφαλώς υπερτερεί άρα το Ιράν είναι εκτός πεδίου, πρώτη παρατήρηση.
Δεύτερη παρατήρηση η Ρωσία αυτή τη στιγμή έχει ένα τεράστιο μέτωπο μπροστά της. Ένα μέτωπο το οποίο έχει απασχολήσει τους πόρους της και τις δυνάμεις της 100% το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε μια κρίσιμη κατάσταση. Εννοώ τον πόλεμο στην Ουκρανία ο οποίος με κάποιον τρόπο όταν έρθει ο Τραμπ στην εξουσία, λίαν συντόμως, θα οδηγηθεί σε μια μεγάλη διαπραγμάτευση για να λήξει. Εν όψη αυτής της διαπραγμάτευσης και οι δυο πλευρές προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους.
Η Ρωσία έχει προβεί αυτή την στιγμή σε ένα είδος κεραυνοβόλου πολέμου, η Ευρώπη προσπαθεί να βοηθήσει την Ουκρανία να αντισταθεί και όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα ακραίο σκηνικό αυτή τη στιγμή. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη στην Ουκρανία.
Για να έρθω στο θέμα το οποίο με ρωτάτε νομίζω ότι η Ρωσία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να λειτουργήσει ως παίκτης στην Εγγύς Ανατολή. Αυτή είναι η αιτία και όχι κάποια άλλη συνωμοσιολογική.
Υπάρχει όμως πιθανώς και μια παράλληλη διαδικασία αθέατη που μόνο ως υπόθεση εργασίας μπορεί κανείς να διατυπώσει αν δηλαδή στην Ρωσία έχει γίνει κάποιου είδους συμφωνία η Ρωσία να αποσυρθεί από την περιοχή με αντάλλαγμα να υπάρξει μια αποδοχή των στρατιωτικών κεκτημένων της στον πόλεμο με την Ουκρανία. Δηλαδή αν επιτραπεί στην Ρωσία, νομικά γιατί στην πράξη το έχει, η κατοχή των Ουκρανικών εδαφών που έχει καταλάβει με αντάλλαγμα την αποχώρηση της από την Εγγύς Ανατολή. Αυτό είναι μια υπόθεση εργασίας. Όταν τελειώσει ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος θα καταλάβουμε τι έχει γίνει.
ο κ. Μελέτης Μελετόπουλος
Τώρα πάμε στις Ηνωμένες πολιτείες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες που είναι η ισχυρότερη δύναμη στον πλανήτη αυτή τη στιγμή μακράν, μη θεωρήσει κανείς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποδυναμωμένες, δεν υπάρχει αυτό ! Είναι συντριπτικά η ισχυρότερη δύναμη στον πλανήτη κανείς δεν μπορεί να της αντιπαρατεθεί στρατιωτικά. Βρίσκεται όμως σε μια κατάσταση μετάβασης από έναν πρόεδρο ο οποίος προκάλεσε πολέμους ή υπέθαλψε πολέμους ή ανέχτηκε πολέμους σε έναν πρόεδρο ο οποίος είναι φανερό ότι δεν θέλει πολέμους ! Ο Τραμπ επί της προεδρίας του δεν επέτρεψε να εξελιχθούν πολεμικές συρράξεις.
Τώρα λοιπόν θέλει να κάνει το ίδιο, θέλει να γίνει ειρηνοποιός. Επομένως αυτό το οποίο κάνει στην Ουκρανία είναι ένα θέμα, ότι θα προσπαθήσει να βάλει τέλος στον πόλεμο, αλλά και στην Μέση Ανατολή νομίζω αυτό που θα προσπαθήσει να κάνει είναι με κάποιο τρόπο να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.
