Μικρές αλλαγές, μεγάλη διαφορά. Ο δρόμος προς την οικονομική ευημερία. Ξεκίνα σήμερα!
Μικρές αλλαγές, μεγάλη διαφορά. Ο δρόμος προς την οικονομική ευημερία. Ξεκίνα σήμερα! | Liberal.gr
Άλλο ένα άρθρο, θα σκεφτείτε, που θα μας διδάξει για το πώς θα διαχειριστούμε τα οικονομικά μας. Τα οικονομικά μας που βαίνουν μειούμενα λόγω της ακρίβειας και του αυξανόμενου καταναλωτισμού που επιβάλλει ο σύγχρονος ρυθμός ζωής.
Αποφεύγοντας τα τετριμμένα, και με το 2025 προ των πυλών, στόχος μου είναι να σας δείξω ότι με απλές κινήσεις μπορείτε να επιτύχετε έναν θετικό οικογενειακό και ατομικό προϋπολογισμό, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμα οικονομική ανεξαρτησία.
Ας δούμε όμως αρχικά τι σημαίνει οικονομική διαχείριση και από ποια συστατικά αποτελείται. Και επειδή τα λόγια πολλές φορές κουράζουν, σας τα παραθέτω με μία εικόνα.
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, τα βήματα προς την οικονομική σταθερότητα και ανεξαρτησία είναι:
Βήμα 1ο – Να γνωρίζουμε κάποιες βασικές οικονομικές έννοιες!
Συναντώ πολύ συχνά άτομα που δε γνωρίζουν ακόμα τη διαφορά της πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας, την έννοια του επιτοκίου και των ποσοστών, του δανεισμού και της υπερχρέωσης. Που φοβούνται ότι όλα τα δάνεια – χρέος αποτελούν απειλή, που αδυνατούν να αντιληφθούν την επίπτωση του πληθωρισμού στην αγοραστική αξία των χρημάτων τους. Ο οικονομικός και χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός είναι απαραίτητος για την ευημερία μιας κοινωνίας, και πιστεύω ότι όλοι μας πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση στη χώρα μας.
Βήμα 2ο – Να μπορούμε να καταρτίσουμε έναν προϋπολογισμό για το ατομικό μας ή οικογενειακό μας πορτοφόλι.
Τις περισσότερες φορές δίνουμε μεγαλύτερη σημασία σε αυτά που παράγουμε αδυνατώντας όμως να ελέγξουμε τα έξοδά μας! Και καταλήγουμε να αποδεχόμαστε ότι «δε μας περισσεύουν χρήματα». Η σωστή διαχείριση των χρημάτων απαιτεί την καταγραφή εσόδων και εξόδων, την κατηγοριοποίησή τους και την ιεράρχησή τους βάσει προτεραιοτήτων. Και όπως σωστά λέει η Κριστίνα Μπενίτο στο βιβλίο της «Money Mindfulness, Βάλε τα οικονομικά σου σε τάξη»:
«Τα έξοδα τερμίτες», είναι μικρά καθημερινά δαγκώματα, κάποιες φορές των δύο ευρώ το καθένα, αλλά, προστιθέμενα όλα, στο τέλος του μήνα συνεπάγονται μια οικονομική αφαίμαξη που κατατρώει σιωπηλά αυτά που κερδίζουμε με τον χρόνο μας, δηλαδή με τη ζωή μας.
Αυτά τα έξοδα, αν τα καταγράψουμε και τα συνειδητοποιήσουμε, μπορούμε να εξοικονομήσουμε ένα μεγάλο ποσό κάθε χρόνο που εν συνεχεία μπορούμε να τα «βάλουμε» να δουλεύουν για εμάς! Να σας αναφέρω μερικά από αυτά; Καφές, αναψυκτικά, σνακ, φαγητό απ’ έξω, συνδρομές που πληρώνουμε και δε χρησιμοποιούμε και άλλα πολλά!
Βήμα 3ο και 4ο – Επένδυση διαθέσιμων κεφαλαίων / Αποταμίευση & Συνταξιοδότηση
Ναι, μπορεί ο καθένας να επενδύσει ανεξάρτητα από τα χρήματα που διαθέτει. ΟΜΩΣ βασική προϋπόθεση αποτελεί η κατάρτιση προϋπολογισμού, η μείωση περιττών εξόδων και αν χρειαστεί η αύξηση των πηγών εσόδων. Έτσι λοιπόν η όποια μηνιαία διαθεσιμότητα είναι αναγκαίο να διοχετευθεί σε επενδυτικά προϊόντα έχοντας κατά νου ότι μέσω του ανατοκισμού τα διαθέσιμα σε βάθος χρόνου θα πολλαπλασιαστούν. Δεν είναι ωφέλιμο να αφήνουμε τα χρήματά μας να λιμνάζουν σε έναν αποταμιευτικό ή καταθετικό λογαριασμό!
Είναι αναμφισβήτητο από την άλλη, ότι το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται και καμία χώρα και οικονομικό σύστημα δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει σύνταξη τόσο μεγάλη ώστε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες των γηρατειών. Συνεπώς, καλό και σώφρον θα ήταν, να προβλέψουμε και να καταφέρουμε στη μετά την εργασία εποχή, να διατηρήσουμε τουλάχιστον το ίδιο βιοτικό επίπεδο με αυτό που είχαμε κατά την παραγωγική ηλικία.
Βήμα 5ο – Ασφάλεια – Ρίσκο
Τα διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν όπως ένα πρόβλημα υγείας, μία πυρκαγιά, ένας σεισμός, καταδεικνύουν την ανάγκη της διασφάλισης των περιουσιακών μας στοιχείων αλλά και της υγείας μας μέσω της πρόληψης. Το ενδεχόμενο κάτι αναπάντεχο να εκτροχιάσει το οικονομικό μας επίπεδο χρίζει μεγάλης προσοχής και μέσω των ασφαλιστικών προγραμμάτων μπορούμε να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι.
Τι λέτε λοιπόν; θα μπορούσε το 2025 να είναι η έναρξη μίας πορείας προς την οικονομική σας ανεξαρτησία; Ναι, μπορεί να είναι, πιστέψτε το! Ξεκινήστε σήμερα καταγράφοντας τα έξοδά σας, συγκρίνοντας τιμές και αυτοματοποιώντας τις αποταμιεύσεις σας.
Θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι μία εξοικονόμηση 50 ευρώ τον μήνα (λιγότερα από 2 ευρώ την ημέρα!) και τοποθέτηση αυτού σε επενδυτικό προϊόν με μέση απόδοση 5%, μπορεί να σας εξασφαλίσει μετά από 30 χρόνια ένα ποσό πάνω από 40.000 ευρώ! Και μη σκεφτείτε «σιγά το ποσό!» ή «ποιος ζει μετά από 30 χρόνια!». Τα χρόνια περνούν και το ποσό μπορεί να είναι πολλαπλάσιο αν τα 50 ευρώ γίνουν 80 ή 100. Το σημαντικό είναι να ξεκινήσετε και να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των χρημάτων! Ο συγγραφέας και επιχειρηματίας Chris Guillebeau έχει πει: «έχουμε την τάση να υπερεκτιμούμε αυτό που μπορούμε να καταφέρουμε σε μία μέρα αλλά υποτιμούμε αυτό που μπορούμε να επιτύχουμε σε έναν χρόνο.
Σκεφτείτε τι μπορείτε να καταφέρετε και πόσα όνειρά σας θα πραγματοποιηθούν σε 30 χρόνια!
Καλές γιορτές με Υγεία και Ευημερία!