Μητσοτάκης από Βίλνιους: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει φυσική πύλη εισόδου για την ενέργεια – ΤΟ ΒΗΜΑ
Στη Λιθουανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τι δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο των Τριών Θαλασσών.
Στον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακή πύλη, στις μεταφορές και στα logistics στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με πρωταγωνιστή το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο των τριών θαλασσών στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
«Όπως ξέρετε η Ελλάδα είναι επίσημο μέλος της πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών από πέρυσι και είναι μια πρώτη ευκαιρία να εκπροσωπήσω τη χώρα μου σε αυτή την σημαντική σύνοδο η οποία λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο σημαντικής γεωπολιτικής αστάθειας στην Ευρώπη. Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών ανοίγοντας το νότιο διάδρομο διασυνδεσιμότητας είτε αυτός περιλαμβάνει τις μεταφορές, είτε την ενέργεια, καθώς μπορούμε να γίνουμε η φυσική πύλη εισόδου για την ενέργεια είτε αυτό είναι φυσικό αέριο είτε ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το νότο στο βορρά. Και αν το σκεφτεί αυτό κανείς με γεωγραφικούς όρους η Ελλάδα είναι πλέον μέλος της Πρωτοβουλίας των 3 θαλασσών και δικαιολογείται να ονομαστεί πρωτοβουλία των 4 θαλασσών, καθώς άνοιξε ο νότιος διάδρομος στο Αιγαίο. Προσβλέπω σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Υπενθυμίζεται ότι ηγέτες από περίπου 12 κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, περιλαμβανομένης της Πολωνίας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας και της Ρουμανίας, πρόκειται να συμμετάσχουν σήμερα στη σύνοδο κορυφής της λεγόμενης «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών», η οποία συγκεντρώνει 13 κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται μεταξύ της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας.
Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι η συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας αλλά και στα ψηφιακά έργα, τη στιγμή που στην Ευρώπη η απεξάρτηση από την ρωσική ενέργεια είναι στην πρώτη γραμμή.
Στην κορυφή της ατζέντας τοποθετείται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι να δίνει το παρών.
Ο Ζελένσκι, ο οποίος ανακοίνωσε την άφιξή του με ανάρτηση στην πλατφόρμα X, θα συναντηθεί πρώτα με τον πρόεδρο της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα και οι δύο χώρες σκοπεύουν να υπογράψουν διμερή συμφωνία ασφαλείας.
“Για την ώρα, το βασικό ζήτημα είναι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να ενισχύσουμε το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνάς μας, να αντιμετωπίσουμε επείγουσες ανάγκες των Ουκρανικών Αμυντικών Δυνάμεων και να εδραιώσουμε τη διεθνή υποστήριξη ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στη ρωσική τρομοκρατία”, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.