Φυσικά με κύρια μέριμνα την διάσωση του Ισραήλ από τυχόν απώλειες και επιπλοκές κτλ αλλά και από την άλλη πλευρά θέλει να λήξει αυτή η κρίση. Αυτό έχει πολλές αναγνώσεις, οι κρίσεις λήγουν με πολλούς τρόπους. Εδώ λοιπόν θα έλεγα ότι αυτό που βλέπω να προσπαθεί να κάνει ο Τραμπ είναι να εξουδετερωθούν τα καθεστώτα τα οποία θέτουνε σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ.
Η Συρία ήταν κατά κάποιο τρόπο θέατρο διαφόρων οργανώσεων και δυνάμεων που προκαλούσαν προβλήματα στο Ισραήλ. Η δύναμη αυτή η οποία κατέλαβε την Δαμασκό, η οργάνωση η οποία έχει επικεφαλής τον Τζολάνι ο οποίος άλλοτε ήταν επικεφαλής στο Ισλαμικό κράτος είναι μια οργάνωση η οποία, θεωρώ, επικοινωνεί ταυτόχρονα με όλους τους παίχτες στην περιοχή. Δεν είναι μια τόσο μονοσήμαντη και εξωσυστημική δύναμη όπως πολλοί την εμφανίζουν. Ασφαλώς επικοινωνεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ασφαλώς επικοινωνεί και με το Ιράν, ασφαλώς επικοινωνεί και με την Ρωσία, ασφαλώς επικοινωνεί με κάποιο τρόπο με το Ισραήλ εφόσον έχει καταλάβει την εξουσία στην Δαμασκό και πρέπει να σταθεροποιηθεί, επικοινωνεί με όλες τις πλευρές.
Ποιες θα είναι οι σχέσεις Τουρκίας και Συρίας από εδώ και μπρος;
Οι Τούρκοι εμφανίζονται ως οι θριαμβευτές κατακτητές της Συρίας δια αντιπροσώπου. Αυτοί που θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση της Συρίας με τουρκικές εταιρείες κατασκευαστικές κλπ κλπ. Εγώ δεν θεωρώ ότι είναι τόσο απλό το θέμα. Ασφαλώς η Τουρκία είναι ένας παίκτης εκεί τώρα αυτή τη στιγμή ! Δεν θεωρώ ότι ο Τζολάνι θα λειτουργήσει ως ένα είδος εκπροσώπου της Τουρκικής πολιτικής. Όλοι θέλουν την σταθεροποίηση της Συρίας στη μετά Άσαντ εποχή.
Υπάρχουν λοιπόν στην Συρία δυνάμεις τζιχαντιστών, υπάρχει ο κουρδικός θύλακας, βασικό θέμα ο κουρδικός θύλακας, υπάρχει ένα βόρειο τμήμα που ελέγχετε από τους Τούρκους, υπάρχει και το νότιο τμήμα στο οποίο οι Ισραηλινοί έχουν δημιουργήσει μια buffer zone. Δεν νομίζω ότι η Αμερική απουσιάζει από όλα αυτά, η Αμερική επικοινωνεί με όλα αυτά τα σημεία και πιθανώς οι Τούρκοι να εμφανίζονται ως ένα είδος υπεργολάβων της Αμερικής. Δηλαδή μπορεί να θεωρεί η Αμερική ότι οι Τούρκοι θα λειτουργήσουν ως ένα είδος σταθεροποιητή εν ονόματι αυτού που θέλει η Αμερική στην περιοχή.
Εδώ υπάρχει λοιπόν όμως μια δυνάμει πυρηνική βόμβα, εννοώ διπλωματικοστρατιωτική πυρηνική βόμβα, που είναι το εξής αν οι Τούρκοι μείνουν εκεί που είναι και πουν απλά ότι στηρίζουμε το καθεστώς Τζολανί «θέλουμε και εμείς να έχουμε μια εκπροσώπησει στο καθεστώς αυτό, να υποδείξουμε στελέχη τα οποία να είναι φίλα προσκείμενα προς την Τουρκία», να ανατεθούν σε μεγάλες εταιρείες τουρκικές την ανοικοδόμηση των πόλεων κλπ αυτά, μέχρις εκεί το πράγμα, παρέχει μια ανοχή.
Εάν όμως, προσοχή τώρα φτάνω στο κυριότερο σημείο της συζήτησης, η Τουρκία επιχειρήσει να εκκαθαρίσει το κουρδικό θύλακα με εισβολή στρατιωτική ή με οργανώσεις, ήδη χθες προήλαυσαν προς το κουρδικό θύλακα κάποιοι τζιχαντιστές που ελέγχονται από την Τουρκία, εκεί θα έρθει βίαια αντιμέτωπη και με την Αμερικανική και με την Ισραηλινή πολιτική. Οι Κούρδοι υποστηρίζονται από την Αμερική και από τον καινούργιο υπουργό Εξωτερικών του Τραμπ ο οποίος είναι αδιάλλακτα φιλοκούρδος και οι υπεύθυνοι ασφαλείας το ίδιο και βεβαίως το Ισραήλ το οποίο θεωρεί τους Κούρδους ένα συμμαχικό παράγοντα μέσα σε ένα εχθρικό χώρο.
Εάν λοιπόν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να διαμελίσουν, να διαλύσουν, να αποδομήσουν το συριακό Κουρδιστάν, να το πούμε έτσι, εκεί θα προκύψει μεγάλο πρόβλημα. Θα έρθουν σε στρατιωτική σύγκρουση με το Ισραήλ, το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτρέψει στους Τούρκους να πειράξουν τους Κούρδους. Εκεί θέλω να σας πω ότι αν η Τουρκία κάνει αυτό το λάθος, δεν ξέρω αν θα το κάνει θα δούμε, πιθανότατα να μην το κάνει..
Υπάρχει πιθανότητα να γίνει Τουρκική εισβολή στους Κούρδους της Συρίας; Πότε να την περιμένουμε ;
Μπορεί τις επόμενες μέρες. Κοιτάξτε, αυτοί την στιγμή προωθούνται οι οργανώσεις, οι τζιχαντιστικές και ελεγχόμενες από τους Τούρκους, προς το Κουρδιστάν. Χθες το βράδυ το λέγε ο Ιγνατίου στις ειδήσεις, 20 προς 21 Δεκεμβρίου.
Επομένως αν εκεί υπάρξει εμπλοκή τότε το Ισραήλ θα εμπλακεί σε συγκρούσεις έναντι των Τούρκων και εκεί δεν υπάρχει πλέον ούτε μια περίπτωση οι Αμερικανοί να συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Τουρκία ως παράγοντα εξελίξεων μέσα στην Συρία. Η Αμερική θα στραφεί εναντίον της Τουρκίας, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο για την Τουρκία.
Ούτε το ΝΑΤΟ θα λειτουργήσει εάν οι Αμερικανοί έχουν να επιλέξουν μεταξύ της Τουρκίας ως συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ και του Ισραήλ θα επιλέξουν 150% το Ισραήλ με αντίτιμο να διαλυθεί το ΝΑΤΟ ή να αποβληθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ. Πάντως μην πάει ποτέ το μυαλό κανενός σε σκέψη ότι μπορεί οι Αμερικάνοι θα στηρίξουν την Τουρκία σε μια διάσταση σε μια σύγκρουση με το Ισραήλ ή ότι μπορεί να τηρήσουν μια στάση ουδέτερου παρατηρητή. Δεν υπάρχει αυτή η περίπτωση ! Γι’ αυτό και αυτό που πρέπει να παρακολουθήσουμε αυτή τη στιγμή και να επικεντρωθούμε είναι αυτό.(Σύγκρουση Ισραήλ – Τουρκίας)
Να προσθέσω και κάτι άλλο, η Τουρκία έχει πατήσει το πόδι της στην Λιβύη, τώρα στην Συρία, στο Αζερμπαϊτζάν και βεβαίως στην Αλβανία και στα Σκόπια εκεί έχει στρατιωτική συμμαχία κτλπ. Έχει δημιουργήσει δηλαδή έναν τέλειο γύρο γύρω από την Ελλάδα. Για αυτό και δεν θεωρώ υπερβολική την χθεσινή επισήμανση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής(ΠΑΔΑ) , ο οποίος είπε σε δραματικούς τόνους ότι παρακολουθούμε μια επέλαση βαρβάρων που ο Ελληνισμός κινδυνεύει με αφανισμό.
Έτσι είναι, το είπε ο Αρχιεπίσκοπος σε συναισθηματικούς τόνους, ΟΜΩΣ είναι εύλογη παρατήρηση και το επαναλαμβάνω και εγώ σε εσάς υπάρχει μια περικύκλωση του Ελληνισμού και αν ο Ελληνισμός δεν προσέξει όχι μόνο σε διπλωματικό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο και σε επίπεδο κοινωνίας ακόμα θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης του ελληνικού κράτους στη μορφή που έχει σήμερα.
Ο κ. Μελέτης Μελετόπουλος στον Δικηγορικό Σύλλογο, στην εκδήλωση του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 και της Αδελφότητος Ψαριανών για την επέτειο της Καταστροφής των Ψαρών
Μας επηρεάζουν δηλαδή οι εξελίξεις στην Συρία ;
Φυσικά γιατί δημιουργείται ένας κλοιός τουρκοισλαμικός. Οι Τούρκοι επιθυμούν ταυτόχρονα να εργαλειοποιήσουν τον Ισλαμισμό ως μηχανισμό κυριαρχίας υπό τον δικό τους έλεγχο.
Με οδηγείται και σε μια επόμενη ερώτηση, υπάρχει περίπτωση η Συρία να γίνει ένα θεοκρατικό κράτος δίπλα μας ; Υπάρχει πιθανότητα να μετατραπεί σε ένα Αφγανιστάν της Μεσογείου ;
Μα είναι απολύτως βέβαιο ! Απλά δεν θα είναι ένα Αφγανιστάν όπως το Αφγανιστάν, θα έχει ιδιοτυπίες. Τώρα ο Τζολανί είπε μεν ότι «θα είμαστε συμπεριληπτικοί» και κάτι τέτοια, μακάρι λέω εγώ αλλά ότι απαγορεύτηκε ήδη στις Χριστιανικές εκκλησίες να λειτουργήσουν τα Χριστούγεννα καθιστά πιθανότατη την προοπτική να υπάρξει στη Συρία ένα είδος θεοκρατικής κοινωνίας στην οποία Χριστιανοί δεν θα έχουν θέση.
Έρχομαι εδώ να θέσω το εξής θέμα μέσα από αυτή τη συνέντευξη. Γιατί η Ελληνική κυβέρνηση δεν παίρνει μια εύλογη πρωτοβουλία να χορηγήσει στους Rum Orthodox της Συρίας, οι οποίοι έχουν ένα είδος βυζαντινής συνείδησης, Rum σημαίνει Ρωμαίος, θεωρούνται απόγονοι των Ρωμιών των Βυζαντινών, γιατί δεν τους δίνει ελληνική ιθαγένεια να τους εγκαταστήσει στην Ελλάδα;
Έχουμε γεμίσει στην Ελλάδα με Ασιάτες και Αφρικανούς, οι οποίοι δεν είναι μόνο ότι δεν αφομοιώνονται, δεν προσαρμόζονται δεν δεν δεν είναι και ότι ανάμεσα τους σίγουρα υπάρχουν ακραία στοιχεία τα οποία θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην Ελλάδα σε περίπτωση κρίσης Ελληνοτουρκικής ή διεθνούς. Γιατί λοιπόν δεν φέρνει αυτούς τους ανθρώπους στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν και υψηλό μορφωτικό επίπεδο, έχετε υπόψιν σας, δεν είναι όπως ας πούμε οι Πακιστανοί κλπ.
Είναι ιατροί κ.α, να τους εγκαταστήσει σε ακριτικά νησιά. Εδώ δεν βρίσκουμε γιατρούς για τα ακριτικά νησιά, δεν βρίσκουμε ανθρώπους, ας τους πάρει λοιπόν να τους επανδρώσει σε τομείς οι οποίοι είναι: οι ένοπλες δυνάμεις , η υγεία και βεβαίως η γεωργία, να τους βάλει στον Έβρο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με ένα σχέδιο το οποίο θα εκπονήσει ταχύτατα και να τους φέρουμε εδώ για να ενδυναμώσουμε ένα πληθυσμό ο οποίος καταρρέει δημογραφικά. Δεν μπορώ ορισμένες φορές να αντιληφθώ την αδυναμία συγκρότησης ενός σχεδίου διάσωσης για το χειμαζόμενο Ελληνικό κράτος, Ε δεν μπορώ να το καταλάβω συγνώμη.
Μας αναφέρατε μια πρόταση για το τι θα έπρεπε να πράξει μετέπειτα η Ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τη Συρία. Υπάρχει κάτι άλλο το οποίο μπορούμε να κάνουμε το οποίο αφορά έμμεσα ή άμεσα τη κατάσταση στη Συρία ;
Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα καθεστώς, με κάποιο βαθμό ακόμα απροσδιόριστο, εξάρτησης από την Τουρκία δίπλα στην Κύπρο. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο γεωστρατηγικό πρόβλημα για την Ελλάδα. Αυτό το καθεστώς λοιπόν, δεν ξέρουμε τι προθέσεις έχει. Πάντως αυτή στιγμή αν η Τουρκία με κάποιο τρόπο ελέγχει την Συρία και προχωρήσει στην σύναψη Τουρκο-Συριακού μνημονίου όπως έκανε με την Αίγυπτο, η Ελλάδα θα χάσει τον έλεγχο, τον θαλάσσιο έλεγχο της ζώνης μεταξύ Αιγαίου και Κύπρου.
Διερωτώμαι τι εννοεί ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Μητσοτάκης όταν λένε urbi et orbi ότι θα εμποδίσουμε κτλ. Τι θα εμποδίσουμε; Δεν μπορεί να εμποδίσει τίποτα, τι θα κάνει; Θα κάνει εκστρατεία εναντίον του συμφώνου ; Δεν υπάρχουν αυτά ! Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, νομίζω την Ελλάδα, όπως είναι δομημένη η σημερινή εξωτερική πολιτική δεν την λαμβάνουν υπόψη τους αυτοί. Θα προχωρήσουν λοιπόν οι Τούρκοι με τους Σύριους σε ένα μνημόνιο το οποίο θα ακυρώνει οποιοδήποτε ελληνικό έρεισμα, νομικό έρεισμα υπάρχει στην περιοχή και η Ελλάδα απολύτως δεν θα κάνει τίποτα.
Θα το καταγγείλει, θα βγάλει αυστηρή διακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, θα γελάνε οι Τούρκοι όπως γελάνε με όλες τις ανακοινώσεις του Γεραπετρίτη και του Μητσοτάκη, θα συνεχίσουν να υπογράφονται συνδιακηρύξεις φιλίας και σύμφωνα φιλίας και συνεργασίας. Θα συνεχίσουν οι Τούρκοι να αγοράζουν, Τούρκοι επιχειρηματίες, τα ελληνικά νησιά που συνορεύουν με την Τουρκία και η Ελλάδα δεν θα κάνει τίποτα. Αυτή είναι η εικόνα της Ελληνικής αντίδρασης υπό τις παρούσες συνθήκες, εννοώ με την λογική της σημερινής κυβέρνησης.
Ο κ. Μελετόπουλος με τον σπουδαίο κοινωνιολόγο Immanuel Wallerstein στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Κοινωνιολογικής Εταιρείας στο Durban της Νοτίου Αφρικής, τον Ιούλιο του 2006. Πηγή: meletopoulos.gr
Μου αναφέρατε ήδη κάποιες εκτιμήσεις για το τι θα κάνει η νέα Συριακή κυβέρνηση για τις θρησκευτικές μειονότητες στη χώρα, συγκεκριμένα τους Ορθοδόξους. Γενικότερα και οι Δρούζοι και όλες οι θρησκευτικές μειονότητες στην Συρία πως κρίνεται ότι θα αντιμετωπιστούν από την νέα Συριακή κυβέρνηση ;
Κοιτάξτε, δεν ξέρω. Η λογική των φονταμενταλιστών που έχουν αναλάβει την διακυβέρνηση δεν είναι συμπεριληπτική. Είναι ότι όποιος δεν είναι μουσουλμάνος είναι πολίτης δευτέρας κατηγορίας. Αυτό έχει φανεί από τα καθεστώτα αυτά σε άλλες περιοχές. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μια ευνοϊκή αντιμετώπιση, ισότιμη αντιμετώπιση. Τώρα, νομίζω στην καλύτερη περίπτωση θα τους ανεχτούν, απλά να συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά θα είναι εκτός του συστήματος διακυβέρνησης κτλ θα δούμε όμως. Αυτό ακόμα δεν μπορώ να σας το πω, δεν έχω άποψη για αυτό, θα το δούμε.
Όσον αφορά τις αιτήσεις ασύλων των Σύρων προσφύγων τι οφείλει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα;
Για την Ελλάδα σας απάντησα
Για την Ελλάδα, ναι μου είπατε, η Ευρωπαϊκή Ένωση;
Το ίδιο θα έπρεπε να κάνει, οι άνθρωποι αυτοί είναι χριστιανοί έχουνε δυτικά χαρακτηριστικά, έπρεπε να τους δώσει την ευκαιρία να ξανά αρχίσουν την ζωή τους. Γιατί δηλαδή πρέπει να δίνουμε την ευκαιρία, οι Ευρωπαίοι να δίνουν την ευκαιρία σε Τούρκους, Άραβες, Ασιάτες, Αφρικανούς να αποκτούν την Ευρωπαϊκή ιθαγένεια κλπ κλπ και μην το κάνουμε με τους Σύρους; Τόση πια είναι η ένταση της πολυπολιτισμικής ιδεολογίας που αποκλείεται η ευνοϊκή υποδοχή χριστιανών της Συρίας ;
ο δρ. Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γενεύης, Καθηγητής – Λυκειάρχης της Ιονίου Σχολής, κ. Μελέτης Μελετόπουλος
Είναι η τελευταία μου ερώτηση, αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι οι δυο δυνάμεις που βρίσκονται εντός της Συρίας είναι το Ισραήλ και η Τουρκία. Αυτό όμως δεν φαίνεται να φέρνει μια «ισορροπία του τρόμου» αλλά μάλλον εντείνει τα προβλήματα. Για πιο λόγο αντί να δημιουργηθεί μια ισορροπία η κατάσταση εντείνεται όλο και περισσότερο ;
Δεν είμαστε σε εποχή ισορροπιών τώρα ! Έχουν εξαπολυθεί δυνάμεις που επί δεκαετίες είχαν παραμείνει παγωμένες λόγω του ψυχρού πολέμου πρώτα και μετά λόγω της μεταψυχροπολεμικής εποχής στην οποία δημιουργήθηκε μια προσωρινή κατάσταση ισορροπίας με την Αμερική ως κυρίαρχη δύναμη. Αυτά δεν υπάρχουν πια ! Τώρα είμαστε σε εποχή βίαιων συγκρούσεων οι οποίες ενδεχομένως στο μέλλον θα προσλάβουνε ακόμη οξύτερο χαρακτήρα.
Ο Παναγιώτης Κονδύλης είχε προειδοποιήσει για μεγάλους πολέμους στον 21ο αιώνα μπροστά στους οποίους ο 1ος και ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος θα μοιάζουν με παιδική χαρά. Επίσης, υπάρχει πάντα το φάσμα των πυρηνικών, που όλοι μαζί προσευχόμαστε να μην περάσουν το κατώφλι της στήριξης πυρηνικών οι μεγάλες δυνάμεις.
Αυτή τη στιγμή σε σχολεία σκανδιναβικών περιοχών έχουν εισαγάγει το μάθημα της σκοποβολής, στην Γερμανία ψάχνουν για καταφύγια, στην Αγγλία ετοιμάζουν να επαναφέρουν την υποχρεωτική γενική στρατολογία. Δηλαδή η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κατάσταση αναμονής γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων. Αυτά λοιπόν αν ξεκινήσουν δεν είναι αυτονόητο ότι θα σταματήσουν πριν πάνε σε μια κλιμάκωση πυρηνική.
Λοιπόν, δεν είναι απλή η κατάσταση πρέπει να είμαστε Alert και η Ελλάδα πρέπει να προσέξει να μην μπει σε τέτοιου είδους διαδικασίες. Το μόνο που έχει να κάνει η Ελλάδα είναι να προστατεύσει τον εαυτό της από επιβολείς αναθεωρητικών δυνάμεων που βρίσκονται στα σύνορα της.
Θα ήθελα εδώ να ολοκληρώσω την συνέντευξη με την πάγια επισήμανση που κάνω σε όλες μου τις ομιλίες, άρθρα κτλ ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει το μοντέλο Ισραήλ, το οποίο δεν είναι μοντέλο Ισραήλ είναι μια εφαρμογή του δωρικού τρόπου οργάνωσης της εθνικής άμυνας τον οποίο υιοθέτησε το Ισραήλ και τον οποίο πρέπει να υιοθετήσουμε και εμείς με μέτρα τα οποία θα αλλάξουν τελείως τον τρόπο σκέψης του μέσου Έλληνα και θα του δώσουν την δυνατότητα να θυμηθεί ό,τι υπήρξε.
Ότι οι Έλληνες είναι οι πιο σπουδαίοι πολεμιστές στην Παγκόσμια Ιστορία, έχουν συντρίψει 5 αυτοκρατορίες των Μήδων, των Αράβων, των Τούρκων, των Ιταλών κλπ. Έχουν καταγάγει τεράστιους άθλους όπως η εκστρατεία με την οποία ο Μέγας Αλέξανδρος με 10χιλιάδες ανθρώπους κατέλαβε όλη την Ασία, ή το 1821 κλπ. Είμαστε ένα Έθνος πολεμιστών, εκτός από Έθνος εμπόρων, ναυτικών, είμαστε και όλα αυτά και φιλοσόφων, αλλά είμαστε κυρίως οι Έλληνες πολεμιστές και πρέπει να ξαναγίνουμε για να επιβιώσουμε ! Αυτό δεν είναι μια εθνικιστική ρητορική ή μια στρατοκρατική ρητορική ή μια ακροδεξιά ρητορική όπως έλεγε ο κ. πρωθυπουργός ή η αριστερά μας, είναι μια αυτονόητη ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης και των μέτρων που πρέπει να αναλάβουμε για να επιβιώσουμε ως κοινωνία.
Διαβάστε επίσης:
Αλβανία: Ο Ράμα κλείνει το TikTok μετά τη δολοφονία ενός εφήβου
Γάζα: «Πιο κοντά από ποτέ» μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τη Χαμάς
Συρία: Οι νέοι ηγέτες της χώρας ονόμασαν υπουργό Εξωτερικών – Το προφίλ του νέου υπουργού